Prima pagină » Local » Cinci vieți salvate la Spitalul ”Parhon” din Iași, în numai 7 zile! Medicii au petrecut aproape 18 ore în sala de operație
Cinci vieți salvate la Spitalul ”Parhon” din Iași, în numai 7 zile! Medicii au petrecut aproape 18 ore în sala de operație

Cinci vieți salvate la Spitalul ”Parhon” din Iași, în numai 7 zile! Medicii au petrecut aproape 18 ore în sala de operație

09 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii de la Spitalul ”Parhon” din Iași au salvat 5 vieți în doar 7 zile. În cadrul unității medicale a avut loc un adevărat maraton de transplanturi, patru dintre acestea de la donatori cadaverici. Vârstele celor 5 norocoși sunt cuprinse între 23 și 54 de ani

La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au fost realizate în decurs de șapte zile cinci transplanturi de rinichi. Medicii ieșeni au reușit să salveze 5 vieți. Trebuie precizat că de la începutul anului 2022 au fost realizate în total 20 de transplanturi, în condițiile în care în 2021 s-au făcut, pe toată durata anului, 32 de intervenții în total. Cei cinci pacienți sunt din toată zona Moldovei: Botoșani, Iași, Bacău și Galați. Vârstele celor 5 primitori sunt cuprinse între 23 și 54 de ani.

”Au fost cinci pacienți în șapte zile transplantați, patru de la donatori cadaverici, în urma prelevărilor de organe făcute la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Unul dintre primitori este din Galați, are 51 de ani, făcea dializă de 3 ani de zile la Galați, este cunoscut cu diabet zaharat de tip 1. Aceasta este o boală care se poate complica cu nefropatie diabetică și este principala cauză care duce la insuficiență renală”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Printre cele 5 vieți salvate la Spitalul ”Parhon” din Iași se numără și un tânăr de 23 de ani

Printre cei cinci norocoși se află și un pacient în vârstă de 23 de ani, din Bacău. Acesta făcea dializă de 2 ani și a fost diagnosticat cu glomerulonefrită cronică. Transplantul de la donator viu s-a realizat de la o mamă care i-a oferit fiului unul dintre rinichii săi. Trebuie precizat că o interveție chirurgicală de acest tip durează între două și patru ore. Astfel, în acest caz, medicii au petrecut aproximativ 18 ore în sala de operație pentru a salva 5 vieți.

”Mulțumim familiilor care au înțeles importanța actului de donare și care, prin gestul lor, au modificat major viața pacienților de pe lista de așteptare. Le mulțumim colegilor care s-au mobilizat și au reușit să facă acest maraton de intervenții chirurgicale în șapte zile, participând atât la partea de intervenție propriu-zisă de transplantare, cât și de recoltare, fiind o activitate care a implicat toate departamentele spitalului. Precizăm că sunt 350 de pacienți operați de la debutul activității centrului de transplant la Spitalul «Dr. C.I. Parhon» din Iași, iar în total medicii țin sub observație 715 pacienți care au trecut prin operații similare”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași.

O mamă erou: i-a dat viață a doua oară fiului ei

Printre zecile de transplanturi din acest an s-a numărat și Ionela Măgirescu, o mamă erou, care și-a salvat fiul ce suferea de o afecțiune renală gravă. Povestea tristă a lui Theodor Măgirescu a început când nici nu se aștepta, în luna august 2021. Atunci s-a confruntat cu primele simptome ce aveau să îi arate că suferă de infecție renală cronică. Această veste a căzut ca un trăsnet pentru tânărul de 22 de ani, la câteva zile după un alt eveniment extrem de trist din viața lui. Cu câteva zile înainte murise tatăl lui. Vestea tristă, aceea că este grav bolnav, i-a schimbat radical și viața. Theodor a fost nevoit să se întoarcă în orașul său natal, Bacău, și să renunțe la planurile sale de a se stabili în Iași, oraș care i-a fost ”casă” timp ce 5 ani, cât a fost student la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Speranța la o viață mai bună a venit pentru Theodor mult mai devreme decât se aștepta el. Acesta era programat pentru transplant pe data de 15 martie 2022, însă intervenția a fost efectuată mai devreme cu o lună. Ionela Măgirescu, mama acestuia, a fost cea care nu a stat pe gânduri când a venit vorba de transplant. Aceasta a făcut imediat analizele și, pentru că totul a fost în regulă, i-a donat un rinichi. Theodor a fost la fel de norocos ca cei 5 pacienți a căror vieți au fost salvate la Spitalul ”Parhon” din Iași, în doar 7 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`