Prima pagină » Actualitate » Cinci intervenții de transplant de cornee s-au făcut în câteva zile la Iași! Doi bărbați și trei femei au putut să vadă din nou după operație! Aceștia au fost deja externați
Cinci intervenții de transplant de cornee s-au făcut în câteva zile la Iași! Doi bărbați și trei femei au putut să vadă din nou după operație! Aceștia au fost deja externați

Cinci intervenții de transplant de cornee s-au făcut în câteva zile la Iași! Doi bărbați și trei femei au putut să vadă din nou după operație! Aceștia au fost deja externați

06 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Cinci intervenții de transplant de cornee s-au făcut în câteva zile la Iași. Două cornee au fost transportate de la București, două din Oradea, iar două au fost din Iași. Doi bărbați și trei femei au primit o nouă șansă prin această intervenție. Aceștia nu puteau vedea aproape deloc înainte de operație

În numai câteva zile, la Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au făcut 5 transplanturi de cornee. Corneea a fost prelevată de la 3 pacienți aflați în moarte cerebrală. Îndurerate, familiile acestora au decis să doneze corneea pacienților, înțelegând că prin acest gest vor putea readuce lumina în privirile altor pacienți aflați în stare gravă. Așa cum spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa clinicii, două cornee au fost prelevate și aduse de la București, două din Oradea și două sunt din Iași, prelevate de la o pacientă în vârstă de 25 de ani aflată în moarte cerebrală după ce a fost diagnosticată cu o tumoră la cap.

Cinci intervenții de transplant de cornee s-au făcut în câteva zile la Iași

Cinci persoane au primit o nouă șansă, după zeci de ani de întuneric. Aceștia erau înscriși pe lista de așteptare la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași și așteptau să fie sunați pentru a beneficia de un transplant de cornee. Mulți dintre aceștia nu vedeau aproape deloc.

„Într-o săptămână, Iașul a primit 6 cornee. Două dintre ele au fost trimise de la București, două sunt din Iași și două din Oradea. Din păcate, cele două cornee aduse din Oradea nu au fost transportate corespunzător. Din acest motiv am fost nevoiți să incinerăm una și cealaltă a fost transplantată unei paciente cu edem cornean cronic. Este vorba despre o doamnă în vârstă care avea perforație corneană. Unul dintre pacienții care au beneficiat de transplant avea eritem cornean cronic, unul distrugere bilaterală. Intervenția chirurgicală a decurs fără probleme, cu anestezie generală. Din cei 5 pacienți care au fost transplantați, 4 au fost externați”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici.

Câte 3-4 pacienți pe noapte ajung în stare gravă la spital cu probleme majore la ochi

Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași este extrem de aglomerată. Așa cum spune șefa clinicii, prof. dr. Camelia Bogdănici, pe noapte, sunt internați câte 3-4 pacienți ajunși la spital în stare extrem de gravă. Unitatea medicală funcționează la capacitate maximă și asta pentru că multe clinici de oftalmologie din regiunea Moldovei au fost închise din cauza pandemiei de COVID-19. Pacienții care ar fi trebuit să se adreseze clinicilor din orașul în care locuiesc sunt transferați la Iași. Din acest motiv, clinica este în permanență ocupată.

„Acoperim întreaga Moldovă cu Clinica de Oftalmologie de la Spitalul «Sf. Spiridon». Doar la Suceava s-a redeschis clinica de Oftalmologie, dar acolo lucrează acum un singur medic și desigur că nu face față. Atunci, pacienții sunt trimiși la noi”, mai spune prof dr. Camelia Bogdănici.

Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași este ocupată la capacitate maximă

Din 39 de paturi de care dispune Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, sunt ocupate 18. Toți cei 18 pacienți reprezintă urgențe medicale, persoane care au fost diagnosticate cu traumatisme, cu perforații corneene, cu ulcere.

„Toate urgențele ajung la noi. Din păcate însă, din 39 de paturi putem ocupa doar jumătate dintre ele și asta din cauza condițiilor enunțate la nivel național, trebuie să păstrăm distanțarea între pacienți. În ultima perioadă primim din ce în ce mai frecvent pacienți care ajung la spital cu corp străin în ochi. Aceștia lucrează de acasă, de cele mai multe ori, iar din acest motiv, accidentele casnice sunt cele mai frecvente. Totodată, primim și copii, victime ale accidentelor domestice”, încheie prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024