Înainte de pandemie, Servicii Publice Iași, societate responsabilă cu administrarea cimitirelor din Iași, era solicitată în medie pentru 10 înhumări pe zi. Acum, situația a devenit mult mai tragică, numărul înhumărilor a ajuns și la 25 într-o zi. Cimitirul „Eternitatea” a ajuns la capacitatea maximă de locuri concesionate
În cele cinci cimitire care se află în administrarea Servicii Publice Iași (SPI), locurile de veci sunt limitate. Pentru ieșenii care nu s-au gândit din timp să concesioneze un loc de veci în unul dintre cimitirele orașului, acum le va fi mult mai greu să facă acest lucru. Cu toate că cimitirele sunt aproape pline, autoritățile asigură populația că vor fi suficente locuri de veci.
„Sunt mai multe decese decât în mod normal, am avut și 25 de înhumări într-o zi. Problema cimitirelor nu este una recentă, dar este agravată acum de pandemie. Noi am avut și avem mereu locuri de urgență sau locuri în rezervă pentru momentele neașteptate”, a spus Laurențiu Ivan, directorul SPI. Momentan, nu se poate pune problema înființării unui nou cimitir.
„În prezent am reușit să amenajăm noi parcele exploatabile în Cimitirul Sfinții Petru și Pavel din zona Moara de Vânt. Spațiul a fost obținut în urma demolării serelor din acea zonă”, a mai adăugat Laurențiu Ivan.
Locuri de veci noi în cimitirul „Sfinții Petru și Pavel”
Proiectul care vine ca soluție pentru criza de locuri din cimitire vizează mărirea suprafeței din cimitirul „Sfinții Petru și Pavel”.
Cimitriul avea la înființare o suprafată inițială de aproximativ 20 de hectare, fiind al doilea cel mai mare cimitir din oraș, după cimitirul „Eternitatea”. Pe cele aproximativ 20 de hectare puteau fi amenajate circa 21.500 de locuri de veci.
„În urma demolării structurilor vizate, în cadrul cimitirului «Sfinții Petru și Pavel» din zona Moara de Vânt a rezultat o parcelă de aproximativ 1,3 hectare. Suprafața parcelei nou amenajate are o capacitate de 1.400 de locuri din care au rămăs, în momentul actual, doar aproximativ 600 de locuri”, a declarat Marian Spiridon, directorul secției de administrare a cimitirelor din cadrul SPI.
Un alt cimitir din Iași va fi renovat cu suma de 340.000 de euro.
Cum se obține un loc de veci în cimitirele din Iași
Reprezentanții SPI spun că vor aloca parcele pentru înhumarea persoanelor decedate.
„Momentan, din cauza crizei actuale, nu putem concesiona oricui un loc de veci. Însă mai avem locuri de rezervă și locuri de urgență. Cei care pot face dovada, prin acte, a unui deces bazat pe o vârstă înaintată sau din cauza unei boli, vor beneficia cu siguranță de un loc de veci, nimeni nu o să rămână fără”, a mai spus directorul de la Servicii Publice SA, Laurențiu Ivan.
Pentru a putea concesiona un loc de veci trebuie îndeplinite anumite condiții, cum ar fi: solicitantul trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu (18 ani împliniți la data formulării solicitării), domiciliul stabil în Municipiul Iași și nedeținerea în concesiune a unui alt loc de înhumare. Pe lângă aceste condiții sunt necesare o cerere-tip, care poate fi descărcată de pe site-ul SPI și o copie a actului de identitate. Taxa pentru concesionarea unui loc în cimitir este de 50 de lei pentru o perioadă de 7 ani. În schimb, pentru a concesiona un loc de veci pentru o perioadă nedeterminată este necesară achitarea unei taxe în valoare de 650 de lei. Autoritățile locale au anunțat că mormintele imporntante din cimitirele Iașului urmează să fie renovate.