Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine a fost Cristofor Columb? Descoperitorul lumii noi sau exterminatorul acesteia?

Cine a fost Cristofor Columb? Descoperitorul lumii noi sau exterminatorul acesteia?

05 iun. 2024, 13:25,
în Stiri si curiozitati

Cu toții am auzit cel puțin o dată de Cristofor Columb, cel ce a descoperit America. Însă cine a fost în realitate Cristofor Columb și cât de mult rău sau bine a făcut acesta?

Cristofor Columb este o figură controversată în istorie, considerat de unii ca fiind un erou care a descoperit „Lumea Nouă”, în timp ce alții îl văd ca un explorator brutal care a provocat moartea și distrugerea a milioane de indigeni. Însă cine a fost de fapt Cristofor Columb, acest personaj enigmatic ce a reușit să împartă opinia lumii în două sfere total opuse.

Cine a fost Cristofor Columb

Cristofor s-a născut în Geneva, Italia în anul 1451. El, încă de mic, a început să navigheze alături de tot felul de marinari. Tatăl său era un comerciant de succes de lână și brânzeturi din orașele Geneva și Savona. Cu toate acestea, originile sau etnia acestuia rămân încă neclare. Unii istorici, precum Salvador de Madariaga, afirmă că Cristofor Columb ar fi fost de origine marrano, adică un evreu convertit la creștinism în Spania medievală. Argumentând pe baza susținerii financiare a primei sale călătorii de către bancherii evrei conversos, teoria propune că familia sa ar fi avut origini evreiești. Alte teorii sugerează origini catalane sau portugheze pentru Columb, pe baza popularității numelui său de familie în acele regiuni. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste speculații nu a fost confirmată istoric. Columb s-a născut cel mai probabil în ultimele zile ale lunii octombrie din anul 1451 și a avut patru frați și o soră. Fascinat de poveștile marinărești, s-a alăturat Marinei Comerciale Portugheze la vârsta de 15 ani și a navigat în Atlanticul de Nord, ceea ce a contribuit la dorința sa de a descoperi o rută spre Asia. Columb a avut o carieră variată, lucrând și ca antreprenor maritim și agent comercial. Mai târziu, s-a căsătorit cu Felipa Moniz, ale cărei hărți și cunoștințe de navigație l-au inspirat în căutarea unei noi rute către Asia. Astfel, experiențele sale și interacțiunile cu marinarii portughezi l-au pregătit pentru celebrele sale expediții către America.

Călătorie spre „Lumea Noua”

În cele din urmă, în anul 1492, Columb reușește să primească sprijinul Coroanei Spaniei, astfel el pornește într-o expediție maritimă cu trei nave: Niña, Pinta și Santa Maria. Călătoria a fost lungă și dificilă, marcată de revolte ale echipajului și de lipsa proviziilor. Pe 12 octombrie 1492, Columb a debarcat pe o insulă din Caraibe, convins că a ajuns în India. Cristofor nu a reușit să își dea seama nici când a ajuns să vorbească cu populația indigenă că aceasta era de fapt cu totul alta față de cea indiană, de aici și confuzia de termeni care se află și astăzi, numindu-i pe persoanele indigene din America „indieni”.

Cu toate acestea, descoperirea lui Columb a marcat un punct de cotitură în istorie, deschizând calea spre colonizarea întregii Americi. Dar ca și consecință, această colonizare a fost mai degrabă o exploatare a teritoriului și a populațiilor, având un impact absolut devastator asupra populațiilor indigene; bolile aduse de europeni, la care populația tribală nu aveau imunitate, au provocat moartea a milioane de oameni. De asemenea, coloniștii europeni au impus cu forța religia și cultura lor, distrugând tradițiile și credințele antice și luând milioane de copii și femei în robie sau sclavie. Cu toate că astăzi este celebrat ca un explorator curajos care a deschis și a descoperit o lume nouă, criticii îl acuză de cruzime, sclavie și de declanșarea unui prădări asupra populațiilor autohtone. Ba mai mult, descoperirea sa a fost pur accidentală, el neintenționând o secundă să ajungă în America. Columb a efectuat încă trei călătorii în America, dar a revenit în Spania ca un om dezamăgit. A murit în Valladolid, Spania, în 1506, convins că a ajuns în Asia.

Cine a fost Cristofor Columb? A fost un explorator ambițios care a schimbat cursul istoriei. Cu toate acestea, moștenirea sa este marcată de cruzime, sclavie și distrugerea culturilor indigene.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Cine este românca care a făcut senzație la Britain’s Got Talent. A primit cel mai rapid Golden Buzz
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Premieră la X Factor: echipa a folosit inteligența artificială pentru a distribui categoriile pentru etapa de Bootcamp
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
observatornews.ro
Şoferiţă, amendată cu peste 13.000 € pentru că nu a plătit parcarea în 5 minute. Justiția i-a făcut dreptate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Lege importantă pentru șoferi, promulgată de Bolojan
SportpeSurse
Relația secretă dintre frumoasa Elena Udrea și fotbalistul vedetă s-a consumat în Drumul Taberei
Playtech.ro
Domeniile din România în care se caută cei mai mulţi angajaţi. Sectoarele cu şanse mari să îţi găseşti loc de muncă
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
Decizia radicală luată de Mihaela Tatu după ce a fost concediată de Antena 1 după doar o lună
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 aprilie 2025
07 aprilie 2025