Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine a inventat stiloul? Cel mai reușit design al pixului

Cine a inventat stiloul? Cel mai reușit design al pixului

24 oct. 2022, 15:00,
în Stiri si curiozitati

Multe persoane se întreabă cine a inventat stiloul. Primele stilouri au apărut în 1888. Acesta a fost inventat de John Loud, un umil funcționar de bancă. Astfel, locul de naștere nominal al pixului este considerat a fi SUA.

Stiloul lui Laud era în esență un marker care putea scrie nu numai pe hârtie, ci și pe suprafețe aspre, cum ar fi cartonul și lemnul. Cu toate acestea, inventatorul stiloului a considerat că funcția sa principală este de a marca cutii și lăzi. Designul stiloului lui Laud era asemănător cu cel al celebrului deodorant cu bilă. Era o sferă mare susținută de bile mai mici care lăsau o dâră de cerneală pe suprafață. Această construcție a fost o inovație pentru epoca sa, dar, ca orice primă încercare, era departe de a fi perfectă. Cerneala nu era fiabilă, uneori curgea, uneori bilele se înțepeneau, alteori cădeau.

john loud

Designul stiloului lui Laud era asemănător cu cel al celebrului deodorant cu bilă

Cine a inventat stiloul? PLegendarul George Parker a contribuit, de asemenea, la perfecționarea stilouluiroblema cernelii

Legendarul George Parker a contribuit, de asemenea, la perfecționarea stiloului. Este cunoscut mai ales ca inventator al celui mai perfect stilou. Dar și George Parker și-a obținut brevetul într-o cerere pentru un pix, în 1904.

Trebuie să se înțeleagă că Laud nu a inventat pixul în forma sa modernă. El a dat pur și simplu un impuls gândirii științifice în această direcție. În următoarea jumătate de secol, au fost acordate mai mult de trei sute de brevete pentru îmbunătățiri ale proiectului lui Laud, dar acesta a rămas neegalat pentru o perioadă lungă de timp.

un stilou

Următoarea descoperire în istoria stilourilor a fost făcută de frații Bíró din Ungaria

De fapt, secretul nu stă atât de mult în design, cât în compoziția cernelii. Provocarea a fost de a crea o cerneală cu o vâscozitate optimă care să nu se scurgă și să nu se usuce în interiorul stiloului. În această privință, Laud a fost de neegalat. Folosind aceste tipuri de stilouri, primii astrologi transpuneau pe lemn informații văzute în stele despre zodii.

Formula sa a fost mult timp de neegalat, dar este strâns păzită cu cea mai mare discreție. Da, cerneala lui a înghețat iarna și s-a lichefiat și a avut scurgeri vara, dar concurenții săi nu s-au apropiat nici pe departe de performanța liderului. Inutil să mai spunem că până și Parker se retrăsese pentru a se concentra asupra stilourilor sale preferate.

Istoria și evoluția pixului. Care au fost următoarele descoperiri?

Următoarea descoperire în istoria stilourilor a fost făcută de frații Bíró din Ungaria, care au brevetat un nou model în 1938. László Bíró a fost primul care s-a gândit la inventarea pixului. În calitate de jurnalist, era conștient de toate problemele legate de ustensilele de scris imperfecte.

Entuziastul Laszlo a devenit generatorul și principalul executant al ideii, dar propriul frate, Gheorghe, un chimist talentat, l-a însoțit pe drumul spre succes. După ocuparea Budapestei, Laszlo a trăit și a lucrat mult timp în Argentina.

Pixurile cu bilă sunt încă denumite „Biro” în această țară, iar ziua sa de naștere, 29 septembrie, este considerată o sărbătoare, fiind numită „Ziua inventatorului”. Frații au inventat primul stilou de scris care chiar scria bine, nu curgea la prima ocazie și ținea bine bila. Acesta depindea de un piston cu arc care pompa cerneala în balon datorită efectului capilar. Cu ajutorul acestor instrumente credincioșii reușeau să rescrie foarte clar diferite rugăciuni.

persoana care scrie ceva pe o foaie folosind un stilou

Legendarul George Parker a contribuit, de asemenea, la perfecționarea stiloului

Dar cel mai important secret era cerneala, care era mult mai vâscoasă decât cea a stilourilor anterioare. În esență, era o pastă groasă pe bază de glicerină cu pigmenți în culorile potrivite, asemănătoare cu cerneala de tipar. Invenția fraților Biro a fost un succes comercial local, fiind brevetată în Marea Britanie, unde au fost produse primele pixuri.

Atunci când ne întrebăm cine a inventat stiloul trebuie să știm că au fost mai mulți oameni de știință care au lucrat la perfecționarea produsului. Stilourile stilografice refuzau să scrie la altitudini mari, așa că invenția lui Laszlo a fost o mană cerească pentru piloții militari. Laszlo a fost apoi nevoit să se mute la Paris și, în cele din urmă, în Argentina. Motivele emigrării lui Biro sunt legate de naționalitatea sa, politica Germaniei naziste față de evrei este bine cunoscută. S-a întors în Argentina, a brevetat pixul capilar în 1943 și a fondat compania Eterpen, care a vândut aproximativ 7 milioane de pixuri anual.

un stilou vintage

Legendarul George Parker a contribuit, de asemenea, la perfecționarea stiloului

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
Soluţia împotriva evaziunii din TVA: Taxarea inversă. Iancu Guda: Alte ţări din UE o practică şi funcţionează
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Noua țeapă pe Bolt. Cum vi se pot fura banii din cont
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025