Prima pagină » Actualitate » Cine a fost prima persoană infectată cu COVID-19 din Wuhan, orașul din care a început pandemia
Cine a fost prima persoană infectată cu COVID-19 din Wuhan, orașul din care a început pandemia

Cine a fost prima persoană infectată cu COVID-19 din Wuhan, orașul din care a început pandemia

19 nov. 2021, 14:22,
în Actualitate

Primul caz cunoscut de Covid-19 a fost un vânzător de pe piață din orașul chinez Wuhan, nu un contabil care părea să nu aibă nicio legătură cu piața, dar al cărui caz a contribuit la speculații că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator, potrivit unui studiu american. .

Originea virusului care provoacă Covid-19 rămâne un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite.

Virusul COVID-19 nu îşi are originea într-un laborator din Wuhan, susţin specialiștii

Un studiu comun al Chinei și al Organizației Mondiale a Sănătății anul acesta aproape a exclus teoria conform căreia Covid-19 ar fi avut originea într-un laborator, spunând că ipoteza cea mai probabilă a fost că a infectat oamenii în mod natural, probabil prin comerțul cu animale sălbatice.

O echipă de experți condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în și în jurul orașului central Wuhan cu oameni de știință chinezi și a declarat într-un raport comun din martie că virusul Sars-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal, dar că au fost necesare cercetări suplimentare.

Contabilul, despre care se credea că este prima persoană cu Covid-19, a raportat că primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie, cu câteva zile mai târziu decât se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful departamentului de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din Arizona. în studiul publicat în revista Science joi.

Confuzia a fost cauzată de o problemă dentară avută de bărbat pe 8 decembrie, se arată în studiu.

„Debutul simptomelor lui a venit după mai multe cazuri la lucrătorii de la Huanan Market, făcând dintr-o femeie vânzătoare de fructe de mare de acolo cel mai timpuriu caz cunoscut, cu debutul bolii în 11 decembrie”, se arată în studiu.

Un studiu arată faptul că un vânzător din piață a fost prima persoană care s-a infectat cu COVID-19, în Wuhan

A spus că majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piață, în special de secțiunea de vest în care câinii raton au fost ținuți în cușcă și a oferit dovezi puternice ale originii pandemiei pe piața animalelor vii.  Profesorul Worobey a fost unul dintre cei aproximativ 15 experți care, la mijlocul lunii mai, au publicat o coloană în Science în care cereau o analiză serioasă a tezei conform căreia virusul s- a scurs dintr-un laborator din Wuhan .

În acest ultim articol, el a susținut că cercetările sale privind originea focarului „oferă dovezi puternice ale originii pandemiei pe piața animalelor vii”.

O critică anterioară la adresa teoriei pieței a fost că, deoarece autoritățile sanitare au ridicat alerta cu privire la cazurile de boală suspectă legate de piață încă din 30 decembrie 2019, aceasta ar fi introdus o părtinire care a condus la identificarea a mai multe cazuri acolo decât în ​​altă parte, întrucât deja fusese atrasă atenţia asupra ei.

Pentru a contracara acest argument, profesorul Worobey a analizat cazurile raportate de două spitale înainte că alerta să fie ridicată. Aceste cazuri erau, de asemenea, în mare măsură legate de piață, iar cele care nu erau, totuși, concentrate geografic în jurul acesteia.

„În acest oraș cu 11 milioane de locuitori, jumătate din cazurile timpurii sunt legate de un loc care are dimensiunea unui teren de fotbal”, a declarat Worobey pentru New York Times .

„Devine foarte dificil de explicat acest tipar dacă focarul nu a început pe piață.”

Peter Daszak, un expert în boli care a făcut parte din echipa de investigație a OMS, a spus că a fost convins de analiza profesorului Worobey. „Acea dată de 8 decembrie a fost o greșeală”, a spus el pentru Times.  OMS a propus luna trecută un nou grup de experți care să investigheze sursa coronavirusului.

Organizația Mondială a Sănătății a intrat in conflict cu China pe tema originii virusului COVID-19

In cursul lunii iulie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intrase intr-un conflict cu autoritatile din China despre care considerau că le blochează accesul la mai multe documente referitoare la orginea virusului COVID-19.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut mai mult acces și transparență. Prima fază a anchetei OMS s-a încheiat în februarie. De asemenea, el a solicitat informații clare despre laboratorul din Wuhan, afirmând că, în calitate de profesionist medical, știa că se pot întâmpla accidente.

Speculațiile despre o scurgere la Institutul de Virologie din Wuhan – unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare a virusului din China – au început anul trecut și au fost propagate de fostul președinte american Donald Trump care a retras și SUA din Organizația Mondială a Sănătății

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *