Prima pagină » Informații utile » Cine a inventat bomba atomică? Fizicianul care a mărturisit că: „Am devenit Moartea, distrugătorul de lumi”

Cine a inventat bomba atomică? Fizicianul care a mărturisit că: „Am devenit Moartea, distrugătorul de lumi”

22 aug. 2024, 15:32,
în Informații utile

Cine a inventat bomba atomică? Această invenție a apărut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Rolul principal l-a avut Robert Oppenheimer, un fizician de origine evreiască.

Robert Oppenheimer s-a născut în anul 1904, la New York, provenind dintr-o familie de evrei germani care emigraseră în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea. După ce a obținut un doctorat în fizică, în anii ’40, a fost cel care a reușit să inventeze prima bombă atomică prin „Proiectul Manhattan”.

Cine a inventat bomba atomică

Robert Oppenheimer a crescut într-un mediu privilegiat, departe de valul de antisemitism care cuprinsese Europa. A demonstrat încă din tinerețe o inteligență remarcabilă. La doar 18 ani, a fost admis la Harvard, unde a studiat chimia, absolvind cu „summa cum laude”. Cu toate acestea, fizica a devenit adevărata sa pasiune, ceea ce l-a determinat să-și continue studiile în Marea Britanie, la Cambridge, și în Germania, la Universitatea din Göttingen. Aici, sub îndrumarea renumitului fizician Max Born, Oppenheimer și-a obținut doctoratul în 1927, la vârsta de 23 de ani, contribuind împreună cu Born la dezvoltarea unei lucrări fundamentale în fizică, cunoscută sub numele de „aproximarea Born-Oppenheimer”.

În timp ce se afla în Europa, Oppenheimer a devenit conștient de pericolul reprezentat de regimul nazist și de intenția Germaniei hitleriste de a folosi descoperirea fisiunii nucleare în scopuri militare. Recunoscând amenințarea iminentă, el a sprijinit financiar colegii evrei germani să fugă în SUA. În aceeași perioadă, Oppenheimer a început să simpatizeze cu mișcarea comunistă, un aspect care avea să-i aducă dificultăți în cariera ulterioară.

Însă, el s-a întors la scurt timp în SUA, unde s-a implicat activ în dezvoltarea și evoluția fizicii în universitățile americane. A avut o relație cu Jean Tatlock, psihiatru și membră a partidului comunist, dar după ce relația a eșuat, s-a căsătorit în 1940 cu Katherine Puening, cu care a avut doi copii.

Bomba nucleară – un răspuns în fața naziștilor

Pe măsură ce tensiunile internaționale creșteau, în special după ce Albert Einstein l-a avertizat pe președintele Franklin D. Roosevelt despre pericolul dezvoltării unei bombe atomice de către germani, guvernul SUA a lansat, în octombrie 1941, „Proiectul Manhattan”, un program ultrasecret destinat realizării unei bombe atomice. În septembrie 1942, Oppenheimer s-a alăturat proiectului, asumându-și rolul de coordonator al unei echipe de cercetători la Los Alamos, New Mexico.

După doi ani de cercetări intense și un cost de peste două miliarde de dolari, pe 16 iulie 1945, a avut loc primul test nuclear, cunoscut sub numele de „Testul Trinity”. Denumirea a fost aleasă de Oppenheimer, inspirat de scrierile lui John Donne. În acel moment, fizicianul a fost profund marcat de puterea distrugătoare a bombei, evocând cuvintele din „Bhagavad Gita”: „Am devenit Moartea, distrugătorul de lumi”.

Când bombele „Little Boy” și „Fat Man” au fost lansate asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, la doar o lună după testul Trinity, Oppenheimer a realizat pe deplin amploarea consecințelor. Aceste evenimente au declanșat o cursă mondială a înarmării nucleare, marcând începutul unei noi ere în istoria umanității.

După război, Oppenheimer a devenit președintele Comitetului Consultativ al Comisiei pentru Energie Atomică (AEC) din SUA, opunându-se dezvoltării unei bombe cu hidrogen. În ciuda acestui rol, în contextul intensificării Războiului Rece și al suspiciunilor din perioada McCarthy-istă, Oppenheimer a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Uniunea Sovietică și i-a fost retras accesul la informații clasificate în 1954.

Cine a inventat bomba atomică? Deși a fost reabilitat în 1963, primind Premiul Fermi, impactul personal și profesional al acuzațiilor a fost devastator. Oppenheimer a murit în 1967, lăsând în urmă o moștenire complexă, fiind recunoscut ca „părintele bombei atomice” și o figură centrală în istoria secolului XX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 septembrie 2024
30 septembrie 2024