Prima pagină » Informații utile » Cine a fost Maxim Gorki? De ce a încercat Stalin să îl asasineze?

Cine a fost Maxim Gorki? De ce a încercat Stalin să îl asasineze?

23 apr. 2025, 10:38,
Redacția BZI în Informații utile

Maxim Gorki a rămas de multe ori în istoria universală ca un simbol al culturii sovietice, fiind adesea portretizat alături de Lenin, dar și Stalin. Însă ce credea de fapt acesta despre comunism și de ce unii istorici cred că Stalin a încercat să îl asasineze, află în rândurile următoare.

Pe durata întregii existențe a Uniunii Sovietice, imaginea sa a fost mitologizată, cultivată în școli, biblioteci și filme, iar numele său a fost purtat de bulevarde și orașe. Însă, dincolo de această imagine idealizată, s-a aflat un om mult mai complex, marcat de îndoieli, conflicte și compromisuri. Departe de a fi fost un susținător necondiționat al revoluției bolșevice, Maxim Gorki a fost, mai degrabă, un umanist care a trăit drama de a-și vedea idealurile sfărâmate sub tăvălugul istoriei.

Maxim Gorki

Gorki și Lenin s-au cunoscut în 1902, într-o perioadă în care Gorki era deja recunoscut în cercurile marxiste. Era primul scriitor provenit din clasele umile care reușise să se impună în peisajul literar rus. Povestirile sale, inspirate din lumea marginalilor, a hoților și muncitorilor, au fost îmbrățișate de proletariat, care se regăsea în ele. Dar, în spatele acestui succes, Gorki rămânea un spirit profund tulburat de violența revoluției. Deși inițial apropiat de bolșevici, el nu a împărtășit niciodată pe deplin ideologia lor. În esență, el judeca evenimentele istorice prin filtrul unor principii umaniste, nu politice. Iar această poziție l-a izolat treptat, mai ales după 1917, când brutalitatea noului regim l-a determinat să se autoexileze în 1921.

După șapte ani petrecuți în afara Rusiei, Gorki se întoarce în 1928, în parte convins de dorul de patrie, dar și pentru că se simțea tot mai străin printre emigranții ruși din Occident, pe care îi considera rupți de realitatea poporului. În URSS îl găsește pe Stalin conducând o societate sfâșiată de conflicte interne, între aripa radicală și cea moderată a Partidului. În această luptă, Gorki s-a situat într-o poziție ambiguă. Nu era de acord cu Stalin ca persoană și dezaproba controlul ideologic impus asupra literaturii, dar considera că Rusia avea nevoie de o ruptură definitivă cu trecutul ei rural. Prin urmare, a jucat un rol dublu: uneori l-a susținut pe Stalin, alteori a încercat să-i limiteze excesele. A intervenit pentru eliberarea unor prizonieri politici și ar fi contribuit la redactarea unui text în care Stalin condamna abuzurile din timpul colectivizării.

Încercarea regimului de a îl asasina

Ultimii ani din viața lui Gorki au fost marcați de o captivitate mascată. Regimul îl folosea ca simbol, dar nu-i mai tolera independența. Refuzul de a scrie un portret elogios al lui Stalin a fost, poate, gestul care i-a pecetluit soarta. După moartea sa în 1936, în condiții suspecte, au apărut numeroase teorii. În anii ’60, văduva sa declara că Gorki fusese otrăvit, iar astăzi mulți istorici ruși susțin această ipoteză.

Maxim Gorki a fost înmormântat cu fast, în apropierea lui Lenin, chiar dacă adevărul este că nu fusese niciodată un fidel al regimului. Tragic destin: un scriitor al poporului, devenit prizonier al mitului care i-a purtat numele.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`