Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine a scris Biblia: Adevărul despre autorii Sfintei Scripturi

Cine a scris Biblia: Adevărul despre autorii Sfintei Scripturi

27 oct. 2021, 14:32,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Biblia sau Sfânta Scriptură reprezintă cartea de căpătâi a creștinilor și a iudeilor. Aceasta cuprinde o serie de texte, scrise pe parcursul a peste o mie de ani. Întrebarea care rămâne pe buzele tuturor este: Cine a scris Biblia?

Biblia este cea mai răspândită carte din lume. A fost tradusă în peste 1.800 de limbi, iar prima traducere integrală a Sfintei Scripturi în limba română a fost tipărită în 1688. La început, Biblia a fost scrisă în limbile ebraică, aramaică și greacă. Termenul „biblie” înseamnă „cărți” și își are originea în limba greacă.

biblie

Cine a scris Biblia: Totul despre autorii Sfintei Scripturi

De-a lungul timpului, s-a vehiculat că Vechiul Testament a fost scris de peste 100 de scriitori diferiți, pe parcursul a câteva sute de ani. De asemenea, mulți cercetători sunt de părere că Moise este principalul autor al primelor cinci cărți ale Bibliei, care poartă denumirea de Tora (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul). Autorul Psalmilor este David, iar regele Solomon, fiul acestuia a contribuit cu multe scrieri în Biblie. Pe lista autorilor Vechiului Testament se mai află Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, dar și alții.

Noul Testament cuprinde patru Evanghelii. Acestea fost scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Iisus Hristos, miracolele pe care le-a săvârșit, învăţăturile sale pentru oameni, patimile şi Învierea. Noul Testament mai este format și din 21 de epistole, scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.

Pe parcursul a celor 1500 de ani în care a fost redactată, în Biblie apar 2.930 de personaje, care au contribuit la scrierea acesteia.

Opinia teologilor privind implicarea lui Moise

Teologul Edmond Jacob a constatat că era imposibil să i se atribuie lui Moise însemnarea despre regii care au domnit peste Edom înaintea unui rege peste Israel (Geneza 36:31) și relatarea propriei sale morți (Deuteronom cap. 34). Cu toate acestea, el a precizat că s-a încercat totuși ocolirea acestor dificultăți, admițându-se că Moise s-a folosit de documente anterioare, inclusiv din epoca străveche.

„E destul de curios să constați că autenticitatea mozaică a Pentateuhului, care a constituit vreme de secole criteriul dreptei credințe, atât în iudaism cât și în creștinism, nu are un fundament solid în Pentateuh. […] Teza conform căreia întreg Pentateuhul a fost scris de Moise nu se întâlnește decât începând cu secolul întâi înainte de Hristos. Prima mențiune apare în cartea Jubileelor, un fel de parafrază la Facere, unde Dumnezeu însuși scrie Pentateuhul pentru Moise.

Admisă de către Filon din Alexandria, Flavius Josephus și autorii Noului Testament, această teză se încetățenește în ansamblul tradiției evreiești și creștine, nefiind contestată decât de câțiva eretici. Nașterea simțului critic mai întâi la evrei și mai târziu, sub influența lor, și la creștini, va opune argumente serioase împotriva mozaicității globale a Pentateuhului. S-a recunoscut astfel că era imposibil să i se atribuie lui Moise însemnarea despre regii care au domnit peste Edom înaintea unui rege peste Israel (Geneza 36:31) și a fortiori relatarea propriei sale morți (Deuteronom cap. 34).

S-a încercat totuși uneori ocolirea acestor dificultăți admițându-se că Moise s-a folosit de documente anterioare, inclusiv din epoca străveche, însă pentru mințile cât de cât critice a fost evident că «sursele» lui Moise erau nu anterioare, ci posterioare epocii în care a trăit.”, spune Edmond Jacob despre Vechiul Testament.

Biblia este adesea criticată

Mulți cercetători au criticat scrierile Bibliei, contestând veridicitatea informațiilor. De asemenea, chiar cei mai conservatori, credincioși și pioși cercetători academici ai Bibliei recunosc problemele textului ei.

„Dacă e s-o spun pe șleau, motivul pentru care nu există mulți cercetători de ținută care cred în «lipsa de greșeli» a Bibliei este deoarece, o spun cu tot respectul, nu este o teză care să poată fi susținută. Biblia este plină de contradicții, și da, de greșeli. Întrebarea nu e dacă există discrepanțe și, da, erori în Biblie, ci dacă aceste erori subminează în mod fundamental credibilitatea textului. Chiar cei mai conservatori, credincioși și pioși cercetători academici ai Bibliei recunosc problemele textului ei.”, afirmă scriitorul Robert Cargill.

Cu toate acestea, sunt și oameni care o susțin și care spun că Biblia nu are nevoie de știință.

„Există o carte a unui savant american care încearcă să motiveze științific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de știință cum am eu nevoie de Securitate.”, afirmă Petre Țuțea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *