Prima pagină » Titlurile zilei » Cifre șocante despre alegerile parlamentare 2020 în Iași! Dezastru în mai multe localități printre primarii în funcție. Pierderi de 60 la sută în fiefurile tradiționale – DOCUMENT

Cifre șocante despre alegerile parlamentare 2020 în Iași! Dezastru în mai multe localități printre primarii în funcție. Pierderi de 60 la sută în fiefurile tradiționale – DOCUMENT

10 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Situații excepționale în urma alegerilor parlamentare 2020 din Iași. În mai multe localități ieșene situația de la alegerile parlamentare a fost diametral opusă celei de la alegerile locale 2020. În fiefurile tradiționale PSD sau PNL situația s-a schimbat radical, iar primarii au pierdut în doar două luni procente chiar și de 50 la sută. Citiți în rândurile de mai jos o analiză asupra votului desfășurat la alegerile din 6 decembrie față de cele din 27 septembrie 2020

Alegerile parlamentare 2020 în Iași au adus o serie de schimbări majore în configurația politică locală. La circa două luni distanță de la alegerile locale 2020, lucrurile s-au schimbat radical în mai multe centre urbane sau rurale. Localități cu primari PSD sau PNL au pierdut alegerile parlamentare chiar dacă în luna septembrie au raportat scoruri extrem de mari în județul Iași. PNL Iași a reușit să-și adjudece 37 de localități din județul Iași după alegerile din 6 decembrie 2020. În urmă cu circa două luni, la alegerile locale 2020, liberalii au avut 51 de primării câștigate.

Dacă în septembrie 2020, PNL Iași a avut un procent de 42,26 la sută, în decembrie 2020, organizația liberală a adunat 24,5 la sută din voturile ieșenilor. PNL Iași și-a păstrat câteva fiefuri liberale și după scrutinul de la finalul săptămânii trecute. La alegerile locale din septembrie 2020, PNL a obținut 87 la sută în comuna Plugari. După alegerile parlamentare, filiala a înregistrat 48,5 la sută din opțiunile electoratului. Comuna a fost câștigată de PNL, însă cu prețul a aproape 39 de procente mai puțin. Un eșec răsunător a fost cel de la Deleni, localitate pierdută de PNL în favoarea celor de la AUR. La locale, PNL a obținut 86 la sută în Deleni, în timp ce la parlamentare scorul a fost de doar 20,99 la sută. Practic, în această localitate cu primar PNL de 4 mandate, liberalii au pierdut 65 la sută din voturi în doar două luni.

PNL Iași a piedut comune câștigate în septembrie. Vot incredibil la alegerile parlamentare 2020

O altă localitate unde PNL a obținut 84 la sută la alegerile locale, este comuna Scobinți, unde liberalii au obținut doar 20,90 la sută din voturi la alegerile parlamentare. Această localitate a fost câștigată de PSD la parlamentare, social- democrații obținând 31 la sută din voturi. PNL a ieșit pe locul 3 în Scobinți, fiind depășit chiar și de AUR (24,54 la sută). Și la Moșna PNL a pierdut zeci de procente. În septembrie, PNL a câștigat comuna cu 83 la sută, iar acum a obținut doar 27,68 la sută.

Chiar și în aceste condiții, liberalii au câștigat comuna după alegerile parlamentare, însă cu prețul a 56 de procente lipsă. Și în comuna Mironeasa situația a fost una extrem de dezastruoasă pentru PNL Iași. Dacă la alegerile locale scorul obținut a fost de 83 la sută, la cele parlamentare, liberalii au adunat doar 53,47 la sută.
Cel mai bun procent a fost obținut la Coarnele Caprei, unde PNL a adunat 67,53 la sută din voturi. În această localitate, PSD a obținut doar 15,67 la sută din voturi. Culmea, față de alegerile locale, PNL a obținut cu 15 procente mai mult (52 la sută în septembrie 2020).

Alegerile parlamentare 2020. Situația din organizația PSD Iași

Situația este aproape identică și în sânul organizației PSD Iași. La alegerile locale, PSD a câștigat 43 de primării în urma scrutinului în care a obținut 24 la sută din voturile ieșenilor. La alegerile parlamentare 2020, organizația PSD Iași a obținut 25,8 la sută din voturi. Cu toate acestea, a obținut victoria în 52 de localități din județul Iași. Social-democrații și-au păstrat câteva fiefuri, printre care Ipatele, Lungani sau Tătăruși, însă și în aceste cazuri procentele s-au împuținat. De exemplu, la Tătăruși, la alegerile locale, PSD a obținut 92 la sută din voturi. La alegerile parlamentare 2020, PSD a câștigat comuna Tătăruși cu numai 47,40 la sută din voturi. Cea mai mare victorie a PSD Iași în județul Iași a fost obținută în comuna Lungani, unde candidații PSD au fost votați de 72 la sută din ieșenii cu drept de vot.

Victorii USR-PLUS în Zona Metropolitană Iași. Situația votului la parlamentare

Surpriza acestor alegeri parlamentare 2020 a fost victoria USR-PLUS în zona metropolitană Iași. Alianța a câștigat municipiul Iași după ce a obținut 31 la sută din voturi. De asemenea, USR-PLUS a câștigat în comuna Valea Lupului, localitate unde PNL a obținut victoria la locale. USR-PLUS și-a menținut victoria de la alegerile locale în comuna Rediu, unde a luat acum 34,85 la sută din voturi. Alianța a câștigat și în comuna Ciurea, fief al PSD de ani buni.

În comuna ieșeană, USR-PLUS a adunat 30,25 la sută. USR-PLUS a obținut victoria și în comuna Miroslava (36,22 la sută), localitate condusă de PNL în ultimii ani. De asemenea, PNL a pierdut și Bârnova în favoarea USR-PLUS (26,33 la sută). USR-PLUS și-a păstrat și comuna Mircești, localitate câștigată la alegerile locale. USR-PLUS a pierdut însă comuna Movileni în favoarea PSD. Alianța a câștigat Primăria în luna septembrie, însă a pierdut la alegerile parlamentare 2020.

Vezi AICI scor comune la alegerile parlamentare 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *