Prima pagină » Informații utile » Cine a creat cerul și pământul, Big Bang sau Dumnezeu?

Cine a creat cerul și pământul, Big Bang sau Dumnezeu?

30 aug. 2024, 11:29,
în Informații utile

Povestea creării cerului și a pământului este fundamentală pentru omenire, iar umanitatea vrea să știe de unde a început totul.  Fără îndoială contradicția dintre stiință și religie dăinuie de foarte multă vreme.

Descrieriile actuale ale științei privitoare la crearea cerului și a pământului și la originile universului se bazează pe relativitatea generală și mecanică cuantică. În schimb, Biblia susține că la început Dumnezeu a făcut cerul și pământul iar cercetătorii spun că „Domnul a creat lumea ex nihilo, adică din nimic”.

Cine a creat cerul și pământul, Big Bang sau Dumnezeu?

Una dintre întrebările centrale despre facerea lumii și acțiunea lui Dumnezeu divină este următoarea: În ce măsură doctrina creștină a creației și concepțiile tradiționale privind activitatea divină sunt compatibile cu știința?

Originea universului – începutul tuturor lucrurilor – este o întrebare în care narațiunile științifice și religioase devin uneori estompate. Acest fapt se datorează faptului că cele două concepte abordează problema în mod diferit.

Nu există nicio îndoială că astronomia și cosmologia au produs o narațiune remarcabilă a istoriei timpurii a universului. Dar poate știința să ofere cu adevărat un răspuns? La fel ca oricare dintre noi, și universul are o zi de naștere.

Oamenii de știință au determinat după multe cercetări că universul s-a format în urmă cu 13,8 miliarde de ani. Acesta a evoluat începând cu o sutime de secundă după Big Bang, deși există câteva lacune importante în istorie, pe care încă trebuie să le umplem.

Acea cunoaștere este o realizare formidabilă, dar întrebarea care persistă este cât de aproape de sursă poate ajunge știința. Și altă chestiune ne bântuie de mult timp: Cum a apărut această primă entitate vie din lume dacă nu exista nimic viu, care să o nască?

Singura explicație științifică acceptată de savanți este că viața trebuie să fi venit din non-viață. Ea a apărut cu cel puțin 3,5 miliarde de ani în urmă din complexitatea crescută a reacțiilor chimice dintre biomoleculele prezente pe Pământul primordial, susține știința. Dacă originea vieții este misterioasă, originea universului este infinit mai mult.

La urma urmei, universul, prin definiție, include tot ceea ce există, natură, temperamente. Cum poate veni totul din nimic? Sarcina științei este să dezvolte explicații fără a recurge la intervenția divină. Noi folosim legile naturii ca model. Această limitare provoacă o mare provocare conceptuală pentru știință pentru a descrie originea universului.

Ce afirmă religia despre creația lumii

Biblia ne spune clar, fără echivoc, în Geneză, că „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul / Și pământul era netocmit și gol” (versetele 1:1-1:2).

O cercetătoare susține că „relația dintre religie și știință este subiectul unei dezbateri continue în filosofie și teologie”. Aceasta vorbește despre faptul că „înainte ca oamenii de știință să-și dezvolte opiniile despre cosmologie și originile lumii, culturile occidentale aveau deja o doctrină elaborată a creației, a universului, bazată pe textele din Biblie”.

Aceasta subliniază că această dorință doctrină a creației are câteva trăsături interdependente. Prima ar fi faptul că „ Dumnezeu a creat lumea ex nihilo, adică din nimic” sau cu alte cuvinte, Dumnezeu nu a avut nevoie de materiale preexistente pentru a face lumea.

În al doilea rând, „Dumnezeu este distinct de lume, lumea nu este egală sau parte a lui Dumnezeu”. Altfel spus, Dumnezeu „a creat lumea în mod liber”. În al treilea rând, doctrina susține că, creația, în esență, este bună. Lumea conține într-adevăr răul, dar Dumnezeu nu provoacă în mod direct existența acestui rău.

În al patrulea rând, Dumnezeu a făcut concepte privind sfârșitul lumii și despre faptul că va crea cerul și pământul, stopând astfel răul.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: "Erau parcă înnebuniți"
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Litoralul Turciei, sub amenințarea bacteriilor Vibrio. Infecțiile pot evolua rapid
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Anamaria Prodan s-a afișat cu alt bărbat după ce a anulat nunta cu Ronald Gavril
Playtech.ro
Piedone a cedat, în fața DNA! Ce s-a întâmplat după audieri, șeful ANPC, de nerecunoscut
Dailybusiness.ro
Cum poți cumpăra vechime pentru pensie în 2025 și cât costă un an de cotizare
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025