Prima pagină » Magazin » Cine a inventat aspiratorul?

Cine a inventat aspiratorul?

12 mai 2022, 12:13,
în Magazin

Ideile ingenioase rezolvă probleme complexe în moduri simple, iar istoria aspiratorului nu face excepție. Ingeniozitatea umană a căutat întotdeauna să simplifice treburile casnice, iar aspiratorul este un exemplu în acest sens. La masinicasnice, vă explicăm originile sale, cine l-a inventat și cum a evoluat de-a lungul timpului.

Originea aspiratorului

Ideea acestui aparat a pornit de la preocupările americanului M.R. Bissell, proprietar al unui magazin de porțelanuri.

Dorind să amelioreze problemele cauzate de alergia sa la praf, a inventat măturatorul sau peria rotativă, pe care a brevetat-o în 1876, sub numele de Grand Rapids.

Câțiva ani mai târziu, în jurul anului 1898, a prezentat la Empire Music Hall din Londra un dispozitiv care astăzi nu ar merita numele de aspirator, deoarece consta într-o mașină prevăzută cu o cutie metalică.

În interiorul cutiei se afla o pungă de aer comprimat care a fost proiectată pe covor în speranța că praful se va depune în cutie. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, ci dimpotrivă: cutia a fost singurul loc în care nu a ajuns niciodată. Un eșec răsunător.

La o astfel de demonstrație extravagantă, care a avut loc în gara St Pancras din Londra, a participat un tânăr constructor de poduri și expert în proiectarea roților mari, Hubert Cecil Booth.

Cine a inventat aspiratorul

Dacă vă întrebați, cine a inventat aspiratorul? Răspunsul este că inventatorul aspiratorului este inginerul britanic Hubert Cecil Booth (1871-1955) în 1901. Acest inginer a proiectat, de asemenea, mai multe roți hidraulice, fabrici moderne și poduri suspendate.

Într-adevăr, el proiectase deja roata Blackpool din Londra și uriașa roată Ferris din Viena, devenită celebră în filmul The Third Man.

Tânărul Booth a văzut din acea demonstrație că, în loc să expulzeze aerul, așa cum făceau acele dispozitive, ceea ce ar trebui să facă aparatul ar fi să îl aspire, și convins de acest lucru, s-a gândit la idee până când a găsit soluția, după cum a comentat în caietul său:

Astăzi am făcut experimentul de a aspira cu propria gură spătarul unui scaun tapițat într-un restaurant din strada Victoria; praful m-a făcut să tușesc furtunos, dar am reușit să-l scot.

Acest experiment a transformat gura și gâtul lui H. Cecil Booth în primul aspirator; dar, deși modul în care a fost realizat experimentul era obsesiv, principiul era valabil și a funcționat.

Secretul consta în găsirea unei țesături groase de urzeală care să servească drept filtru, iar el a găsit-o în 1901, anul în care și-a brevetat invenția.

Evoluția aspiratorului

Înainte de utilizarea electricității, aspiratoarele aveau burdufuri care erau acționate cu mâna sau cu piciorul.

Existau și modele care, la fel ca și roțile măturătoarelor, foloseau apă pentru a filtra praful. Aceste armatostes erau manevrate de cel puțin două persoane, deoarece una trebuia să se ocupe de burdufuri, iar alta trebuia să aplice duza pe podea.

Încă din 1869, englezul G. Mc. Gaffey a înregistrat un dispozitiv cu pretenții similare, iar cu câteva luni înainte de Booth, instalatorul american D. E. Kenney a patentat un model de aspirator, deși nu a obținut brevetul până în 1907.

Apariția motorului electric a alungat aceste venerabile bătrâne doamne din lumea aparatelor electrocasnice.

Primul aspirator puternic electric eficient a fost inventat de un american din Ohio, Murray Spengler, deși brevetul său a fost acordat la șapte ani după cel acordat lui Hubert Cecil Booth. Murray Spengler și-a obținut brevetul în 1908 și, împreună cu William B. Hoover, a fondat Hoover Company, care avea să lanseze modelul O pe piață.

Invenția lui H. Cecil Booth a fost o invenție rudimentară, grea și descurajantă, dotată cu o pompă, o cameră de praf, un motor… și o roabă pentru a o transporta dintr-un loc în altul, dacă nu chiar o căruță trasă de cai.

Furtunul său lung și flexibil era introdus prin fereastră în momentul pornirii, iar pentru a-l manevra erau necesare două persoane. Trebuie remarcat faptul că Booth l-a considerat un serviciu la domiciliu, nu un aparat pe care fiecare familie ar trebui să îl aibă acasă. Ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat cu blenderul.

Era firesc ca gospodinele să nu se fi gândit niciodată să cumpere așa ceva. Primii săi clienți au fost proprietarii de spații publice mari, cum ar fi teatre, magazine și hoteluri.

Prima sa comandă a venit de la Westminster Abbey, cu sarcina de a aspira praful de pe covorul uriaș care acoperea podeaua bisericii și pe care regele Edward al VII-lea urma să pășească la ceremonia de încoronare din 1901.

În timpul vremurilor eroice ale acestei mașini geniale, aspiratorul a avut și alte utilizări. În timpul Primului Război Mondial, s-a ordonat ca aspiratoarele să fie duse la Crystal Palace din Londra, unde pacienții cu tifos exantematic zăceau pe podea, răspândirea rapidă a acestuia fiind atribuită de medici prafului în suspensie.

Cincisprezece aspiratoare au lucrat zi și noapte, aspirând podele, scări, pereți și chiar grinzile clădirii: au fost extrase 36 de camioane de praf și, poate printr-o coincidență fericită, epidemia a luat sfârșit. Acest fapt a contribuit la triumful și recunoașterea noii invenții, care de atunci a suferit modificări și inovații.

Primul aspirator cu adevărat eficient a fost opera lui Murray Spengler, care, în parteneriat cu W. B. Hoover, a comercializat în 1908 un dispozitiv care avea să intre în istorie: aspiratorul Model O. Un alt aspirator dintre cele mai eficiente ale vremii a fost aspiratorul Baby Daisy.

Toate aspiratoarele ulterioare sunt urmașele acestui dispozitiv economic și eficient. A dispărut pentru totdeauna sarcina ingrată de a șterge praful sau de a curăța covorul: coșmarul menajerelor și al gospodăriilor fără ajutor casnic a luat sfârșit.

De la https://masinicasnice.ro, sperăm că ați găsit utilă această recenzie istorică intitulată Istoria aspiratorului.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Kate Middleton, gesturi nemaivăzute în public! Nu s-a putut abţine, Prinţul William nici nu a ştiut cum să reacţioneze
observatornews.ro
16 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până la noapte
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Veste mare pentru șoferi. Se reduce aglomerația pe Valea Prahovei
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Afacerea banală pentru care un bărbat a renunţat la job! Nu are program, îi asigură un trai mai bun şi nu are nevoie de studii
Dailybusiness.ro
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025