Prima pagină » Informații utile » Cine a fost Jean-Paul Sartre? Filosoful francez care a popularizat existentialismul dar și marxismul

Cine a fost Jean-Paul Sartre? Filosoful francez care a popularizat existentialismul dar și marxismul

16 iul. 2024, 13:30,
în Informații utile

Jean-Paul Sartre, una dintre cele mai importante personalități ale filosofiei existențialiste și o figură marcantă a direcției marxiste în secolul XX.

Jean-Paul Sartre este poate una dintre cele mai importante personalități ale filosofiei existențialiste. Atât prin modul său de gândire, cât și prin scrierile sale, a reușit să aducă acest curent filosofic la apogeu. Mulți susțin că Sartre este figura centrală a acestui curent.

Cine a fost Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre s-a născut pe 21 iunie 1905, la Paris. Tatăl său, Jean-Baptiste Sartre, ofițer în Marina Franceză, a murit când Sartre era încă copil, astfel că a fost crescut de mama sa, Anne-Marie Schweitzer, și de bunicul matern. Sartre a primit o educație conservatoare și a fost influențat de un profesor de germană în primii ani de școală.

După ce mama sa s-a recăsătorit, familia s-a mutat în La Rochelle, unde Sartre a urmat liceul. Între 1924 și 1929, a studiat la École Normale Supérieure din Paris, unde a aprofundat psihologia, sociologia și filosofia. A fost influențat de lucrările lui Henri Bergson, Edmund Husserl și Martin Heidegger. În timpul studiilor, l-a întâlnit pe Simone de Beauvoir, cu care a avut o relație de o viață întreagă, caracterizată de o libertate reciprocă și sinceritate.

Sartre a predat filosofia la diferite licee și a obținut o bursă de studii la Berlin, unde a fost influențat de Husserl și Heidegger. Prima sa operă literară importantă, „La Nausée” (Greața), a apărut în 1938. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost prizonier de război, dar a fost eliberat și a participat la mișcări de rezistență împotriva ocupației germane.

Ce este existentialismul?

Existențialismul este o filosofie care subliniază libertatea individului, responsabilitatea personală și subiectivitatea. Sartre, un exponent major al existențialismului, a susținut că existența precede esența, ceea ce înseamnă că oamenii își creează propriul sens și identitate prin alegerile lor, nu printr-un scop prestabilit.

După război, a publicat „L’Être et le Néant” (Ființa și neantul), fundamentul existențialismului francez. În 1946, a susținut conferința „Existențialismul este un umanism”, dezvăluindu-și înclinațiile marxiste. Sartre a scris numeroase piese de teatru și eseuri politice și a fost supravegheat de serviciile secrete franceze pentru pozițiile sale controversate. A refuzat Premiul Nobel pentru Literatură în 1964, argumentând că un scriitor nu ar trebui să devină o instituție. A murit pe 15 aprilie 1980, la vârsta de 75 de ani.

Legătura existențialismului cu „Mitul lui Sisif” de Albert Camus este centrală. Mitul descrie soarta lui Sisif, condamnat să urce un bolovan pe un munte pentru a-l vedea rostogolindu-se la vale, repetitiv și fără sens. Pentru Camus, acest mit ilustrează absurdul vieții umane – căutarea de sens într-un univers indiferent. În fața absurdului, Camus sugerează că oamenii trebuie să-și accepte condiția și să găsească fericire în propria luptă, chiar dacă nu există un sens mai înalt.

Sartre împărtășește această viziune asupra absurdului, dar subliniază că oamenii sunt complet liberi să își definească propriul sens și valoare, chiar și într-un univers lipsit de semnificație inherentă. Astfel, deși viața poate părea absurdă, responsabilitatea individuală de a crea sens prin acțiuni și alegeri este centrală în existențialism.

Jean-Paul Sartre a fost probabil unul dintre cei mai cunoscuți și importanți filosofi ai secolului al XX-lea. Chiar dacă viața sa a fost plină de controverse, el a reușit pe parcursul acesteia să lase în urmă o moștenire culturală de neegalat.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
Deşi are o avere impresionantă, Felix Baumgartner nu a dorit o casă exagerată! Locuinţa surpriză din Salzburg arată...
observatornews.ro
Staţiunea de la mare unde se stă om lângă om, deşi pe restul litoralului bate vântul: "Aici vine toată lumea"
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Proiect de ordin de la ministerul energie pentru consumatorii vulnerabili. Ar putea beneficia de sisteme de partajare a energiei
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
Roșiile nu se fierb direct. Ce fac turcoaicele înainte, ca să le iasă bulionul dens și dulce
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025
Articole similare
Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
02:00
FOTOVIDEO Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
02:00
FOTO Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
02:00
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
02:00
FOTO Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
02:00
FOTO Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
02:00
FOTO Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
02:00
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
02:00
FOTO Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
02:00
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”
02:00
FOTO Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”