Prima pagină » Local » Cinci firme sunt interesate de parcarea supraterană din Alexandru cel Bun. Primăria urmează să desemneze câștigătorul licitației

Cinci firme sunt interesate de parcarea supraterană din Alexandru cel Bun. Primăria urmează să desemneze câștigătorul licitației

12 oct. 2024, 02:00,
Andreea STAN în Local

Cinci firme sunt interesate de parcarea supraterană din Alexandru cel Bun. Totuși, proiectul ce vizează construirea unui spațiu de tip Park&Ride este, în continuare, doar pe hârtiile din birourile Primăriei Municipiului Iași

Pe data de 18 iunie 2024, municipalitatea ieșeană a lansat o nouă licitație pentru construirea unei parcări supraterane în zona Mușatini din cartierul Alexandru cel Bun. Asta după ce prima procedură, ce a fost lansată în urmă cu 4 ani, a fost anulată.

Cinci firme sunt interesate de parcarea supraterană din Alexandru cel Bun

După 4 ani, două licitații și două prevederi bugetare cu diferențe majore, Iașul va avea o parcare supraterană în cartierul Alexandru cel Bun. În acest sens, regimul de înălțime propus pentru clădire este demisol, parter, 4 etaje și terasă. Parcarea va avea 280 de locuri, iar 86 dintre acestea vor fi distribuite astfel: 30 pentru mașini electrice, 24 pe terasă, 22 la demisol, iar 10 vor fi rezervate pentru persoanele cu dizabilități. Primul proiect viza un spațiu suprateran cu 255 de locuri și cu regim de înălțime demisol, parter, 3 etaje și terasă.

Valoarea estimată a proiectului din anul 2020 a fost de 8,1 milioane de lei, fără TVA, aproximativ 1,7 milioane de euro. Pe de altă parte, procedura din 2024 are o prevedere bugetară de 43,7 milioane de lei, cu TVA inclus, peste 8,7 milioane de euro.

„În acest moment, cele cinci oferte primite sunt în evaluare, urmând ca în perioada următoare să declaram câștigătorul licitației de lucrări. Prevederea bugetară pentru realizarea investiției este de 43,7 milioane de lei, cu TVA”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Un alt proiect al administrației publice locale care a eșuat avea în vedere construirea unui spațiu subteran cu 500 de locuri. Astfel, în 2020, Primăria Iași a încercat un parteneriat public-privat pentru construirea unei parcări subterane pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași. Licitația a trezit interesul unor firme, dar acestea nu au mai depus oferte. Conform unui raport de evaluare, s-a stabilit o redevență anuală de 182.655 de euro, durata contractului fiind de 25 de ani. La final de contract, Primăria Iași urma să încaseze cel puțin 4,5 milioane de euro.

Proiectul Park&Ride din CUG, doar pe hârtie în continuare

Problema traficului infernal din oraș a fost intens dezbătută în ultimii ani. Este important de amintit că, încă din anul 2016, specialiștii unei firme de consultanță au monitorizat numărul navetiștilor, iar atunci s-a constatat faptul că peste 20.000 de persoane ajung în Iași în fiecare zi.

Astfel, parcările de tip Park&Ride devin din ce în ce mai necesare odată cu trecerea anilor și creșterea populației din județ care migrează spre zona metropolitană. Proiectul se va desfășura pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, unde se va construi o parcare supraterană cu regim de înălțime parter și 3 etaje, care să ofere un minim de 300 de locuri de parcare. Prevederea bugetară a acestuia este de 81,8 milioane de lei, cu TVA inclus, aproximativ 16,3 milioane de euro.

„Proiectul parcării de tip Park&Ride este finalizat, cu indicatorii tehnico-economici aprobați. Acesta are o valoare de circa 81,8 milioane de lei, cu TVA. În acest moment, se lucrează la documentațiile care vizează realizarea acceselor la parcare, urmând ca imediat ce acestea vor fi finalizate să scoatem la licitație proiectul integrat”, au declarat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Totuși, la mai bine 1 an distanță de la primii pași făcuți pentru realizarea proiectului, acesta se află în același stadiu.

„Proiectul de execuție privind realizarea unei parcări de tip Park&Ride este finalizat și verificat conform legislației în vigoare. În acest moment, suntem în stadiul de întocmire a documentațiilor pentru inițierea procedurii de achiziție publică în vederea execuției. Astfel, estimăm publicarea licitației în această vară”, au transmis, în mai 2023, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Cinci firme sunt interesate de parcarea supraterană din Alexandru cel Bun. Totuși, proiectul Park&Ride este, în continuare, doar pe hârtiile din birourile Primăriei Municipiului Iași. Cu puțin noroc, până la următoarele alegeri locale, cetățenii vor avea parte măcar de câteva dintre cele aproape 600 de locuri de parcare promise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`