Prima pagină » Titlurile zilei » Cinci copii din comuna Schitu Duca trăiesc în condiții greu de imaginat: „Au fost momente în care nu am avut ce să pun în oală!”

Cinci copii din comuna Schitu Duca trăiesc în condiții greu de imaginat: „Au fost momente în care nu am avut ce să pun în oală!”

14 ian. 2023, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Cei cinci copii ai familiei Ababei, din comuna Schitu Duca, județul Iași, sunt nevoiți să trăiască în condiții greu de imaginat pentru secolul XXI. Nicoleta își crește singură micuții și face tot ce poate ca aceștia să aibă măcar ce mânca și câteva hăinuțe încât să aibă cu ce să meargă la școală

Nicoleta Ababei mărturisește că au fost momente în care cu greu a reușit să le ofere o masă caldă copiilor săi, singura sursă de venit a familiei fiind cele cinci alocații. În ciuda tuturor lipsurilor, copiii merg la școală și visează cu ochii deschiși la un viitor mai bun. Elena, sora cea mare, își dorește să ajungă avocată, iar Ionuț visează să devină medic.

o imagine cu locuinta familiei din Schitu Duca

Nicoleta își crește singură micuții și face tot ce poate ca aceștia să aibă măcar ce mânca și câteva hăinuțe încât să aibă cu ce să meargă la școală

În ciuda neajunsurilor, copiii au planuri mari de viitor: „Îmi doresc să ajung doctor, asta am eu în gând”

 o imagine cu copiii din Schitu Duca care au nevoie de ajutor

Nicoleta Ababei mărturisește că au fost momente în care cu greu a reușit să le ofere o masă caldă copiilor săi, singura sursă de venit a familiei fiind cele 5 alocații

Ana Postolachi, Ciprian Mihalcea și Asociația „Grupul Zâmbetul Nostru” au inițiat, la începutul anului 2023, o campanie de ajutorare a unei mămici care își crește singură cei cinci copii, Sofia – 3 ani, Radu – 5 ani, Ionuț – 9 ani, Iulian – 10 ani, Elena – 11 ani. Familia trăia în condiții greu de imaginat pentru secolul XXI, ferestrele locuinței de pământ erau sparte, pereții stăteau să pice, iar soba nu funcționa cum ar trebui, fumul fiind evacuat în locuință. Familia Ababei nu are nicio sursă de venit în afara alocațiilor copiilor. În ciuda lipsurilor, copiii merg la școală și se țin de carte. Elena, fiica cea mai mare, a mărturisit că își dorește câteva rechizite pentru a-și putea face temele, deoarece visează să ajungă avocat.

„Mie, din materiile de la școală, cel mai mult îmi plac matematica, româna și biologia. Cea mai mare dorință a mea este să devin avocată, pentru că am văzut mulți oameni care și-ar dori să devină avocați. Și sora mea tot asta vrea să devină. Dacă am avea mulți bani, mi-aș cumpăra o geacă nouă și ghete. Am o geacă, dar e veche și ruptă, ghete nu am deloc. Pentru școală am nevoie de acuarele, carioci și creioane”, a precizat Elena.

La un viitor mai bun visează și Ionuț. Băiatul își dă toată silința la școală pentru a ajunge doctor.

„Matematica este materia mea preferată. Îmi place pentru că trebuie să facem multe exerciții. Cel mai mult îmi lipsesc pixurile. Îmi doresc să ajung doctor, asta am eu în gând”, a spus Ionuț.

o imagine cu materialele de constructie cumparate pentru familia din Schitu Duca

În ciuda tuturor lipsurilor,  copiii merg la școală și visează cu ochii deschiși la un viitor mai bun. Elena, sora cea mare, își dorește să ajungă avocată, iar Ionuț visează să devină medic

Cinci copii din comuna Schitu Duca au nevoie de ajutor!

o imagine cu copiii din Schitu Duca care au nevoie de ajutor

Nicoleta Ababei a mărturisit că se descurcă greu cu banii, alocațiile copiilor ajungând doar pentru hrana de zi cu zi

Nicoleta Ababei a mărturisit că se descurcă greu cu banii, alocațiile copiilor ajungând doar pentru hrana de zi cu zi. Mama a recunoscut rușinată că sunt zile în care abia are ce să le pună pe masă copiilor săi.

„Copiii mă înțeleg, văd că ne descurcăm cu ce avem, alocațiile. Ne descurcăm greu, nu am posibilități să le ofer tot ce își doresc. Le-am cumpărat ultimele perechi de ghetele acum 3-4 ani. E dureros, le trebuie caiete. Au fost momente în care nu am avut ce să pun în oală, le-am făcut orez fiert, ca să mănânce numai ei”,  a mărturisit mama micuților, Nicoleta Ababei.

Ana Postolachi, Ciprian Mihalcea și Asociația „Grupul Zâmbetul Nostru” i-au cazat pe membrii familie Ababei la o pensiune până va fi renovată căsuța lor. De asemenea, le-au cumpărat copiilor hăinuțe noi și încălțăminte.

