Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Cicoarea rosie (radicchio). 8 beneficii pentru sanatate
Cicoarea rosie (radicchio). 8 beneficii pentru sanatate

Cicoarea rosie (radicchio). 8 beneficii pentru sanatate

13 feb. 2015, 17:31,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:54819;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Multi dintre noi o cunoastem sub numele de cicoare rosie, insa nu aceasta este denumirea oficiala a legumei. Radicchio, caci despre ea este vorba, este o leguma din familia cicoarei. Ca aspect seamana cu varza rosie, dar are textura salatei si gustul andivei.

Este extrem de bogata in fibre alimentare, vitamine si minerale. Ea are, de asemenea cantitati mari de antioxidanti si fitonutrienti, iar continutul scazut de calorii – 100 de grame aduce doar 22 de calorii si grasimi o face ideala in dietele de slabit. Radicchio este o sursa buna de seleniu, fosfor, potasiu, calciu, vitaminele B, A, C, K, E si acid folic. Iata cateva beneficii pentru sanatate aduse de radicchio:

1. Principiul amar in radicchio este intubina, care este un agent puternic impotriva malariei si care are un efect sedativ si analgezic.

2. Radicchio ajuta la pierderea in greutate, datorita continutului de fibre, care confera satietatea pentru mai mult timp. De asemenea, aceasta leguma are forte putine calorii – unii o numesc leguma cu o calorie pe frunza.

3. Radicchio este o sursa excelenta de antioxidanti flavonoizi fenolici, cum ar fi Zea-xanthin si luteina, care sunt cunoscuti pentru prevenirea degenerescentei maculare prin filtrarea razelor ultraviolete nocive.

Citeste si: Adevarul despre salata verde. Uite cate beneficii are

4. Radicchio stimuleaza productia de bila, care, la randul sau imbunatateste digestia si reduce colesterolul.

5. Radicchio este una dintre sursele excelente de vitamina K – 50 g de frunze acopera necesarul zilnic de vitamina K. Această vitamina are un rol important in prevenirea osteoporozei, ajutand la mentinerea sanatatii oaselor. Mai mult, vitamina K, ajuta la limitarea daunelor neuronale in creier, avand un rol cunoscut in tratamentul bolnavilor de Alzheimer.

6. Radicchio neutralizeaza radicalii liberi, prevenind deteriorarea ADN-ului.

7. Radicchio contine inulina, o fibra care are un rol important in prevenirea diabetului pentru ca regleaza in mod natural nivelul de zahar din sange. De asmenea, reduce riscul de accidente cerebrale si al bolilor de inima.

8. Radicchio imbunatateste digestia si curata colonul, gratie tot fibrelor. Este folosita si pentru combaterea viermilor intestinali si a altor paraziti.

Citeste si: Andiva, alimentul-medicament

Cum gatiti radicchio
Poti gati radicchio ca pe orice alta leguma sau o poti consuma in stare proaspata, cu putin otet si ulei de masline. In stare cruda, radicchio are o aroma amaruie, insa atunci cand este folosit la prepararea mancarurilor, aroma devine dulceaga. Pastele, omletele, supele, orezul si mancarea de legume vor fi mai gustoase cu radicchio.

Pentru a indeparta gustul amar frunzele de radicchio trebuie puse in apa sarata, amestecata cu otet (1-2 linguri la 1 litru de apa), timp de 15-20 min.

Maestrii bucatari spun ca radicchio se potriveste cel mai bine la gust cu branza , lamaie, ulei de masline, prosciutto crudo, ceapa rosie si otet.

Tipuri de radicchio
Chioggia (Rosa di Chioggia): este cel mai comun soi de radicchio. Seamana cu o varza mai mica, iar frunzele au o culoare intensa de visiuniu cu nervuri albe. Gustul este amarui spre dulce.

Verona (Rossa di Verona): este un soi de radicchio cu forma alungita, iar frunzele seamana cu cele de salata verde. Nuanta frunzelor este visinie, insa albul predomina mai mult decat in cazul soiului Chioggia. Alte tipuri de radicchio: Castelfranco, Radicchio di Treviso, Radicchio Tardivo.

Citeste si: De ce sa mananci rucola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`