Prima pagină » Titlurile zilei » Cinci medici s-au luptat timp de patru ore să o salveze pe mama a zece copii! Obezitatea i-a creat tinerei grave probleme la naștere!

Cinci medici s-au luptat timp de patru ore să o salveze pe mama a zece copii! Obezitatea i-a creat tinerei grave probleme la naștere!

29 apr. 2023, 02:00, 8 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Miercuri, 26 aprilie 2023, medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași au avut de-a face cu un caz mai complicat. Aceștia s-au luptat timp de patru ore ca să salveze o tânără de 35 de ani, care este mama a zece copii

Intervenția chirurgicală a fost efectuată de dr. Cezar Rotaru, dr. Dumitru Gafițeanu, dr. Lilia Ursoi, dr. Rodica Paicu și a fost supravegheată de prof. dr. Răzvan Socolov, șeful Secției de Obstetrică a Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Cinci medici de la Maternitatea „Elena Doamna” s-au luptat să o salveze pe mama a zece copii

 Maternitatea Elena Doamna

Aceștia s-au luptat timp de patru ore să o salveze pe o tânără de 35 de ani, care este mama a zece copii

Pacienta căreia am ales să-i protejăm identitatea are 35 de ani și este mama a zece copii. Din cauza numărului mare de nașteri, dar și a gradului de obezitate, deși s-a încercat, femeia nu a putut să nască, astfel că s-a apelat la cezariană. Medicii au reușit să extragă fătul care a cântărit 4.400 de grame.

„Este vorba de o gravidă de 41 de săptămâni, în vârstă de 35 de ani, cu o înălțime de 1,65 metri și 100 de kilograme. Femeia este la cel de-al zecelea copil. Acesta a avut o greutate de 4.400 de grame. Orice femeie după patru nașteri înseamnă multipar. Multiparitatea asta are niște riscuri, mai ales pe înălțime mică și pe fond de obezitate.

Nici urmărirea pacientei venite din mediul rural nu a fost foarte bună. Inițial s-a încercat naștere naturală. Pe un uter obosit la a zecea sarcină, contractilitatea poate fi redusă, iar nașterea naturală nu decurge în limite normale. Din acest motiv s-a apelat la operația cezariană, pentru că deja erau 41 de săptămâni. A fost o intervenție dificilă, mai ales din cauza obezității pacientei.

Copilașul a fost extras în condiții bune, fără probleme, prin cezariană, dar lucrul de care se tem toți medicii la multipare este că, după extragerea copilașului, corpul uterin nu se mai contractă corespunzător, ceea ce implică sângerare, iar singura soluție este să se practice așa-numita histerectomie de hemostază, adică trebuie scos corpul uterin ca să nu mai sângereze”, a declarat dr. Eduard Crauciuc, directorul medical al Maternității „Elena Doamna”.

Dr. Eduard Crauciuc: „Externarea se face la minimum 7 zile după histerectomie”

dr. Eduard Crauciuc

Deoarece după extragerea copilului, uterul a sângerat foarte mult, medicii s-au văzut nevoiți să extirpe total sursa sângerării

Deoarece, după extragerea copilului, uterul a sângerat foarte mult, medicii s-au văzut nevoiți să extirpe total sursa sângerării. Astfel, s-a realizat histerectomia de hemostază. Atât mama, cât și băiețelul său non-născut sunt bine acum, dar vor mai avea nevoie de câteva zile de spitalizare.

„Cointervenția aceasta a durat aproape 4 ore, s-a terminat cu bine, dar trebuie subliniat, mai ales pentru rezidenți și tinerii specialiști, că într-un astfel de caz, care nu este corect urmărit, din cauza lipsei de adresabilitate a pacientei, pe fond de obezitate, la al zecelea copil, uter obosit, pot apărea complicații neașteptate, chiar foarte grave. Multe dintre ele sunt previzibile, echipa operatorie era pregătită pentru histerectomie de hemostază, ca o complicație posibilă de natură hemoragică a operației de cezariană.

În astfel de cazuri, externarea se face la minimum 7 zile după histerectomie. Astfel de cazuri nu sunt atât de rare, dat fiind că, la noi, cel puțin în mediul rural, natalitatea este destul de crescută, sunt paciente care depășesc patru copii, se ajunge poate nu la zece, dar la șase-șapte copii”, a mai precizat dr. Eduard Crauciuc.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *