Prima pagină » Titlurile zilei » Cifre spectaculoase, din interiorul UMF Iași! Afacere anuală cu medici, de 12 milioane euro, pentru a-i trata pe francezi, germani sau britanici (EXCLUSIV)
Cifre spectaculoase, din interiorul UMF Iași! Afacere anuală cu medici, de 12 milioane euro, pentru a-i trata pe francezi, germani sau britanici (EXCLUSIV)

Cifre spectaculoase, din interiorul UMF Iași! Afacere anuală cu medici, de 12 milioane euro, pentru a-i trata pe francezi, germani sau britanici (EXCLUSIV)

13 ian. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La Iași, doar în ultimii 10 ani, numărul studenților străini la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a fost în jurul cifrei de 2.500 anual. Dintre aceștia, majoritatea devin absolvenți după 6 ani de studiu. Astfel, cei mai mulți medici străini, care au studiat în România, au fosteve formați în capitala Moldovei. Mai mult, la o taxă de studiu care este de 5.000 euro, la nivelul anului academic 2020-2021, Universitatea de Medicină încasează într-un singur an 12 milioane de euro pe an. Doar absolvenții promoției de acum un an proveneau din 50 de țări, cei mai mulți fiind din Franța, Israel, Maroc, Tunisia, Grecia, Germania și Marea Britanie. Practic, aproximativ 21 la sută dintre cei care au ales să devină medici, din afara țării, studiază la Iași

Cei mai mulți medici străini, care au studiat în România, sunt formați la Iași! În doar 10 ani au absolvit mii de persoane. Majoritatea devin absolvenți după 6 ani de studiu. Potrivit unui studiu realizat recent, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” se află în topul universităților din România cu cel mai mare număr de studenți străini. De exemplu, din peste 11.000 de studenți (la începutul anului 2020), masteranzi, doctoranzi sau rezidenți din toată țara, peste 2.500 studiază la Iași și provin din peste 50 de state ale lumii. Defalcat, în 2014 au fost 92, în 2015 – 286, 2016 – 294, 2017 – 397, 2018 – 311, 2019 – 494, 2020 – 449.

De asemenea, abia în 2015 au absolvit primele serii de: Medicină – franceză, Medicină Dentară – engleză și Medicina Dentară – franceză.
Mai departe, dacă în 2014 erau cei mai mulți absolvenți, din Israel, Grecia, Tunisia, Maroc sau Republica Moldova, în 2020 au provent cei mai mulți din Franța, Israel, Tunisia, Maroc, Grecia. Totuși, oficialii UMF Iași arată că nu există o statistică exactă din această perspectivă.

Universitatea de Medicină încasează într-un singur an 12 milioane de euro din taxele studenților străini

Pe de altă parte, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași încasează într-un singur an 12 milioane de euro din taxele studenților străini. Cei mai mulți provin din Franța, Israel, Maroc, Tunisia, Grecia, Germania și Marea Britanie. Practic, aproximativ 21 la sută dintre cei care au ales să devină medici, din afara țării, termină la Iași. La UMF Iași, studiau tineri din străinătate și înainte de 1989. La Medicină, linia de predare în Limba engleză a fost înființată, însă, în 1993, iar linia de predare în Limba franceză în anul 2009. Una dintre cele mai importante asociații studențești din oraș este Asociația Medicală a Studenților Francofoni. A fost creată în 2016 și îi reprezintă pe francofonii Facultăților de Medicină și Medicină dentară. Fondarea învățământului superior medical, la Iași, a avut loc în 1879, fiind și una dintre cele mai vechi instituții de acest gen din România.

Senatul UMF Iași a aprobat Metodologia proprie privind desfășurarea concursului de Admitere la studii de licență pentru candidații internaționali pentru anul universitar 2021-2022

Recent, Senatul UMF Iași a aprobat Metodologia proprie privind desfășurarea concursului de Admitere la studii de licență pentru candidații internaționali pentru anul universitar 2021-2022. Potrivit acesteia, rezultatele de la Bacalaureat nu mai sunt luate în considerație la ierarhizarea candidaților. O altă noutate este înscrierea exclusiv on-line, nemafiind necesară trimiterea dosarului fizic. Candidații trebuie să depună la dosar: foile matricole pentru fiecare an de liceu, în copii legalizate, scrisori de recomandare de la 2 cadre didactice (datele de contact: adrese de e-mail și număr de telefon) care pot oferi informații despre parcursul educațional liceal al candidatului, certificate oficial de instituția de învățământ absolvită. Lipsa scrisorilor de recomandare nu atrage respingerea candidaturii la concursul de Admitere.

Cerere-tip pentru eliberarea Scrisorii de acceptare la studii (state non-UE)/Atestatului de recunoaștere/echivalare a studiilor efectuate în străinătate (state UE). Copie legalizată după diploma de Bacalaureat sau echivalentul acesteia, autentificată de autoritățile de resort din țara emitentă, însoțită de notele de la Bacalaureat; diploma de Bacalaureat nu este luată în considerație la ierarhizarea candidaților și se poate încărca on-line până la termenul limită înscris în calendarul de concurs. Topul universităților românești în funcție de studenții străini este dominat de universitățile de medicină este următorul: UMF Iași, „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, „Carol Davila” din București, „Victor Babeș”. Asta la nivelul anului 2018-2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`