Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine a fost primul domnitor care a dorit formarea României? Despot Vodă a avut ideea înaintea lui Mihai Viteazul!

Cine a fost primul domnitor care a dorit formarea României? Despot Vodă a avut ideea înaintea lui Mihai Viteazul!

30 mai 2024, 15:24,
în Stiri si curiozitati

Câteva documente descoperite recent de istorici au arătat că primul domnitor care a dorit crearea României nu a fost Mihai Viteazul, ci un aventurier de origini grecești care a ajuns mai mult din întâmplare pe tronul Moldovei.

Pe numele său Iacob Heraclid a fost primul domnitor al unei țări din spațiul Românesc care s-a gândit și a dorit unirea celor trei regiuni care formează astăzi țara noastră. Este adevărat că Mihai Viteazul a fost primul care a reușit acest lucru, în anul 1600, reușind să unifice principatele Moldovei, Țării Românești și Transilvaniei. Află în rândurile următoare cine a fost Iacob Heraclid și cum a ajuns să dorească formarea unei țări unite.

De la fiu de marinar la principe

Iacob Heraclid s-a născut în anul 1511, pe insula Samos, situată în Marea Egee. El s-a născut într-o familie săracă a unui marinar grec, cu toate acestea nu se cunosc detalii despre familia sa sau numele său original, Iacob Heraclid fiind numele adoptat ulterior.

Acesta ajunge de tânăr în slujba lui Iacob Heraclid, un prinț grec care avea origini din aristocrația bizantină și deținea insulele Samos și Paros în domnia sa. De aici a luat și numele tânărul marinar.

După câțiva ani petrecuți în slujba prințului, fiul marinarului nu doar că și-a câștigat încrederea, ci a fost numit moștenitorul prințului grec. La moartea adevăratului Iacob Heraclid, fiul marinarului din Samos i-a luat numele, dar și titlul de despot de Samos și Paros, în virtutea dreptului la moștenire.

Din om simplu, peste noapte, Iacob s-a trezit prinț, despot, cu o avere măricică. A preferat să părăsească arhipelagul egeean și a pribegit prin Europa. După ce și-a asigurat rolul de prinț, acesta a ajuns în sudul Franței, unde a servit ca mercenar, ajungând astfel în slujba regelui Henric al-II-lea, luptând pentru eliberarea orașului Metz. Cu toate acestea, tânărul Iacob schimbă taberele și ajunge în armata lui Carol Quintul, luptând împotriva francezilor la Renty. După această perioadă, ajunge să fie investit cu gradul de cavaler și conte palatin.

Apoi, pleacă și pribegește prin Danemarca, Prusia, Suedia și Polonia, de unde ajunge în Principatele Române. Mai exact, la curtea lui Alexandru Lăpușneanu în Moldova, dându-se drept o rudă îndepărtată a domniței Ruxandra. Complotând pentru înălțarea lui Lăpușneanu, acesta este însă dat în vileag, reușește totuși să fugă la un palatul unui nobil polonez și să scape de consecințe.

Primul domnitor care s-a gândit la crearea României

Obținând ajutorul lui Ferdinand, împăratul Imperiului Romano-German, tânărul grec vine și ocupă Moldova, înfrângându-l pe Lăpușneanu, la Verbăuți, lângă Dorohoiul de astăzi.

Astfel ajunge Iacob Heraclid pe tronul Moldovei. La doar două luni de când a luat tronul, Despot Vodă, așa cum mai era cunoscut, concepe „Planul Dacic”. El dorea să unească Transilvania, Țara Românească și Moldova în același stat sub puterea lui. Mai mult decât atât, așa cum arată documentele, Despot Vodă a folosit ca argument originea romanică, comună, a locuitorilor majoritari din cele trei principate.

Cu planul făcut, Iacob încearcă prima dată să pună mâna pe Țara Românească. El dorea să facă acest lucru fără vărsare de sânge, printr-o alianță matrimonială cu sora voievodului Petru cel Tânăr. În Transilvania dorea să facă acest lucru prin revolta secuilor, dar și bazându-se pe sprijinul împăratului Ferdinand.

Totuși, lucrurile nu au mers deloc cum a plănuit el. Fiind un teritoriu foarte instabil politic, iar Petru cel Tânăr își dă seama de intențiile lui Iacob și rupe orice legătură cu el. În ceea ce privește Transilvania, Revolta sașilor nu a mai avut loc. Cu toate că Iacob s-a pregătit intens pentru această campanie militară, jurând credința sultanului și pregătind două armate în așteptarea revoltei din Transilvania. Lupta dintre secui alături de imperiali împotriva domnitorului Transilvaniei duce la un compromis, aceștia făcând pace rapid iar planurile lui Iacob Heraclid au fost astfel distruse. El, apoi, este la rândul său trădat de boieri și ajunge să moară violent, fiind ucis pe câmpul de luptă de o lovitură de buzdugan.

Iacob Heraclid a fost primul domnitor al unei țări din spațiul Românesc care s-a gândit și a dorit unirea celor trei provincii românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024