Prima pagină » National » Cine are dreptul la însoţitor? Ce spune legea?

Cine are dreptul la însoţitor? Ce spune legea?

15 ian. 2024, 14:12,
în National

Sunt câteva categorii de persoane cu handicap care au dreptul la însoţitor. Dacă nu știi cine are dreptul la însoţitor, atunci îți recomandăm să citești acest articol care va lămuri toate aspectele legale.

Dacă vă întrebaţi cât este pensia de handicap gradul 2 și ce documente aveți nevoie, atunci răspunsul o să îl găsiţi dacă dați click pe link.

Cine are dreptul la însoţitor? Care sunt beneficiile pe care le are

În funcție de gradul de dizabilitate, o persoană poate să primească îngrijire la domiciliu din partea unui asistent personal sau a unui însoțitor, conform informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Rolul însoțitorului constă în a însoți persoana cu dizabilitate, în timp ce asistentul personal, persoană atestată, oferă îngrijire și protecție pentru adulții cu dizabilități severe sau accentuate.

Persoanele cu dizabilități accentuate beneficiază de:

• Indemnizație lunară fixă de 317 lei, indiferent de venituri
• Buget personal suplimentar în valoare de 132 lei
• Gratuitate la transportul urban cu mijloace de transport în comun
• Gratuitate în transportul interurban, limitat la 6 călătorii pe an

Dreptul la îngrijire pe termen lung se acordă copiilor și adulților cu dizabilități severe sau accentuate, care nu dispun de locuință și nu au venituri mai mari decât salariul minim pe economie.

Persoanele în vârstă de peste limita standard de pensionare, fără familie sau sprijin familial, fără locuință sau venituri suficiente pentru îngrijire, incapabile să gestioneze singure gospodăria sau care necesită îngrijire specializată, pot solicita dreptul la îngrijire temporară sau permanentă.

Persoanele cu dizabilități, cum sunt gradul 1 de handicap, pot solicita servicii de îngrijire la domiciliu, iar cei cu dizabilitate vizuală gravă pot alege între un asistent personal sau o indemnizație pentru însoțire. În cazul în care optează pentru un însoțitor personal, acesta poate beneficia de un salariu suportat din fonduri publice, începând de la 1.542 de lei.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un însoțitor

Condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a deveni asistent personal sunt bine definite:

• Să aibă cel puțin 18 ani.
• Să nu fie condamnată pentru nicio infracțiune.
• Să aibă capacitate deplină de exercițiu.
• Să fie aptă din punct de vedere fizic.
• Să fi absolvit învățământul general obligatoriu.

Cei interesați să se angajeze în acest rol trebuie să depună un dosar complet la sediul Direcției de Asistență Socială din raza domiciliului lor. Acest dosar trebuie să conțină documente precum cererea de acordare a indemnizației, cererea pentru efectuarea anchetei sociale, actele de identitate și certificatele de naștere ale solicitantului, precum și actele de studii și cazierul judiciar, printre altele. De asemenea, este necesar să obțină acordul DGASPC și acordul scris al persoanei cu dizabilități sau al reprezentantului său legal pentru angajare.

Pentru a primi indemnizația de însoțitor, documentele necesare includ o cerere scrisă, buletinul, certificatul de încadrare în gradul de handicap, decizia de pensionare și ultimul talon de pensie în original, alături de o copie a buletinului reprezentantului legal. Așadar, în acest articol ai aflat cine are dreptul la însoțitor și care sunt condițiile pentru a fi însoțitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024