Prima pagină » Informații utile » Cine a fost Sfântul Daniel. Ocrotitorul emigranților și celor aflați în exil

Cine a fost Sfântul Daniel. Ocrotitorul emigranților și celor aflați în exil

16 iul. 2024, 13:54,
în Informații utile

Numele Sfântului Daniel înseamnă „Domnul este Judecătorul meu” sau „Domnul judecă”. Acesta a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos.

Cine a fost Sfântul Daniel

Profetul Daniel a fost din seminția lui Iuda, seminție împărătească, trăind cu 460 de ani înainte de Hristos. Când Ierusalimul a fost cucerit, a fost luat rob, împreună cu alți trei. Datorită înțelepciunii lui, Sfântul Daniel este chemat de către Nabucodonosor, împăratul babilonian, la palatul său.

Ajuns în fața sa, Sfântul refuză să se hrănească din bucatele împăratului. Îi arată totodată că, prin altfel de hrană, constituită din semințe și apă, oamenii se pot arăta mai frumoși la chip decât cei care se hrănesc din mâncarea împăratului.

Acesta i-a explicat împăratului visele, lucru pe care nu l-a reușit niciun vrăjitor de la palatul său. Cei care erau cu Daniel au fost aruncați într-un cuptor încins pentru că nu au vrut să se închine la statuile împăratului. Motivul pentru care nu a fost aruncat și Daniel a fost acela ca el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducatorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de Dumnezeu.

Continua să refuze să se închine idolilor, fapt pentru care, în perioada împăratului Darie, a fost aruncat într-o groapă de lei. Acesta a ieșit de acolo nevătămat. În urma acestei minuni, împăratul Darie a scris către toate popoarele:  „Pacea voastră să se înmulțească. De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, ca fiecare să se cutremure și să se teama de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strica și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijinește și izbăvește. Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”.

Profetul Daniel, ocrotitor al celor duși în exil

Aruncat și pentru a doua oară în groapa cu lei, acesta iese iar nevătămat. Când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țara lor de origine, Sfântul Daniel a rămas. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duși in exil.

Sfântul a murit în perioada împăratului Atic. La Învierea Lui Hristos a înviat și acesta, alături de cei trei cu care a fost robit.

Daniel însemnă, în evreiește, „Dumnezeu este judecătorul meu“. Sfântul Proroc Daniel se numără între cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, împreună cu Sfinții Isaia, Ieremia si lezechiel.

Condacul Sfântului Prooroc Daniel este așa: „Luminându-se cu duhul inima ta cea curată, vas de proorocie te-ai făcut; că ai văzut cele ce erau departe, ca şi cum ar fi fost de faţă şi pe lei i-ai îmblânzit, fiind aruncat în groapa lor. Pentru aceasta pe tine te cinstim, Proorocule, Fericite Daniel”.

Toparul: „Mari sunt faptele credinţei; că în mijlocul izvorului văpăii, ca într-o apă de odihnă sfinţii trei Tineri s-au bucurat şi Proorocul Daniel păstor leilor ca unor oi s-a arătat. Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi”.

Sfântul Daniel este sărbătorit, an de an, în calendarul ortodox, pe data de 17 decembrie.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`