Zi de zi, fiecare consumăm alimente ce par inofensive, dar care în realitate pot avea un impact negativ uriaș asupra organismului nostru. Dragoș Pătraru a vorbit despre cinci alimente pe care trebuie să le eviți pentru că ne pot afecta sănătatea.
Cinci alimente pe care trebuie să le eviți!
Jurnalistul și realizator tv Dragoș Pătraru a vorbit despre acele alimente pe care românii le consumă des, dar care le pot afecta sănătatea.
Cel mai nociv aliment este zahărul. Îl folosim zilnic, în aproape orice mâncăm sau bem, fie că vorbim despre cafeaua de dimineață, despre sucuri, tot felul de deserturi. Problema e că consumul excesiv de zahăr poate să ducă la probleme de sănătate grave, cum ar fi obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Zahărul rafinat, prezent în multe produse procesate, adaugă calorii goale în dietă fără a oferi nutrienți esențiali, contribuind astfel la creșterea riscului de afecțiuni cronice.
Și alimentele procesate se află pe lista produselor pe care ar trebui să le eviți. Aici intră mezelurile și produsele ambalate. Acestea sunt mereu bogate în grăsimi saturate, sare și aditivi artificiali. Chiar dacă a gust bun, ele pot contribui la inflamații în corp și la dezvoltarea unor boli precum hipertensiunea și bolile de inimă. Așadar, cel mai bine e să le evităm.
O atenție deosebită trebui avută cu făina albă. Dacă e consumată în cantități mari, poate să dăuneze grav sănătății. Pâinea albă, pastele și alte produse de panificație făcute din făină rafinată sunt private de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele și vitaminele din complexul B. Consumul acestor produse poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, crescând astfel riscul de diabet și obezitate.
Persoanele care folosesc pâinea drept aliment principal tind să fie și cele care au o problemă cu greutatea și cu controlul kilogramelor acumulate în timp. Problema nu este pâinea în sine, ci cerealele rafinate din care ea este preparată, ce pot sa creeze un efect de dependență la nivel cerebral.
Toate alimentele care conțin făină rafinată, precum covrigii, pastele și alte produse de patiserie, ridică probleme în gestionarea corectă a greutății corporale. Altfel, pâinea și produsele din aluat care sunt preparate cu făină integrală au un efect contrar asupra greutății și contribuie la diminuarea numărului de kilograme in plus.
Cât de mult rău ne fac orezul alb și fresh-urile
Orezul alb se regăsește în multe feluri de mâncare și e un aliment de bază în multe diete. Dar, dacă e consumat în exces, poate să dăuneze grav sănătății. Orezul alb are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate crește rapid nivelul de zahăr din sânge, contribuind la riscul de diabet și alte boli metabolice.
Fructele sunt, într-adevăr, sănătoase și toți specialiștii le recomandă. Totuși, când vine vorba despre fresh-uri de fructe, nu putem spune același lucru. Fresh-urile elimină fibrele din fructe, lăsând doar zaharurile concentrate, ceea ce poate duce la creșteri rapide ale glicemiei. Pentru a beneficia cu adevărat de vitaminele și mineralele din fructe, Dragoș Pătraru recomandă consumul fructelor întregi, care păstrează fibrele esențiale pentru digestie și metabolism.
Așadar, acestea sunt cele cinci alimente pe care trebuie să le eviți pentru că ne pot afecta sănătatea.