„Copiii sunt acum la o pensiune, le-am plătit cazarea. Astăzi (n.r. – vineri, 13 ianuarie 2023) am reușit să putem acoperișul, zilele viitoare o să schimbăm geamurile, într-o lună de zile sperăm să fie totul gata. Mai avem nevoie de donații, investiția e de minimum 20.000 de euro”, a declarat Ciprian Mihalcea.

Persoanele care doresc să-i ajute pe cei cinci copilași din comuna Schitu Duca pot dona în contul Asociației „Grupul Zâmbetul Nostru”, RO22BTRLRONCRT0371769803, cu precizarea „donație familie Schitul Duca”. De asemenea, pot dona produse la CTR, șoseaua Nicolina, nr. 141. Persoana de contact este Mihalcea Ciprian – 0744.526.036.

Comentarii
  • Bai, dar mai terminati cu cersitul pe internet si nu mai expuneti copiii oprobiului public. Ce kkt de asoccitii sunteti daca cersiti pe ninternet ca ultimii boschetari? Protectia Copilului sa se sesizeze si sa ia masuri sa tina cont de interesul copiilor. Voi depune reclamatie la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sa va saturati cersetorilor de asociatii sa incalcati legea

  • Invetitia ? care investitie ? ”ce se naste din pisica soareci maninca ” ! , inmultit exponentilal cu 5 !, ceva despre tata, tatici ? parinti, bunici ?

  • dati-i ajutoare si Nicoleta isi desface iar picioarele si mai „produce” vreo cinci!

  • Aloooo, Protectia Copilului, iesiti din birouri? Asistenta sociala de la Primarie ce paziti acolo?

  • Partea proasta e ca acesti copii vad ca se poate trai foarte bine din pomeni si la fel vor face si ei cind vor creste. Cind se impreuneaza mai rau ca animalele nu se gindesc ca nu au cu ce ii creste. Ca si animalele fac atitia pui cit pot ingriji. Acestora trebuie sa li se dea de munca, nu pomeni din munca noastra, cei care platim taxe. Dar ce sa vez,i cand ii pui la munca sunt foarte bolnavi.G opii nostri muncesc de diminata pina seara pentru a-si asigura o locuinta, pentru care se indatoreaza pe 30-40 ani.Nu stau sa plodeasca toata ziua ca sunt munciti.

  • Sa mearga la primarie ca am auzit ca aceasta, adica primarul, are 2-3 magazine de carne in Iasi si are de unde, plus din fondurile comunei ca-i bogata!!

  • Mihaela Birsan

    Bună ziua vreau un număr de telefon sau ceva sa vb cu mămică vreau sa merg personal la iei sa le duc papuci ghete și geci haine mulțumesc

  • Dan Preotesoiu

    Bună ziua! Vă rog pe dvs să încercați să comunicați datele de contact ale familie și locul unde pot fi vizitați, deoarece încercarea de a face acest lucru prin Asociație sau prin d-na Postolache a fost eșec!!! Am scris ambelor ”entități” și nici un răspuns! Varianta propusă: virați banii că de restul ne ocupăm noi nu e nici corectă și nici nu dezvoltă spiritul de solidaritate/ civism, care de fapt sunt adevăratele virtuți ce se educă! Vă rog!

  • Poate va prindeti si voi pina la urma ca una din cele mai profitabile excrocherii se fac in domeniul ajutoarelor umanitare de tot felul sub toate formele !,doar trebuiesc gasiti carcalacii sarantoci care vor fi prezentati lumii in situatii teribile de toata zmiorcaiala si prostii buni de muls gata sa dea cit mai mult dar indirect prin intermediarii care ei sunt de fapt artizanii si cistigatorii afacerii

  • O lege sa fie sterilizat ca animalele😡caca copii cu nemiluita și așteaptă ajutoare. AR TREBUI SA NU MAI PRIMEASCĂ ALOCAȚIE PANA NU ÎȘI DUCE COPII LA GRADINITA/ȘCOALĂ, SA NU PRIMEASCĂ POMENI DE LA STAT PANA NU SE APUCA DE MUNCA, LA MUNCA! BEAU CA PORCII ȘI FAC COPII. COPIII, NU AU NICIO VINA CA II ADUC NIȘTE NEMERNICI PE LUME!

  • BACHUS FUTACUS

    OARE CE O SA FACA PUII NEMERNICILOR CIND VOR AJUNGE LA VIRSTA FERTILITATII ?

  • Foarte frumos gestul de a ajuta acești copii din Schitu-Duca. Copiii nu au nici o vina.
    Noi, suntem prosti grămadă. De ce?
    Pentru că punem botul la cerșitul unora, care, in gala, arunca la gunoi bănuții donati de noi !!
    ARE cineva curajul sa verifice, să facă poze și să publice casa familiei Ababei, așa cum arată astăzi, la doar câteva luni de când au primit-o, noua, proaspătă și curată?
    Are curaj acel domn cu codiță (Mihalcea, parca..) să ne precizeze care este finalitatea donațiilor?
    Spunea că o învață pe mama sa.. spele, să aibă grijă de copii.. cine răspunde acum de toată stricăciunea?
    Aveți curaj să prezentați știrea?

    Ce face protectia copilului? Cum poate sa lase acei copiii în așa o situație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *