Este important să știi cine a descoperit insulina pentru că a fost un moment revoluționar în istoria medicinei, schimbând radical modul în care diabetul este tratat. Această realizare științifică nu doar că a salvat milioane de vieți, dar a deschis și calea pentru o mai bună înțelegere a funcționării pancreasului și a sistemului endocrin.
Datorită omului de știință român Nicolae Paulescu, astăzi persoanele care suferă de diabet pot ține boala sub control. Acesta este cel care a descoperit insulina, pe care a numit-o inițial pancreină. S-a născut în București, în 1869, fiu al negustorului Costache Paulescu și al Mariei Paulescu și a dezvoltat un interes aparte pentru fizică și chimie.
Cine a descoperit insulina?
În 1916, Paulescu a descoperit un produs activ antidiabetic în pancreas, substanță pe care a numit-o pancreină, insulina de astăzi, și pe care a injectat-o unui câine cu diabet, observând un efect de normalizare în ceea ce privește nivelul glicemiei.
Ca urmare a implicării sale în Primul Război Mondial, munca de cercetare a fost oprită, dar omul de știință și-a reluat activitatea imediat după încheierea războiului. În 1921 a publicat lucrarea cu titlul „Pancreina și procedura fabricației sale”, cerându-și astfel drepturile pentru metoda de realizare a acesteia. Iată și ce boală poate ascunde mirosul urât al gurii.
Un an mai târziu, Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best, doi cercetători canadieni, anunțau descoperirea insulinei, pe care o administraseră pentru prima dată unui pacient.
Cei doi au declarat la momentul respectiv că Paulescu ar fi susținut că injecțiile cu pancreină la subiecții umani nu ar fi avut efect. În 1923, Banting și Best au primit Premiul Nobel, iar Paulescu a scris juriului și a sesizat acest lucru, dar cererea sa a fost respinsă.
În 1971, fiziologul scoţian Ian Murray a iniţiat o campanie pentru a redresa situaţia, astfel încât lui Paulescu i-au fost recunoscute meritele post-mortem de către vicepreședintele Fundației Nobel de la acea vreme în ceea ce privește descoperirea insulinei. Din 1993, Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din București se numește „Prof. Dr. Nicolae Paulescu”.
Ce este această substanță
Insulina este hormonul secretat de celulele beta Langerhans din pancreas, și îi permite organismului să utilizeze glucoza și să o transforme în energie. După masă, tractul digestiv descompune carbohidrații și îi transformă în glucoză. Glucoza este apoi absorbită în fluxul sangvin prin intermediul mucoasei intestinului subțire. Apoi insulina determină celulele din organism să absoarbă zahărul și să-l transforme în energie.
Insulina menține echilibrul glicemiei. Când nivelul glucozei din fluxul sangvin este prea mare, insulina semnalizează acest lucru organismului pentru a stoca excesul în ficat. Glucoza stocată nu va fi eliberată până când nivelul glicemiei scade, cum ar fi între mese sau când organismul are nevoie de un plus de energie.
Descoperirea insulinei nu doar că a salvat vieți, dar a deschis și o nouă eră în medicina endocrinologică. Astăzi, milioane de oameni cu diabet zaharat de tip 1 depind de insulina sintetică pentru a-și gestiona boala. Cercetările în domeniu continuă, iar tehnologiile moderne, precum pompele de insulină și insulina cu acțiune prelungită, sunt direct legate de acea descoperire inițială din 1916.
Astăzi, când vorbim despre cine a descoperit insulina, nu comemorăm doar un moment istoric, ci celebrăm viețile salvate și speranța adusă de această descoperire extraordinară.