Industria turismului virtual. Atunci când aleg să-şi aleagă o destinaţie de vacanţă majoritatea turiştilor apelează la rezervările online. Astfel, în ultimii ani această industrie a explodat, datorată bineînţeles progresului tehnologiei. Un turoperator anunţa pentru anul 2020 o cifră de afaceri de 820 de miliarde de dolari în industria turismului online.
În comparaţie cu anul anterior, în 2019 volumul vânzărilor de pachete turistice a crescut cu 292%, în timp ce preţul unui pachet turistic din mediul virtual a crescut cu doar 4% la nivel comparativ cu 2018.
Creştere şi în industria turismului offline
În acelaşi timp, tariful plătit pentru un pachet turistic cumpărat din mediul offline, adică dintr-o agenţie de turism fizică, s-a majorat cu 22%, în acest an faţă de anul anterior.
BJR-Vacante.ro, una dintre cele mai importante agenţii de turism care activează în mediul online, precizează citând SaleCycle.com, că, la nivel mondial, industria turismului online a crescut, de la an la an. În 2020 se estimează că afacerile vor ajunge la 817,94 miliarde de dolari, cu 346 de miliarde de dolari mai mult faţă de anul 2014.
Industria turismului virtual. Turiştii tineri principalii clienţi
Totodată, potrivit Eurostat, se observă o creştere accelerată a cumpărăturilor de bunuri şi servicii din mediul online. Principala categorie sunt tinerii de vârsta 16-24 ani. O parte din ei se orientează şi către cumpărarea de bilete de avion şi pentru rezervarea hotelurilor în străinătate.
Din datele agenţiei de turism reiese că un sejur petrecut în preajma Revelionului în destinaţii de lux precum Thailanda, Mexic, Bali, Cuba sau Sri Lanka costa între 1.041 şi 1.391 de euro/persoană. În destinaţii că Singapore, Mauritius, Seychelles, Maldive, Republica Dominicana sau Zanzibar, preţurile oscilează între 1.376 şi 2.734 de euro/persoană.
De asemenea, în altă perioadă a anului, preţul în aceleaşi destinaţii scad chiar şi de 2-3 ori. Acestea oscilează între 621 şi 1.044 de euro.