Prima pagină » Local » Cifre îngrijorătoare la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași! Tot mai mulți copii se nasc cu malformații: „Mamele diagnosticate cu trombofilie sunt mai predispuse” – FOTO

Cifre îngrijorătoare la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași! Tot mai mulți copii se nasc cu malformații: „Mamele diagnosticate cu trombofilie sunt mai predispuse” – FOTO

19 aug. 2023, 02:00, 6 ,
Cristina Doroftei în Local

În ultimii doi ani, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au înregistrat 709 copii născuți cu malformații congenitale. La cea mai mare maternitate din Moldova se nasc anual aproximativ 6.000 de copii, 10 la sută din aceștia fiind diagnosticați cu malformații congenitale de diferite tipuri

În prezent, vârsta mamelor care dau naștere la copii cu sindromul Down a ajuns la 20 de ani, deși acesta era specific celor care se nasc din mame ce se află la o vârstă înaintată. Incidența malformațiilor congenitale cardiace la copii este de opt cazuri la o mie de nou-născuți vii. Malformațiile congenitale cardiace pot apărea ca defecte izolate sau ca parte a unui sindrom genetic. Există peste 400 de sindroame genetice.

Acestea pot include anomalii cardiovasculare, iar cazurile complexe sunt cele de tipul coarctației de aortă, transpoziția de vase mare, trunchiul artierial comun, anomalii de arc aortic, stenoză artică valvulară critică sau tetralogia Fallot cu atrezie pulmonară.

„Numărul cazurilor de malformații congenitale este în creștere, în ultimii doi ani s-au înregistrat 709 cazuri de nou-născuți care au prezentat malformații congenitale de diferite tipuri. Începând de la sindromul Down, la malformații congenitale de cord. Când vine vorba despre sindromul Down, lucrurile s-au modificat. În trecut, acesta era specific mamelor care se aflau la o vârstă înaintată, dar acum și o tânără de 20 de ani are șanse să dea naștere unui copil cu acest sindrom”, subliniază dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Nu se cunosc factorii care provoacă nașterea copiilor cu malformații

 poză cu nou născuți

La cea mai mare maternitate din Moldova se nasc anual aproximativ 6.000 de copii, 10 la sută din aceștia fiind diagnosticați cu malformații congenitale de diferite tipuri și gravitate

Există copii care se nasc cu malformații precum sindromul Situs Inversus, o anomalie congenitală în cadrul căreia anumite organe sunt situate în partea opusă față de cea pe care ar trebui să o ocupe în mod normal, și duc o viață normală.

„Trebuie tras un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre consultația prenatală. O simplă ecografie nu înseamnă că s-a investigat sarcina. Acestea trebuie efectuate în mod periodic atât de medicul de familie, cât și de medicul specialist. Nu se poate stabili un singur factor pentru că sunt diferite tipuri de mame, precum cele minore, mame consumatoare de alcool, mama venite din străinătate, care au născut la maternitatea noastră.

Mai mult decât atât, au existat și sarcini care au evoluat perfect și ne-am trezit cu malformații la naștere, dar și sarcini în care s-a considerat că cel mic va fi cu malformații, însă s-a născut perfect sănătos. Malformațiile sunt de diferite tipuri și gravitate” , declară dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Mai multe mame diagnosticate cu trombofilie

 poză cu Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași

Malformațiile congenitale cardiace pot apărea ca defecte izolate sau ca parte a unui sindrom genetic. Există peste 400 de sindroame genetice

Numărul cazurilor congenitale este în creștere, principalul factor care le determină este necunoscut, însă medicii au observat faptul că multe mame care suferă de trombofilie dau naștere copiilor cu malformații.

„Am observat că cele mai predispuse la a da naștere unui copil cu malformații sunt mamele diagnosticate cu trombofilie. Dar pentru a afla aceste detalii este necesar ca gravida să vină la control. În trecut, gravida avea un carnet de sănătate, unde erau notate chiar și eventualele infecții urinare pe care gravida le-a avut. Acum nu mai este așa, din acest motiv este nevoie de o atenție sporită a rețelei de urmărire a mamei, și aici mă refer la medicii de familie”, transmite dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Comentarii
  • Doar nu vreți ca fumatul, băutura, fast-food, să nască genii.

  • Daaa , cam de vreo trei ani încoace au explodat anomaliile ! , Conferențiarii Pfizer trag semnale de alarmă despre cauze “inexplicabile”

  • Tu sigur nu ești vaccinat. Și cu toate astea, tot malformat ești.

  • Cel puțin nu mă prăbușesc pe stradă , acasă sau la munca de miocardita , infarct , nu mă bușește din senin un cancer fulminant agresiv și nu ma lovit din senin nu stiu ce boli autoimune de te doare mintea iar moartea “subită” ,”din cauze naturale “ încă nu știe de mine 😄

  • Normal, vaxul e sigur di eficient si recomandst de specialistii coorbului baltat inclusiv gravidelor

  • Pai daca bortoasele beau cola cu sticla, cafea cu cana, tot kaiserul si salamurile vidate din rafturi, pungi intregi cu cipsuri si vegeta cu plicu in supa, cum sa iasa copiii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *