Cimitirul Eternitatea din municipiul Iași a devenit oficial muzeu în aer liber, după o decizie luată de Ministerul Culturii. În aceste condiții, municipalitatea poate organiza circuite pentru turiști printre mormintele marilor personalități ieșene. Dosarul a fost depus de Primăria Iași și a fost avizat de autoritatea locală pentru a putea intra în circuitul turistic. Astfel, Cimitirul Eternitatea a fost clasat drept monument istoric și a primit un statut special.
Cimitirul Eternitatea din municipiul Iași devine muzeu în aer liber, decizia fiind luată de Ministerul Culturii. Astfel, după această hotărâre, municipalitatea poate organiza circuite pentru turiști printre mormintele marilor personalități ieșene. Dosarul a fost depus de Primăria Iași și a fost avizat de autoritatea locală pentru a putea intra în circuitul turistic.
„În momentul în care tot cimitirul are statut de monument istoric, acesta este protejat din punct de vede al construcțiilor neavizate. Am avut astfel de situații, iar acum lucrurile se vor schimba, pentru că trebuie și aviz de la Direcția de Cultură. Au un statut clar, nu se mai poate distruge nimic”, a menționat Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice SA din cadrul municipalității ieșene.
Circuite turistice în Cimitirul Eternitatea din municipiul Iași. Primăria va organiza toate detaliile
Primăria Iași vrea ca odată cu clasarea ca monument istoric să introducă Cimitirul Eternitatea în circuitul turistic național. Se dorește ca mormintele marilor personalități ieșene să poată fi vizitate mult mai ușor, după un traseu stabilit.
„Se pot organiza circuite turistice printre mormintele care sunt deja monumente istorice. Noi încercăm să promovăm atât Cimitirul, cât și mormintele personalităților istorice. Avem zeci de monumente istorice în cimitir, iar noul statut ne va ajuta foarte mult”, a mai spus Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice SA.
Eternitatea este cel mai mare cimitir din zona Moldovei.
„Cimitirul Eternitatea a fost înființat în anul 1868 la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop și primar al Iașului. A fost amenajat la periferia orașului, pe terenul numit la Via lui Enachi Dragoș, pe cel mai înalt podiș al Tătărașului. Deși terenul a fost donat în 1868, primele înhumări au fost realizate după 1876. Inginerii N. Papadopol și A. Bogos au parcelat terenul și au stabilit planul având în centru Biserica de la care pornesc radial toate aleile. În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafață de 24 de hectare”, se arată într-un proiect inițiat de Primăria Iași.
Cimitirul Eternitatea devine muzeu în aer liber. Documentație pregătită pentru Cimitirul Evreiesc din municipiul Iași
Pe lângă Cimitirul Eternitatea, municipalitatea a încheiat un protocol cu Comunitatea Evreilor din oraș pentru clasarea Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari. Documentația în acest caz însă se află în pregătire, decizia urmând a fi luată de Ministerul Culturii ulterior. Cimitirul Eternitatea a fost trecut ca muzeu în aer liber și inclus în Lista Monumentelor Istorice, unde se regăsește cu denumirea „Ansamblul Cimitirului Eternitatea”, în categoria IV – monumente memoriale și funerare, a – ansamblu, grupa B, cod IS-IV-a-B-21178.
„Clasarea cimitirului este un gest necesar de recunoaștere a celor care au fost înaintea noastră, de la artiștii ieșeni la militarii înhumați aici. Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenție, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoți în eternitate. Această recuperare necesară urmărește tocmai recunoașterea la nivel național a valorii cimitirului și plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieșean, ci național”, a spus Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.