Prima pagină » Informații utile » Cine a fost Sfânta Cecilia. Ocrotitoarea muzicienilor și a celor ce nu se pot căsători

Cine a fost Sfânta Cecilia. Ocrotitoarea muzicienilor și a celor ce nu se pot căsători

02 aug. 2024, 09:02,
în Informații utile

Aceasta este considerată protectoarea muzicii și a muzicienilor datorită faptului că, în timpul nunții ei, atunci când afară se auzea muzica, în inima ei răsunau imnuri de iubire către Mirele cel Adevărat, Iisus Hristos. Sfânta Cecilia a dat și numele celei mai vechi academii de muzică din Roma, „Santa Cecilia”.

Cine a fost Sfânta Cecilia?

Trăgându-se dintr-un neam bun, dar păgân, Sfânta Cecilia s-a născut la Roma și avea mare credință în Dumnezeu. Din acest fapt, aceasta s-a hotărât să nu se mărite, ci să rămână curată și să-şi păzească fecioria, închinând-o Mirelui Hristos Dumnezeu.

Cu toate acestea, părinții au măritat-o, fără voia ei, cu păgânul Valerian. Aceasta i-a dezvăluit lui că un înger păzitor îi protejează fecioria, iar dacă acesta v-a săvârși sfântul Botez, ar putea și el să-l vadă. Acesta a ascultat-o și s-a botezat pe ascuns. Întorcându-se la ea, a găsit-o pe Sfânta Cecilia rugându-se alături de un înger luminos. Îngerul i-a îndemnat să trăiască în feciorie și bucurie.

Valerian, văzând marea minune, i-a cerut să-i fie dăruită și fratelui său, Tiburtius, lucru care s-a și întâmplat. Cei trei s-au ocupat ulterior de a-i îngropa pe creștinii martiri, fapt pentru care cei doi frați au fost arestați și condamnați la moarte prin decapitare.

Călăul, văzând după execuție că sufletele celor doi erau luate de către Îngerii Sfinți, și-a mărturisit și el credința în Dumnezeu și a fost martirizat pe loc. Sfânta Cecilia, rămasă văduvă, a continuat să-i îngroape pe creștinii martiri, însă a fost și aceasta arestată și supusă unor chinuri cumplite. Întrebată de judecător care e sursa curajului ei, aceasta a răspuns: „Conștiința curată și credința neîndoielnică”.

Tiranii au supus-o mai multor chinuri, de la aruncarea într-un cazan cu apă clocotită, la încercarea decapitării, și nu au reușit să o ucidă. Rănita, a mai trăit trei zile, timp în care credincioșii îi luau sângele în mâini, bucurându-se de vindecări și minuni. În cele din urmă, a trecut și ea la cele veșnice.

Unde sunt moaștele Sfintei?

Ea a fost îngropată în catacombele Calixto, unde va fi găsită de către episcopul Pascual I al Romei, în anul 821. Trupul său a rămas intact și plin de mireasmă. După ce trupul i-a fost descoperit, a fost așezat ăntr-o biserică zidită pe locul fostei sale case.

În data de 22 noiembrie 1599 a fost închisă într-un sarcofag de piatră și așezată în cripta bisericii Santa Cecilia din Trastevere, Roma, alături de moaștele Sfinților Valerian și Tuburtie. Tot acolo, sculptorul Stefano Maderna(1576-1636) va realiza o sculptură cu aceasta, în poziția în care a fost găsită. Aceasta a fost situată deasupra capelei în care se găsesc moaștele Sfintei Cecilia. Capul acesteia a fost pus într-o raclă de argint și păstrat într-o altă biserică din Roma.

Toparul: „Mieluşeaua Ta, Iisuse, Cecilia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.”

Sfânta Cecilia este sărbătorită, an de an, pe data de 22 noiembrie de către toți credincioșii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`