Prima pagină » International » Cine a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Scriitoarea expune fragilitatea vieţii umane
Cine a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Scriitoarea expune fragilitatea vieţii umane

Cine a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Scriitoarea expune fragilitatea vieţii umane

10 oct. 2024, 19:43,
Redacția BZI în International

Premiul Nobel pentru literatură a fost câștigat anul acesta de scriitoarea Han Kang din Coreea de Sud, ”pentru proza sa intens poetică care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.

În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice şi seturi invizibile de reguli şi, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieţii umane. Ea are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre vii şi morţi, iar prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană.

„Am reuşit să vorbesc cu Han Kang la telefon”, a declarat secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm, după anunţarea câştigătoarei. „RTocmai luase cina cu fiul ei. Nu era foarte pregătită pentru asta, dar am început să discutăm despre pregătirile pentru decembrie”, când Kang va primi premiul Nobel.

Debutul ei literar a avut loc în 1993 c

Debutul ei literar a avut loc în 1993 cu romanul „Yeojeok”, dar ea a câştigat recunoaştere internaţională cu „Vegetariana”, publicat în 2007. Această lucrare a câştigat Premiul Man Booker International în 2016, consolidând reputaţia sa globală. „Vegetariana” explorează teme precum identitatea, represiunea şi alegerea personală, prin povestea unei femei care decide să renunţe la carne, provocând o serie de reacţii din partea celor din jurul ei.

Stilul lui Han Kang este adesea caracterizat de o proză delicată şi introspectivă, care aduce în prim-plan emoţii complexe şi dileme morale. Lucrările ei sunt adesea structurate în mod neobişnuit, cu perspective multiple şi o atmosferă onirică, invitând cititorul să se adâncească în gândurile şi trăirile personajelor.

Site-ul celei mai importante librării din Coreea de Sud s-a blocat pentru scurtă vreme joi, după ce reprezentanţii Academiei Suedeze au anunţat că scriitoarea Han Kang este laureata din acest an a premiului Nobel pentru literatură, informează AFP, conform Agerpres.

Un angajat de la Kyobo Book Centre, un lanţ de librării din Seul, a declarat că a primit mai multe plângeri de la persoane care nu mai puteau să acceseze site-ul librăriei, a raportat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

De asemenea, librăria nu deţine în stocurile sale un număr suficient de copii ale cărţilor scrise de Han Kang, întrucât nu a anticipat că aceasta va câştiga Nobelul pentru literatură.

Han Kan, în vârstă de 53 de ani, care scrie poezii, nuvele şi romane în limba coreeană, a fost recompensată

Han Kan, în vârstă de 53 de ani, care scrie poezii, nuvele şi romane în limba coreeană, a fost recompensată „pentru proza sa poetică intensă, care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, a precizat Academia Suedeză într-un comunicat.

Ea a devenit prima persoană din Coreea de Sud care a câştigat premiul Nobel pentru literatură.

Victoria ei a stârnit un val de entuziasm şi de speranţă în ţara asiatică, fiind salutată de numeroase site-uri şi publicaţii sud-coreene, de preşedintele statului, Yoon Suk Yeol, şi de starurile grupului K-pop BTS, precizează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`