În ciuda existenței sale de peste două secole, cafeaua de cicoare a câștigat popularitate în ultimii ani. Această băutură fierbinte are gust de cafea, dar este făcută din rădăcină de cicoare prăjită în loc de boabe de cafea. Este populara printre cei care încearcă să-și reducă aportul de cofeină și are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, scăderea zahărului din sânge și îmbunătățirea sănătății digestive.
Ce este cafeaua de cicoare?
Cafeaua de cicoare este o băutură făcută folosind rădăcinile plantei de cicoare, care sunt prăjite, măcinate și preparate într-o băutură asemănătoare cafelei.
Cicoarea este o plantă cu flori din familia păpădiei, care se caracterizează printr-o tulpină dură, păroasă, flori și frunze violet deschis, care sunt utilizate în mod obișnuit în salate.
Cafeaua cu cicoare are un gust similar cafelei, dar are o aromă care este adesea descrisă ca fiind ușor lemnoasă. Este folosita fie singura, fie amestecata cu cafea pentru a-i completa aroma.
Deși istoria cafelei de cicoare nu este pe deplin clară, se crede că a apărut în anii 1800 în Franța, în timpul unei penurii masive de cafea. Disperati dupa un substitut similar, oamenii au început să amestece rădăcinile de cicoare în cafeaua lor.
Ani mai târziu, în timpul Războiului Civil, a devenit popular și în New Orleans, când orașul a suferit o penurie de cafea după ce blocajele navale ale Uniunii au inchis unul dintre porturi.
Astăzi, cafeaua de cicoare poate fi găsită în multe părți ale lumii și este adesea folosită ca o alternativă fără cofeină la cafeaua obișnuită.
Cafeaua de cicoare este o băutură făcută folosind rădăcină de cicoare care a fost prăjită, măcinată și preparată. Se crede că a fost folosita pentru prima dată în timpul lipsei de cafea din Franța în anii 1800, dar rămâne popular în întreaga lume astăzi.
Rădăcina de cicoare conține mai mulți nutrienți
Rădăcina de cicoare este ingredientul principal în cafeaua de cicoare. Pentru a o face, rădăcina crudă de cicoare este tocată, prăjită și preparată ca o cafea.
Deși cantitățile pot varia, se recomandă, în general, să folosiți aproximativ 2 linguri (aproximativ 11 grame) de rădăcină de cicoare măcinată la o cană de apă.
O rădăcină de cicoare brută (60 grame) conține următorii nutrienți:
Calorii: 44
Proteine: 0,8 grame
Carbohidrati: 10,5 grame
Grăsime: 0,1 grame
Fibre: 0,9 grame
Mangan: 7% din CDI
Vitamina B6: 7% din CDI
Potasiu: 5% din CDI
Vitamina C: 5% din CDI
Fosfor: 4% din CDI
Folat: 3% din CDI
Rădăcina de cicoare este o sursă bună de inulină, un tip de fibră prebiotică care a fost legată de scăderea în greutate crescută și de îmbunătățirea sănătății intestinului. De asemenea, conține o cantitate de mangan și vitamina B6, doi nutrienți legați de sănătatea creierului.
Rețineți că cantitățile acestor substanțe nutritive din cafeaua de cicoare sunt destul de scăzute, deoarece numai o cantitate mică de rădăcină de cicoare este preparată în cafea.
Cafeaua de cicoare este făcută din rădăcină de cicoare tocată și prăjită, care conține fibre de inulină, mangan și vitamina B6.
Poate îmbunătăți sănătatea digestivă
Rădăcina de cicoare este o sursă bună de fibre, care poate ajuta la îmbunătățirea mai multor aspecte ale sănătății digestive.
Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății microbiomului intestinal, despre care se crede că are o influență puternică asupra sănătății și a bolilor. Acest lucru se datorează faptului că cicoarea conține fibre de inulină, un tip de prebiotic care promovează creșterea bacteriilor benefice în intestin.
Mai multe studii au arătat că suplimentarea cu inulină ar putea crește concentrația anumitor tulpini de bacterii sănătoase din colon. Studiile arată, de asemenea, că cicoarea poate ajuta la îmbunătățirea funcției intestinului și la reducerea constipației.
Un studiu recent a analizat 44 de persoane carora li s-a administrat suplimente cu inulină de cicoare. S-a constatat că crește frecvența și moliciunea scaunului, comparativ cu un placebo.
Într-un alt studiu, consumul de cicoare a scăzut dificultățile de defecare la 25 de participanți vârstnici.
Unele studii au arătat că cicoarea ar putea îmbunătăți funcția intestinului și reduce constipația. De asemenea, conține inulină, care ar putea ajuta la promovarea creșterii bacteriilor benefice din intestine.