Prima pagină » Business în România » Cifre record: Diaspora alimentează economia românească cu miliarde anual, peste 6 miliarde de euro

Cifre record: Diaspora alimentează economia românească cu miliarde anual, peste 6 miliarde de euro

01 aug. 2024, 10:29,
George Cristian în Business în România

Diaspora alimentează economia românească cu miliarde de euro anual, acest lucru reprezentând o gură de aer pentru țară. În 2023 a fost realizat un record în ceea ce privește banii trimiși de diasporeni în România, peste 6 miliarde de euro.

În ceea ce privește banii care ies din țară punctăm faptul că în ultimii ani România a devenit atractivă pe piața muncii în special pentru asiatici. Străinii din România trimit anual peste 1 miliard de euro peste hotare, în țările de proveniență.

Diaspora alimentează economia românească cu miliarde de euro anual

În 2023, românii din diaspora au trimis în țară 6,5 miliarde de euro, cu 350 milioane de euro mai mult decât în anul precedent. În contrast, investițiile străine directe au scăzut dramatic, de la peste 11 miliarde de euro în 2022 la doar 6,6 miliarde de euro, conform datelor BNR.

Românii din străinătate continuă să fie un pilon esențial al economiei naționale, remiterile personale atingând anul trecut un record de 6,5 miliarde de euro, la egalitate cu investițiile străine directe.

În 2023, diaspora a trimis cu 350 milioane de euro mai mult decât în 2022 și de peste două ori mai mult decât acum un deceniu, conform datelor BNR. Suma remiterilor personale din 2023 a depășit chiar și nivelul din 2007-2008, perioada de după aderarea la UE, marcată de un exod masiv și de ultimii ani de boom economic.

Care sunt motivele pentru care românii din străinătate trimit astăzi mai mulți bani acasă decât oricând? Există mai multe posibile explicații.

Monica Roman, profesor la Departamentul de Statistică și Econometrie al ASE, explică faptul că structura economică a diasporei s-a schimbat semnificativ, iar puterea financiară a acesteia a crescut comparativ cu trecutul. Primele valuri de emigranți, care au plecat din România în perioada 1992-1995, au acum aproximativ 30 de ani de muncă în străinătate. Acest timp îndelungat le-a permis să atingă un nivel considerabil de bunăstare economică, reflectat și în sumele mai mari pe care le trimit în țară.

Germania și Marea Britanie în topul țărilor din care se trimit bani în România

În prezent, principalele surse de remiteri sunt Germania și Marea Britanie, care au depășit Spania și Italia în acest rol. Aceste țări, fiind mai dezvoltate și oferind salarii mai mari, permit oamenilor să trimită mai mulți bani acasă, explică Dumitru Sandu, sociolog și profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. De cele mai multe ori, diaspora din Italia și Spania s-au mutat definitiv în aceste țări, deci nu mai au multe legături cu România.

Există și o altă posibilă explicație pentru creșterea remiterilor, în afară de nivelul de bunăstare atins de diaspora.

Unii pensionari români s-au întors în țară și și-au transferat pensia aici, în timp ce alții se pregătesc să revină și trimit bani în conturile locale pentru a asigura o viață mai bună după întoarcere.

Constanța Mihăescu, prodecan și profesor la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE București, afirmă că mulți tineri care au plecat din România și s-au adaptat la viața din străinătate sunt reticenți în a se întoarce acasă. Cu toate acestea, există persoane din generațiile mai vechi care simt o legătură puternică cu rădăcinile lor și sunt atrase să revină în România. Diaspora alimentează economia românească cu miliarde de euro anual aducând un aport vital pentru țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024