Prima pagină » Local » Cinci ani de la tragedia din Republica Moldova. Echipajul SMURD Iaşi a murit după ce elicopterul s-a prăbuşit – FOTO, VIDEO, UPDATE

Cinci ani de la tragedia din Republica Moldova. Echipajul SMURD Iaşi a murit după ce elicopterul s-a prăbuşit – FOTO, VIDEO, UPDATE

02 iun. 2021, 11:43,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Cinci ani de la tragedia din Iaşi care nu va putea fi uitată nici peste ani. Astăzi, 2 iunie 2021, se împlinesc cinci ani de la accidentul aviatic mortal unde patru ieşeni şi-au dat viaţa pentru munca lor. Reamintim faptul că un medic, un asistent medical, pilotul și copilotul au murit carbonizați după ce elicopterul s-a prăbușit în Haragas, Republica Moldova.

Comemorarea erorilor de la Iaşi a fost făcută în fiecare an, la cimitirul Petru şi Pavel din municipiu. Evenimentul era dedicat eroilor căzuţi în accidentul din data de 2 iunie 2016.

Update 3 iunie: Astăzi eroii SMURD Iași, care în urmă cu cinci ani și-au pierdut viața într-un tragic accident de aviatic, au fost fost comemorați în localitatea Haragâș din Republica Moldova.

Elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit. Au murit patru persoane

Ziua de 2 iunie 2016 a fost marcantă pentru lumea medicală din Iaşi care a lăsat o durere fără margini. După un deceniu de la prăbuşirea elicopterului SMURD, în ianuarie 2006, moment în care patru persoane au decedat pe loc, pe 2 iunie 2016, tragedia a fost la indigo, însă de această dată aparatul de zbor SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova.

Conform informaţiilor deţinute de reporterii BZI, la acel moment se aflau patru persoane la bord: medicul Mihaela Dumea (39 ani), asistentul medical Gabriel Sandu (40 ani), pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul căpitan comandor Voicu Şoican.

În data de 2 iunie 2016, în jurul orei 9:00, elicopterul SMURD Iaşi a fost solicitat şi redirecţionat în localitatea Vulcănești, din Republica Moldova, pentru a transporta o pacientă în vârstă de 85 ani, cu bronhopneumonie, insuficiență respiratorie şi renală acută, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.

Sătenii s-au îngrozit de ce au văzut la faţa locului

Aparatul de zbor a decolat de la Iaşi şi a aterizat, fără nicio problemă, pe stadionul din Chişinău, iar pacienta a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la spital. În aceeaşi zi, la ora 14:10, elicopterul a plecat într-o nouă misiune medicală la Cahul, pentru salvarea unui bărbat în vârstă de 64 ani, cu accident cardiovascular.

Din nefericire, aeronava nu a mai ajuns la pacient. La ora 14:13, a fost înregistrat un apel la Serviciul pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, cu informaţia ca un elicopter SMURD s-a prăbuşit în apropierea localităţii Haragas, raionul Cantemir.

Martorii au declarat că ceaţa ar fi favorizat prăbuşirea elicopterului. Sătenii au auzit o bubuitură puternică şi s-au speriat de ce au văzut la faţa locului. Trupurile victimelor erau carbonizate. Tot martorii afirma faptul că elicopterul avea viteză şi zbura normal. Era a 19-a operaţiune aeriană SMURD Iaşi efectuată pe teritoriul Republicii Moldova.

Un medic primar din Iaşi a refuzat să mai lucreze după ce două elicoptere s-au prăbuşit şi 8 oameni au murit

Doctor Viorica Popa s-a alăturat medicinei de urgență în urmă cu 21 de ani, iar de atunci își dedică toate resursele acestei meserii. Zilnic luptă pentru a salva vieți și suferă de fiecare dată atunci când nu reușește.

„Lucrez în medicina de urgență din anul 2000, de când am terminat rezidențiatul și din anul 2005 am început să lucrez pe SMURD. Nu aș putea să spun că m-a marcat ceva, chiar dacă am văzut multe de-a lungul timpului. Cred că în 2009, când am fost chemați la doi pacienți intoxicați cu monoxid de carbon, undeva în Păcurari. Erau doi tineri, studenți, aveau 19 ani și… să vezi așa doi oameni care sunt la început de drum și au toată viața înainte nu este ușor. Acela cred că a fost un caz pe care nu l-am uitat niciodată și nu cred că îl voi uita. M-a marcat mai mult poziția în care i-am găsit și mi-a rămas în minte.

Erau carbonizați, unul stătea în șezut pe pat și unul jos, în tocul ușii, probabil că a vrut să se salveze și nu a mai putut. Incediul pornise de la o sobă pe care probabil nu au știut să o folosească. Am avut și succese, dar și eșecuri, dar toate fac parte din meseria noastră. Ne bucurăm de reușită și suferim la fiecare pierdere. Este o satisfacție enormă atunci când reușești să ajuți să se facă bine o persoană care abia respiră și se luptă să trăiască. Mi-a plăcut de la început, mai ales de când am început să fac SMURD, și vreau să continui până o să ies la pensie. Îmi place să fac SMURD, am făcut la început și elicopter, dar după ce a fost primul accident, am renunțat, pentru că mi-a fost frică pentru viața mea”, a declarat dr. Viorica Popă, medic primar medicină de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024