Prima pagină » Actualitate » Cine ar putea face parte din Guvernul Florin Cîțu. Apar trei vicepremieri

Cine ar putea face parte din Guvernul Florin Cîțu. Apar trei vicepremieri

10 dec. 2020, 13:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Liberalii au pregătit o schiță cu numele care ar putea face parte din viitorul Guvern Florin Cîțu. Schița urmează să fie prezentată la negocierile cu cei de la USR-PLUS și UDMR.

În varianta PNL va crește numărul de portofolii prin spargerea actualelor ministere, dar vor fi și trei funcții de vicepremier.

Astfel, funcțiile de vicepremieri ar putea fi ocupate de Raluca Turcan, Dan Barna și Kelemen Hunor.

Ce nume ar putea apare în Guvernul Florin Cîțu

În varianta PNL, ar fi Ministerul Economiei și Energiei, Ministerul Turismului și Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor.

Cei de la USR-PLUS ar avea o fărâmițare și mai mare: Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Turismului, Ministerul IMM-urilor, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor.

Se avansează și primele nume pentru diverse ministere:

Ministerul de Interne: Marcel Vela sau Rareș Bogdan.

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu sau Cseke Attila

Ministerul Muncii: Dan Vâlceau sau Cristian Seidler

Ministerul Educaitie: Ștefan Pălărie de la USR.

Ministerul Transporturilor: Lucian Bode (PNL) sau Cătălin Drulă (USR)

Ministerul Agriculturii: Adrian Oros sau Emil Dumitru, ambii de la PNL

Ministerul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu (USR)

Aceasta este o primă schiță a Guvernului, dar negocierile sunt în toi și orice nume se poate schimba, la fel cum orice minister poate trece de la un partid la altul.

Kelemen Hunor e de acord cu Florin Cîțu în fruntea noului guvern

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că formațiunea pe care o conduce este de acord să îl susțină pe Florin Cîțu în fruntea noului guvern.

„Am fost chemați de domnul președinte la Cotroceni. Eu prefer un guvern politic cu un premier politic. Nu avem nimic împotriva unui militar, dar nu în fruntea guvernului. Noi l-am fi votat pe domnul Cîţu şi în martie, dar s-a retras în ultima clipă. Eu am spus şi atunci că va fi votat, deci nu era nicio problemă pentru noi să-l votăm.

Am văzut cum a gestionat problemele de la Finanţe în această perioadă, pentru noi a fost una dintre puţinele surprize plăcute”, a declarat Kelemen Hunor.

Întâlnire de taină la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis i-a convocat joi diminieață, 10 decembrie, pe Florin Cîțu, propunerea PNL pentru funcția de premier, pe președintele liberalilor, Ludovic Orban, precum și pe co-președintele USR PLUS, Dan Barna. La întâlnirea de la Cotroceni a participat și Kelemen Hunor.

Întâlnirea a avut loc chiar înainte de plecarea președintelui la Consiliul European, la Bruxelles.

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru funcția de premier

Ludovic Orban a declarat că propunerea PNL pentru funcția de premier este Florin Cîțu. Acesta a afirmat că președintele Klaus Iohannis a venit cu o idee de a organiza un „joc” în interiorul formațiunii politice. Liberalii au notat pe bilețele ce propunere ar avea pentru această funcție și, conform spuselor premierului demisionar, Florin Cîțu s-a regăsit pe majoritatea biletelor.

„A fost propunerea președintelui, care mi s-a părut foarte interesantă, ca fiecare să scriem separat, fără să vedem unul ce scrie celălalt, propunerea de premier. Și am scris același nume. Nu este întâmplătoare această nominalizare. Va urma o perioadă dificilă în care este nevoie de o bună cunoaștere a administrației, a situației finanțelor publice.

Este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în fața mediului de afaceri, în fața instituțiilor financiare internaționale. Domnul ministru Cîțu a purtat negocieri extrem de importante cu partenerii europeni. A menținut ratingul de țară într-o situație extrem de dificilă pentru România”, a declarat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`