Cinci studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au reușit să obțină locul I la Concursul Internațional de Poduri, desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul. Aceștia și-au onorat prezența anul trecut, când au fost primii la mai multe categorii ale competiției, de data aceasta obținând și locul I în clasamentul general
Concursul Internațional de Poduri de la Universitatea Bogazici din Istanbul se numește Design&Construct 2023 şi se află la cea de-a XVIII-a ediție. A fost menit inițial doar pentru echipele din Turcia, dar din 2012 se desfășoară la nivel internațional. Acesta a avut loc în perioada 8 – 12 mai 2023, timp de o săptămână, la universitatea gazdă, iar studenții au avut șansa să viziteze și podul peste strâmtoarea Dardanele, ce are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.
Echipa TUIASI a fost formată din studenții Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei, Adrian Ilucă și Cosmin-Gabriel Deleanu, toți în anul al IV-lea la Facultatea de Construcții și Instalații, specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Acestora li s-a alăturat și Alessandro Piscciota, de la Universitatea di Palermo, student cu bursă Erasmus TUIASI. Echipa a fost coordonată de către șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă, cadru didactic în cadrul facultății.
„Pregătirile pentru concurs au început în luna octombrie 2023, atunci când s-a lansat tema, iar până în decembrie s-a lucrat la proiectare și la detaliile de execuție. Acceptul participării la concurs a venit la începutul lunii februarie, iar de atunci s-au căutat sponsori și a început execuția structurii în laboratoarele facultății. Mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au susținut pentru participarea la acest concurs și urăm succes colegilor noștri la ediția de anul următor. Trebuie apreciată și calitatea execuției, cu atât mai mult cu cât confecționarea elementelor podului s-a realizat în laboratoarele FCI de către studenți împreună cu tehnicianul facultății”, a declarat șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă.
Premiul cel mare, luat „de sub nasul turcilor”
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/05/Studenti-Pod-2.jpg)
Un grup de cinci studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a reușit să obțină locul I la Concursul Internațional de Poduri desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul
Cumulat, la ediția de anul acesta, echipa de studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să obțină mai multe premii: locul I pe întreaga competiție și 15.000 de lire turcești, locul I la proba rezistență, acolo unde structura cu o greutate de numai 82,5 kg a reușit să susțină greutatea de 1,25 tone, locul I la proba de montaj contra timp, acolo unde, în numai 39 de minute, cu tot cu penalizări, studenții au reușit să asambleze structura metalică potrivit regulilor concursului, locul al II-lea la proba de greutate structură, cu o greutate de numai 82,5 kg, structura trebuia să asigure o lungime de cel puțin 6 metri: coroborat cu rezistența foarte bună a structurii, proiectarea podului studenților TUIASI a fost desemnată cea mai bună din competiție.
Câștigătorii au fost felicitați ieri, având loc o demonstrație practică a asamblării podului în parcarea Facultății de Construcții și Instalații. Mai mult, tinerii au povestit ce a însemnat toată experiența din Turcia.
„A fost unică, cea mai frumoasă! Doresc tuturor să treacă prin așa ceva, să participă la un concurs de poduri”, a menționat Mădălina Macovei, studentă.
Coordonatorul execuției: „A fost greu din cauza timpului”
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/05/Studenti-Pod-3.jpg)
La ediția de anul acesta echipa de studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să obțină mai multe premii
Bogdan-Mihai Bodnar a coordonat execuția podului, fiecare dintre studenți având sarcini diferite. Inițial, credea că turcii o să câștige marele premiu.
„Au fost 12 echipe, cele mai multe din Turcia și Polonia. La un moment dat credeam că turcii o să câștige, dar au fost depunctați din cauza rezistenței, ei erau și mai mari decât noi… S-a luat în calcul. A fost greu din cauza timpului, în rest, nu am considerat competiția o provocare, sunt obișnuit în ceea ce privește proiectarea, am muncit cu toții din greu în ultimele două săptămâni, am făcut nopți albe pentru pod, plus facultatea în paralel, licența, jobul. Într-un final, ne-am descurcat”, a precizat Bogdan-Mihai Bodnar, student câștigător din Iași.
Bravo !