Prima pagină » Informații utile » Cine a fost Sfânta Nina? Protectoarea Georgiei, prăznuită pe 14 ianuarie

Cine a fost Sfânta Nina? Protectoarea Georgiei, prăznuită pe 14 ianuarie

13 aug. 2024, 11:23,
în Informații utile

Sfânta Nina s-a născut în secolul al III-lea în regiunea Capadocia, Turcia de astăzi, unde exista o populație majoritar georgiană. După unele surse, aceasta a fost verişoara Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Părinții ei, amândoi creștini devotați, au lăsat-o pe Sfânta Nina la vârsta de doar 12 ani la mănăstire, în grija stareței Niofora. Tatăl ei a devenit pustnic, iar mama ei și-a dedicat viața îngrijirii celor săraci.

Cine a fost Sfânta Nina?

Născută în jurul anului 290, în Capadocia, Sfânta Nina era strâns legată de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, fiindu-i, potrivit unor izvoare vechi, verișoară. La vârsta de 12 ani, tatăl ei a devenit pustnic, iar mama s-a dedicat îngrijirii săracilor și celor în suferință. Astfel, tânăra Nina a ajuns sub grija stareței Niofora. Sfânta s-a dedicat studiului Sfintei Scripturi și textelor liturgice și, la un moment dat, a descoperit povestea cămășii fără cusătură a Mântuitorului, menționată în Evanghelia după Ioan (19, 23-24). Cu dorința de a se închina acestui veșmânt sfânt, Sfânta Nina s-a rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru îndrumare.
Într-un vis, Preasfânta Născătoare i-a răspuns rugăciunilor, dăruindu-i o cruce și îndemnând-o să meargă în Georgia pentru a predica Evanghelia și pentru a găsi cămașa fără cusătură. Trezindu-se, Sfânta Nina a descoperit că ținea în mână acea cruce, care astăzi se află la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Tiflida, Georgia, protejată de un înveliș de argint. Cu această cruce primită din mâinile Maicii Domnului, Sfânta Nina a pornit în misiunea ei, ajungând în Mtskheta în anul 315, unde tradiția locului afirma că se găsea „Cămașa lui Hristos”.

Minunile Sfintei Nina

De-a lungul vieții sale misionare, Sfânta Nina a săvârșit numeroase minuni care au dus la convertirea multor oameni la creștinism. A reușit să-l convertească pe conducătorul sinagogii Abiatar și a eliberat-o pe soția împăratului Miran de demonizare, reușind chiar să-i redea vederea împăratului. Minunile săvârșite de Sfânta Nina au avut un impact profund, conducând la convertirea împăratului Mirian, care a renunțat la idolatrie și l-a chemat pe Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei, pentru a creștina Iviria.
Conștientă de apropierea sfârșitului său, Sfânta Nina i-a trimis împăratului Mirian o scrisoare de rămas bun, cerându-i să-l cheme pe episcopul Ioan pentru a o pregăti pentru călătoria spre veșnicie. Sfânta Nina a trecut la cele veșnice pe 14 ianuarie 338, fiind înmormântată la Mănăstirea Bodbe din Kakheti. Mormântul ei a devenit un important loc de pelerinaj, iar crucea sa din crengi de viță-de-vie, legată cu părul ei, a devenit simbolul creștinismului georgian.
Creștinarea Georgiei a început devreme, în jurul anului 40, prin misiunea Sfântului Apostol Andrei. Cu toate acestea, lumina credinței a devenit cu adevărat vizibilă abia în secolul al IV-lea datorită propovăduirii Sfintei Nina, „cea întocmai cu Apostolii”. Dedicându-și viața convertirii poporului georgian, ea a fost comparată cu Sfinții Apostoli, care au luptat pentru a răspândi Evanghelia în lume. Astfel, moștenirea Sfintei Nina rămâne un exemplu de sacrificiu și devoțiune pentru credință, având un impact de durată asupra istoriei și culturii georgiene.
Sfânta Nina este una dintre cele mai importante sfinte din Georgia, fiind preaslăvită atât pentru minunile sale, cât și pentru viața ei trăită în concordanță cu legile lui Hristos.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de votare pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2. Simion şi Georgescu, împreună la vot
Playtech.ro
Cele mai roditoare soiuri de meri. Când se plantează pentru a avea roade din belşug
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prezența la urne. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan. Live Text
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Cea mai veche clădire din România are peste 1.000 de ani. Este într-un oraş important din ţară
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025