Prima pagină » Informații utile » Cine a creat cerul și pământul, Big Bang sau Dumnezeu?

Cine a creat cerul și pământul, Big Bang sau Dumnezeu?

30 aug. 2024, 11:29,
în Informații utile

Povestea creării cerului și a pământului este fundamentală pentru omenire, iar umanitatea vrea să știe de unde a început totul.  Fără îndoială contradicția dintre stiință și religie dăinuie de foarte multă vreme.

Descrieriile actuale ale științei privitoare la crearea cerului și a pământului și la originile universului se bazează pe relativitatea generală și mecanică cuantică. În schimb, Biblia susține că la început Dumnezeu a făcut cerul și pământul iar cercetătorii spun că „Domnul a creat lumea ex nihilo, adică din nimic”.

Cine a creat cerul și pământul, Big Bang sau Dumnezeu?

Una dintre întrebările centrale despre facerea lumii și acțiunea lui Dumnezeu divină este următoarea: În ce măsură doctrina creștină a creației și concepțiile tradiționale privind activitatea divină sunt compatibile cu știința?

Originea universului – începutul tuturor lucrurilor – este o întrebare în care narațiunile științifice și religioase devin uneori estompate. Acest fapt se datorează faptului că cele două concepte abordează problema în mod diferit.

Nu există nicio îndoială că astronomia și cosmologia au produs o narațiune remarcabilă a istoriei timpurii a universului. Dar poate știința să ofere cu adevărat un răspuns? La fel ca oricare dintre noi, și universul are o zi de naștere.

Oamenii de știință au determinat după multe cercetări că universul s-a format în urmă cu 13,8 miliarde de ani. Acesta a evoluat începând cu o sutime de secundă după Big Bang, deși există câteva lacune importante în istorie, pe care încă trebuie să le umplem.

Acea cunoaștere este o realizare formidabilă, dar întrebarea care persistă este cât de aproape de sursă poate ajunge știința. Și altă chestiune ne bântuie de mult timp: Cum a apărut această primă entitate vie din lume dacă nu exista nimic viu, care să o nască?

Singura explicație științifică acceptată de savanți este că viața trebuie să fi venit din non-viață. Ea a apărut cu cel puțin 3,5 miliarde de ani în urmă din complexitatea crescută a reacțiilor chimice dintre biomoleculele prezente pe Pământul primordial, susține știința. Dacă originea vieții este misterioasă, originea universului este infinit mai mult.

La urma urmei, universul, prin definiție, include tot ceea ce există, natură, temperamente. Cum poate veni totul din nimic? Sarcina științei este să dezvolte explicații fără a recurge la intervenția divină. Noi folosim legile naturii ca model. Această limitare provoacă o mare provocare conceptuală pentru știință pentru a descrie originea universului.

Ce afirmă religia despre creația lumii

Biblia ne spune clar, fără echivoc, în Geneză, că „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul / Și pământul era netocmit și gol” (versetele 1:1-1:2).

O cercetătoare susține că „relația dintre religie și știință este subiectul unei dezbateri continue în filosofie și teologie”. Aceasta vorbește despre faptul că „înainte ca oamenii de știință să-și dezvolte opiniile despre cosmologie și originile lumii, culturile occidentale aveau deja o doctrină elaborată a creației, a universului, bazată pe textele din Biblie”.

Aceasta subliniază că această dorință doctrină a creației are câteva trăsături interdependente. Prima ar fi faptul că „ Dumnezeu a creat lumea ex nihilo, adică din nimic” sau cu alte cuvinte, Dumnezeu nu a avut nevoie de materiale preexistente pentru a face lumea.

În al doilea rând, „Dumnezeu este distinct de lume, lumea nu este egală sau parte a lui Dumnezeu”. Altfel spus, Dumnezeu „a creat lumea în mod liber”. În al treilea rând, doctrina susține că, creația, în esență, este bună. Lumea conține într-adevăr răul, dar Dumnezeu nu provoacă în mod direct existența acestui rău.

În al patrulea rând, Dumnezeu a făcut concepte privind sfârșitul lumii și despre faptul că va crea cerul și pământul, stopând astfel răul.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`