Prima pagină » Local » Cinci transplanturi în acest weekend, la Iași! Un pacient va beneficia de un ficat nou, doi de rinichi și alți doi vor avea câte o cornee nouă
Cinci transplanturi în acest weekend, la Iași! Un pacient va beneficia de un ficat nou, doi de rinichi și alți doi vor avea câte o cornee nouă

Cinci transplanturi în acest weekend, la Iași! Un pacient va beneficia de un ficat nou, doi de rinichi și alți doi vor avea câte o cornee nouă

21 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Medicii vor realiza 5 transplanturi în acest weekend, la Iași, după ce mai multe organe au fost prelevate, ieri-dimineață, de la un bărbat de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. O echipă medicală din Bacău, în colaborare cu o echipă medicală din Iași, a participat la intervenția de prelevare

Speranța la o nouă viață a venit pentru 5 pacienți duminică, 20 februarie 2022, de la Spitalul Județean de Urgențe Bacău. Acolo, o echipă de medici ieșeni și mai mulți medici din cadrul unității medicale au prelevat mai multe organe, de la un bărbat de 54 de ani din Bacău. Acesta se afla în moarte cerebrală. Au fost prelevate ficatul, corneea și rinichii. Intervenția a durat câteva ore, însă totul a decurs fără incidente.

”În dimineața zilei de duminică, 20 februarie 2022, echipe medicale sosite din Iași și Bacău au reușit o operațiune de prelevare de organe de la un pacient din Bacău, în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Sub coordonarea echipei ATI din unitatea noastră s-a procedat la prelevarea ficatului, rinichilor și a corneei. Operațiunea a început în jurul orei 03:00 și a durat până dimineața. Odată cu soarele duminicii a răsărit și speranța la viață a unor pacienți ce vor beneficia de organele prelevate. Nu în ultimul rând, exprimăm condoleanțe familiei îndurerate care a înțeles că acordul de prelevare poate reprezenta salvarea altor vieți”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgențe Bacău.

Cinci transplanturi în acest weekend la Iași, efectuate la Spitalul Clinic ”Dr. C.I. Parhon” și la Spitalul ”Sf. Spiridon”

Cinci vieți au fost salvate la Iași de un bărbat de 54 de ani aflat în moarte cerebrală. Cinci pacienți care se aflau de mai multă vreme pe lista de așteptare au primit o șansă la o viață mai bună. Rinichii, corneea și ficatul au ajuns la Iași, unde vor fi realizate intervențiile de transplant. Transplanturile renale au fost efectuate la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași, iar transplanturile de cornee și cel de ficat vor avea loc în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon”, la Clinica Oftalmologică și Centrul de Transplant Hepatic din Iași.

”Este vorba despre un donator din Bacău, aflat în moarte cerebrală, de la care au fost prelevate mai multe organe, chiar în cursul dimineții de ieri. Toate organele au ajuns la Iași, unde vor avea loc și intervențiile de transplant. Este vorba despre două transplanturi renale, ce vor fi făcute la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași, un transplant hepatic în Centrul de Transplant Hepatic din Iași, din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgențe ”Sf. Spiridon, și alte două transplanturi de cornee, în Clinica Oftalmologică din cadrul aceleiași unități medicale ieșene. Este vorba despre mai mulți pacienți care sunt de multă vreme pe listele de așteptare”, a declarat Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.

 

Am avut două intervenții chirurgicale la un bărbat în vârstă de 47 de ani și la o femeie în vârstă de 54 de ani. Bărbatul este din Suceava, iar femeia este din Vrancea. a declarat Ionuț Nistor.

 

Primul transplant renal din anul 2022 la Iași

La început anului, minunea pentru 3 pacienți români aflați în suferință a venit de peste graniță. Un donator din Bulgaria a dat o nouă șansă la viață unor români aflaţi în suferinţă, dintre care unul din Iași. Medicii de la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi au efectuat cu succes transplantul renal

Primul transplant renal din acest an la Iași s-a realizat pe data de 4 ianuarie 2022, de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Operația a fost realizată cu succes de echipa medicală de la Spitalul Clinic ”Dr. C.I. Parhon” Iaşi. Cel care a primit o nouă șansă la viață este un bărbat de 39 de ani din Iași, care se afla de mai mulți ani pe lista de așteptare. Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni a mers în data de 3 ianuarie, cu sprijinul SMURD, în Bulgaria, pentru prelevarea ficatului şi a rinichilor de la un donator aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Intervenţiile de prelevare s-au realizat cu succes. Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic Fundeni şi Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi, salvând alţi trei români din ghearele suferinţei. Astfel, un alt pacient aflat în suferință din Iași a primit un rinichi, transplantul fiind realizat la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

Anul trecut, în 2021, au fost în total 30 de transplanturi renale realizate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Cinci transplanturi au avut loc în acest weekend la Iași: două de cornee, două renale și unul hepatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *