Prima pagină » Informații utile » Cine a fost primul președinte al României? Iată cine a primit cele mai multe voturi după 1989

Cine a fost primul președinte al României? Iată cine a primit cele mai multe voturi după 1989

16 dec. 2024, 10:39,
Redacția BZI în Informații utile

Primul președinte al României a marcat începutul unei noi ere politice în istoria țării, fiind simbolul trecerii de la regimul comunist la un sistem democratic. Alegerea sa a reflectat dorințele și speranțele unei națiuni aflate în proces de transformare profundă.

În istoria modernă a României, momentul în care țara a ales pentru prima dată un președinte reprezintă o etapă semnificativă în procesul democratizării și consolidării instituțiilor statului. Înființarea funcției de președinte al României a avut loc în contextul schimbărilor politice din perioada postbelică, fiind consacrată prin Constituția din 1974, adoptată în perioada regimului comunist. Primul lider care a ocupat această poziție a fost Nicolae Ceaușescu, însă adevărata funcție prezidențială, așa cum este înțeleasă într-un stat democratic, s-a conturat odată cu Revoluția din 1989.

Cine a fost primul președinte al României

Conceptul de președinte al României a fost introdus oficial prin Constituția din 1974, în timpul regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Până la acea dată, Republica Populară Română și ulterior Republica Socialistă Română erau conduse de un președinte al Consiliului de Stat, poziție care concentra puterea legislativă și executivă. Prin această modificare constituțională, Ceaușescu a devenit primul președinte al României, un titlu care i-a conferit și mai multă autoritate în cadrul unui regim deja autoritar.

Însă, trebuie subliniat că funcția de președinte din perioada comunistă era doar o formalitate în contextul puterii absolute deținute de Partidul Comunist. Nicolae Ceaușescu, deși considerat tehnic primul președinte, nu poate fi asociat cu principiile democratice care definesc această funcție în prezent.

Revoluția din decembrie 1989 a reprezentat punctul de cotitură pentru România. Căderea regimului comunist a dus nu doar la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu, ci și la începutul unui proces complex de democratizare. În acest context, a apărut necesitatea instituirii unui nou model de conducere, bazat pe alegeri libere și pe separarea puterilor în stat.

Ion Iliescu, o figură controversată dar influentă, a devenit primul președinte al României ales în mod democratic, în cadrul alegerilor din 20 mai 1990, supranumite „Duminica Orbului”. Iliescu a obținut o victorie zdrobitoare, cu peste 85% din voturi, însă acest rezultat a fost marcat de controverse privind lipsa unei reale competiții politice și de acuzații de manipulare a opiniei publice.

Ion Iliescu, personalitate cheie a tranziției postcomuniste

Provenit din rândurile Partidului Comunist, dar distanțându-se de dogmatismul ceaușist, Iliescu a promis reforme democratice și economice. Alegerea sa a fost privită de mulți ca o continuitate a vechiului regim, dar și ca o soluție pragmatică pentru a asigura stabilitatea țării în acele vremuri tulburi.

Primul mandat al lui Iliescu a fost caracterizat de provocări uriașe: gestionarea unei economii aflate în colaps, tranziția de la un sistem centralizat la unul de piață, precum și tensiunile sociale și politice. Mineriadele din anii 1990 au zguduit imaginea democrației românești și au atras critici internaționale asupra modului în care regimul Iliescu a gestionat conflictele interne.

Alegerea primului președinte în 1990 a marcat începutul unei noi epoci, în care românii au avut pentru prima dată șansa de a-și alege liderul prin vot direct. Deși procesul democratic din acea perioadă a fost criticat pentru lipsa unei oferte politice reale, acesta a pus bazele unei tradiții care continuă să evolueze.

După Iliescu, funcția de președinte al României a fost deținută de personalități diverse, fiecare având un impact diferit asupra evoluției țării: Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Fiecare președinte a contribuit, într-un fel sau altul, la consolidarea democrației și la integrarea României în structurile europene și internaționale. Primul președinte al României nu este doar o simplă poziție istorică, ci un simbol al unui moment de răscruce pentru țară.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
TVA 11% pentru încălzire. Ce înseamnă pentru facturile din această iarnă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025