Anda Suman s-a apucat serios de realizat cămăși tradiționale în urmă cu 10 ani, când a renunțat la locul de muncă. Într-o garsonieră de 38 de metri pătrați, ieșeanca a început să creeze primele ii, care s-au vândut imediat. Tânăra din Iași folosește în creațiile sale tehnici utilizate de bunica ei, alături de care și-a petrecut copilăria și care i-a insuflat dragostea pentru tradiții
Anda Suman este o femeie din Iași care face cămăși tradiționale. Totul a început în urmă cu 10 ani. La acea vreme, ieșeanca lucra în domeniul vânzărilor, însă nu era mulțumită sufletește de ceea ce făcea. A decis să schimbe ceva în viața ei. Pentru că toată copilăria și-o petrecuse la țară, cu bunica ei, și învățase să coasă ii, s-a gândit că ar putea să se perfecționeze în acest domeniu și ar putea chiar și să se întrețină din vânzarea cămășilor tradiționale. Zis și făcut! A mers la bunica ei, a stat pe lângă ea și a învățat tot ce era necesar pentru a crea primele cămăși tradiționale și s-a apucat de realizat „prima colecție”. Astfel, primele minunății au fost create într-o garsonieră din cartierul Nicolina.
„Am creat brandul «Caterine» într-o garsonieră. Îmi mergeau foarte bine vânzările și lumea nu știa că eu le fac într-un spațiu mic, de 38 de metri pătrați. Mă gândeam atunci că, dacă ar ști oamenii cum trăiesc eu… Țin minte și acum că agățam cămășile de o țeavă de gaz, iar, pentru că stăteam zi și noapte și coseam, aveam niște dureri îngrozitoare de spate. Stăteam cu spatele între elemenții de la calorifer, pe jos, ca să nu mă mai doară spatele”, își amintește Anda Suman, meșteșugar din Iași în vârstă de 39 de ani.
Anda Suman: „Acum 10 ani am început să schimb lucrurile din viața mea și să fac ceea ce îmi aduce mie fericirea”
Ieșeanca spune că a renunțat la locul de muncă pentru că și-a dat seama că nu mai este mulțumită sufletește de ceea ce făcea în domeniul vânzărilor.
„Nu e suficient să mergi doar la serviciu unde îți câștigi existența. Trebuie să existe și o «hrană sufletească». Acum 10 ani am început să schimb lucrurile din viața mea și să fac ceea ce îmi aduce mie fericirea. Acum 8 ani am încercat să exersez și să cos primele broderii. Nu pe ii, pentru că asta făcea bunica mea și voiam să mă perfecționez. Împreună cu ea am învățat să cos ii, să așez însemnele tradiționale frumos și așa mi-am croit un drum în care am fost primită foarte frumos de public și de țară și astăzi trăiesc din meseria bunicii. Cămășile sunt specifice Iașului. Trandafir de la Moldova! (n.r. – râde). Credeam că am prea multe ii cu flori, dar niciodată nu e prea mult! Pot fi și mai multe, pentru că iubesc broderia florală. Avem însemne geometrice, rombul care este cusut cu tehnică la fir, cu punct de cruciuliță. Dar piesele de rezistență vor rămâne broderiile”, mai spune Anda Suman.
Alte porturi tradiționale, din Iași și zona Moldovei, sunt în patrimoniul Muzeului de Etnografie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Iile realizate în Iași de Anda Suman au ajuns în toată lumea
Anda lucrează la o ie sau o rochie tradițională între două și 10 săptămâni. Spune că o ajută foarte mult lumina naturală, motiv pentru care, vara, merge la Dobrovăț, sub un nuc, și coase iile.
„Îmi place să merg vara acolo pentru că simt că mă conectez cu ceea ce fac. În general, termenul de execuție depinde de complexitatea broderiei. Depindem de sezonul în care e cusută, pentru că noi depindem de lumina naturală și facem cusătura la ac. Când coși la lumina artificială este mai dificil. Termenul de execuție este între 2 și 10 săptămâni, dar, când plănuiesc să fac lucrări mai complexe, termenul poate să ajungă și la 15-20 de săptămâni. Noi am vândut ii în toată lumea: în Europa, dar și în afara Europei. Chiar am fost recunoscuți pe coperta unei reviste de mare tiraj și în România, bineînțeles.
Astfel, nu avem doar clienți români, ci și oameni de peste hotare, care ne apreciază munca și cultura. Aceștia știu despre ce este vorba. Poveștile cu oamenii la care ajung iile sunt cu adevărat impresionante pentru că rezonează cu sufletul artistului și ceea ce e așezat pe pânză. Iar eu pun suflet! Iile sunt magice, pentru că, în cultura noastră, sunt utilizate însemne din cultul soarelui și eu încă folosesc broderiile și au o vibrație bună. O ie care este trimisă clientului e îmbrățișată și binecuvântată și pot să spun că am avut clienți care m-au sunat și mi-au spus: «Știi, am început să plâng, pentru că atât de multă iubire ai pus acolo!»”, spune Anda Suman.
Ieșeanca spune că iile realizate manual se recunosc după cusătura de sub cămașă
Antreprenoarea spune că o mai ajută tinerii dornici să învețe să coase ii, dar aceștia sunt foarte puțini. Anda Suman susține că cele mai multe ii le făcea cu bunica ei, care a murit în urmă cu câțiva ani. I-au rămas amintirile prețioase cu ea și cărțile din care se inspiră în crearea cămășilor tradiționale.
„Cărțile sunt ale bunicii, de pe vremea când ea era tânără și încă mai învăț după ele deoarece în broderie sunt multe tehnici. Mereu trebuie să descopăr alte tehnici și, pentru că acum vreau să folosesc pe dantelă, studiez și mai mult. Inclusiv broderia de autor, pentru că și aici este o anumită tehnică. Îți ții mereu mintea ocupată cu tehnicile folosite. Ar trebui ca tinerii să învețe să coasă ii, pentru că trebuie să ducem mai departe tradiția. Nu doar persoanele în vârstă trebuie să facă asta, ci și noi avem acest rol”, spune Anda Suman.
Dar cum ne dăm seama că iile sunt cusute manual, prin tehnici tradiționale?
„E foarte important să ne uităm pe dedesubt la ie. Vedem cum este fixată cusătura. Se văd firele! Când coși cu punct de cruciuliță se văd aceste fire, nodulețe. La broderiile care sunt copiate nu se văd nodurile. E vorba despre acele produse care abundă pe piața din România și la care nu se văd nodurile”, explică Anda.
„Fac orice e nevoie ca să păstrez aceste tradiții, mor cu acul în mână!”
O ie se vinde cu prețuri cuprinse între 700 și 2.000 de lei. Cea mai mare comandă a costat 6.000 de lei și a fost pentru un eveniment. Antreprenoarea spune că pandemia de COVID-19 a afectat și afacerea sa, dar nu va renunța niciodată la ceea ce face acum.
„În fiecare an am înregistrat profit, mai mic sau mai mare. În primii 2 ani după ce am lansat produsele a fost foarte bine, iar cel mai greu pentru mine și echipa cu care lucrez a fost când a venit pandemia. Toate planurile au fost date peste cap, dar am spus că nu renunț niciodată la cămășile tradiționale. Fac orice e nevoie ca să păstrez aceste tradiții! Mătur, vând cartofi la piață! Mor cu acul în mână (n.r. – râde)!”, spune Anda Suman.
Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare cum doi tineri din Iași, Andrei și Andreea Podeanu, au construit de la zero o afumătoare precum cea de pe vremea bunicilor.