Realitate economică cruntă și la Iași! Prelungirea pandemiei de coronavirus poate provoca pagube financiare uriașe unui domeniu extrem de important pentru economia orașului. Deja, șefii instituțiilor care activează în acest domeniu anunță momente grele, bugete mai mici și venituri cu mult diminuate. Direct sau indirect, este vorba de milioane bune de lei! Important de menționat că, anual, bugetele totale ale acestora sunt de aproximativ 200 de milioane de euro. Mai mult, acestea formeză resursa umană necesară companiilor care activează aici. De asemenea, în cadrul lor sunt peste 50 de mii de persoane care consumă sau produc pentru întreaga comunitate. Totul se va răsfrânge, ca într-un joc de domino, cu lovituri date multora dintre agenții comerciali sau din zona vânzărilor. Desigur, și piața imobiliară va avea un recul major pe fondul problemelor pe care le va avea acest domeniu
Anul acesta, economia Iașului, respectiv bugetele instituțiilor dintr-un domeniu important vor primi o lovitură grea! Aceasta va fi cu atât mai dură cu cât se va prelungi pandemia de coronavirus. În prim-plan sunt cele cinci mari universități de stat ale orașului. Deja, rectorii acestora au anunțat că se așteaptă la rectificări bugetare negative de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), reduceri la capitolul investițiilor. Cursurile sunt suspendate, astfel zeci de mii de studenți care consumau sau produceau pentru economia locală au plecat acasă. De asemenea, se anunță și amânarea examenului de Bacalaureat, în consecință și amânarea admiterii la facultate.
Bani mai puțini pentru instituțiile de învățământ superior
O primă lovitură încasată de instituțiile de învățământ superior din Iași, asta la nivel de venituri, este cea care ține de banii care veneau din: taxele studenților, reînmatriculari, reexaminări sau închirieri de spații. Spre exemplu, în anul 2018, din venituri proprii obținute din taxe și activități desfășurate de „Cuza” s-au strâns 75 de milioane de lei. Aceasta avea și cel mai mare buget anual dintre toate cele cinci, estimat la peste 80 de milioane de euro.
La Politehnica ieșeană, suma este la jumătatea acesteia. Nici Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” nu stătea rău, anul trecut doar din taxele studenților străini se colectau 12.5 milioane de euro din taxele achitate de studenții străini. Cu toate că la începutul fiecărui an calendaristic universități precum „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), cea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorge Asachi” aveau în visterie solduri de zeci de milioane de lei (spre exemplu UAIC de peste 75 milioane lei – n.r.), în situația de criză existentă și a prevederilor legale, entitățile academice nu se vor putea atinge de acești bani.
Câte locuri scoteau la concurs, anul trecut, universitățile din Iași! Milioane de lei încasate doar la înscriere
Un alt aspect care va duce la micșorarea bugetelor universităților de stat din oraș va fi legat de admitere. Astfel, doar anul trecut, TUIAȘI scotea pentru studiile universitare de licență 2.590 de locuri la buget și aproape 600 de locuri la taxă. La master erau 1.870 de locuri bugetate și aproape 700 la taxă. Pe de altă parte, Universitatea „Cuza” scotea la concurs, doar la licență, 3.400 de locuri la buget și peste 3.200 de locuri cu taxă, la cele 15 facultăți. Doar anul trecut au fost depuse în jur de 15 mii dosare de înscriere. La un calcul simplu de 150 lei taxă de înscriere (și 9.000 candidați unici – n.r.), UAIC încasa aproximativ 1,4 milioane lei.
Din taxe, la un număr de 2.500 de studenți – licență la plată (și o taxă anuală de studiu, în medie, de 2.200 lei – n.r.), Universitatea „Cuza” încasa alte 5,5 milioane lei. La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, la admitere erau scoase la concurs peste o mie locuri la buget – licență și câteva sute la taxă. Aici, din înmatriculări și taxe de studiu, instituția avea venituri de peste patru milioane lei.
Totul se va înjumătăți
Având în vedere aceste repere financiare – pilon al marilor universități ieșene, cel mai probabil și bugetele totale ale acestora vor scădea cu peste 30 la sută. În plus, banii care proveneau din închirierea unor spații unor firme sau pentru evenimente, respectiv conferințe nu vor mai exista în contextul restricțiilor anunțate pe perioada COVID-19.
Aici, spre exemplu, pe terenuri și în spații deținute în Campusul „Tudor Vladimirescu” (la un preț mediu de cinci euro metru pătrat chirie – n.r.) Universitatea Gheorghe Asachi Iași” își rotunjea veniturile anuale cu sute de mii de euro. De asemenea, nu trebuie neglijat că economia Iașului va suferi și din perspectiva faptului că studenții, în marea lor parte, nu vor mai consuma în oraș. E vorba de o lovitură dată multora dintre agenții comerciali sau din zona vânzărilor. Desigur, aceștia au renunțat în a mai sta în chirie sau părinții lor nu mai apelează la credite imobiliare pentru a le cumpăra apartamente. În acest context, piața imobiliară va avea un recul major.