Numărul mare de decese din valul 4 al pandemiei de coronavirus a pus presiune pe cimitirele din Iași. Cele mai multe înmormântări au avut loc în cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, acolo unde sunt mai multe locuri libere
Mortalitatea în municipiul Iași a crescut în lunile de toamnă ale anului 2021. Pandemia de coronavirus și bolile terminale au cauzat un număr mai ridicat de morți față de alte perioade. Parcelele noi ale cimitirului Sfinții „Petru și Pavel” au fost amenajate pentru a face față numărului mare de decese. Dacă în valul 3 erau înregistrate 5 decese pe săptămână din cauza COVID-19, în valul 4 al pandemiei se remarcă o creștere a numărului de morți, ajungându-se la 35 de înmormântări pe săptămână. În cimitir, muncitorii firmelor de pompe funebre lucrează aproape non-stop pentru a amenaja mormintele celor decedați în ultima lună. Părintele Constantin Ciobanu, parohul Bisericii cu hramul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, a arătat cum au decurs înmormântările în această perioadă, mult mai aglomerată față de cele anterioare, când cazurile de coronavirus nu erau atât de multe.
„Ultimele 14 zile ale valului 4, într-adevăr, au fost mai aglomerate. Au fost și decese cauzate de covid, și decese cauzate de boli terminale. În schimb, am observat că oamenii sunt un pic bulversați, nici nu își dau seama cum trec zilele până când are loc înmormântarea propriu-zisă. Fiind un spațiu mic la capelă, nici nu realizezi cum trec zilele. Am văzut în perioada asta și cazuri ale unor oameni în vârstă, soț și soție, răpuși amândoi de covid la distanță de câteva zile. Unul a plecat la Domnul luni, iar celălalt vineri”, a povestit părintele Constantin Ciobanu, parohul bisericii.
Au fost reluate ceremoniile religioase în biserică
Odată cu sfârșitul valului 3 s-au putut oficia din nou slujbe de înmormântare în biserică, bineînțeles, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
„Conform Legii Cimitirelor, un decedat nu poate fi adus în biserică atunci când este un pericol pentru sănătatea publică. De exemplu, atunci când este într-o stare avansată de putrefacție. În rest, chiar dacă un decedat are o boală transmisibilă, se poate oficia slujba religioasă în biserică, dar trebuie asigurată respectarea normelor de sănătate publică. De exemplu, capacul sicriului trebuie să fie pus. Din acest punct de vedere, este o chestiune de normalitate faptul că în momentul de față se pot oficia înmormântări în biserică pentru persoanele decedate de covid, bineînțeles, cu respectarea strictă a legii și a normelor sanitare. Anul trecut, înmormântarea se făcea direct la groapă și, din acest motiv, s-a simțit o mare frustrare și tristețe în rândul familiilor îndoliate”, a declarat părintele Constantin Ciobanu.
În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentată situația în care înmormântările se făceau în saci de plastic.
Biserica Ortodoxă Română oferă un sprijin pentru sufletele familiilor îndoliate
Respectarea canoanelor și a regulilor specifice ritualului funerar a rămas foarte importantă pentru familiile persoanelor decedate, care colaborează îndeaproape cu reprezentanții bisericii. De asemenea, preoții nu doar că și-au îndeplinit rolul spiritual, dar au ajutat și familiile îndurerate să treacă peste pierderea persoanelor dragi, oferind sprijin și consiliere.
„Preoții din parohiile persoanelor decedate au un rol foarte important pentru familiile îndoliate. Ei știu cel mai bine să se plieze pe sufletul familiilor îndurerate și pot oferi cel mai bine sprijinul moral și sufletesc atât de important în fața acestor momente dureroase. Ne dorim ca acești doi ani dificili de pandemie să îi aducă pe oameni mai aproape de credință și de biserică. Vom vedea de acum, în perioada sărbătorilor, dacă oamenii vor veni mai mult la biserică, înseamnă că au înțeles cât de importantă este credința în Dumnezeu”, a povestit părintele Constantin Ciobanu.
Situația numărului mare de decese a mai fost prezentată de reporterii „BZI” și în edițiile precedente.
Parcela celor neidentificați este posibil să fie deschisă
Deși Cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” are încă locuri libere, presiunea deceselor numeroase a adus în prim-plan varianta deschiderii parcelei destinate înmormântării persoanelor neidentificate.
„Celelalte cimitire sunt închise, nu mai există locuri libere, în sensul în care, pentru a putea fi înmormântat, un decedat trebuie să fi avut în prealabil un loc achiziționat sau să fi cumpărat unul de la cineva care deține unul. Nici aici nu mai sunt atât de multe locuri, dar cimitirul se va extinde. Sunt două parcele în capătul cimitirului nou, au început să se umple și acelea, iar în viitor am înțeles că este posibil să se facă înmormântări și în parcela 65, parcela destinată necunoscuților. Aceea este parcela în care sunt înmormântați de către Primărie cei neidentificați de către familii”, a spus Mariana Șerban, reprezentanta Administrației Cimitirelor.