Prima pagină » Actualitate » Ciclonul din Marea Neagră va lovi din nou! Cod Portocaliu în mai multe localităţi din România

Ciclonul din Marea Neagră va lovi din nou! Cod Portocaliu în mai multe localităţi din România

21 iun. 2021, 10:40,
BZI.ro, în Actualitate

În ultimele zile România a fost sub mai multe atenţionări de vreme rea. Ciclonul care se află în Marea Neagră nu şi-a spus ultimul cuvânt. Aşadar, ciclonul va lovi estul tării, susţin specialiştii. În acest sens în mai multe judeţe a fost semnalat un cod portocaliu de vreme rea. Alte zeci de judeţe se află sunt atenţionare de cod galben

Conform specialiştilor, jumătate de ţară va avea de furcă cu efectele ciclonului. Aşadar, până la ora 22.00 există o atenţionare de cod galben şi portocaliu.

Ce regiuni sunt afectate de ciclon

Conform specialiştilor, mai multe regiuni din Moldova, Dobrogea şi o parte din Muntenia se vor confruntra cu instabilitate atmosferică accentuată. Vorbim despre manifestări prin averse care vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20….30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Pe de altă parte, meteorologii anunță că, începând din această seară, în vestul țării, temperaturile vor ajunge până la 36 de grade Celsius, din cauza unui val de aer cald care va pune stăpânire, în doar câteva zile, peste toată țara.

Avertizări meteo de cod portocaliu şi cod galben

Potrivit ANM, mai multe regiuni din România sunt vizate de o atenţionare de cod portocaliu şi cod galben. Codul portocaliu este valabil în 7 judeţe iar cel galben în alte 35 de judeţe. ANM a emis un cod portocaliu în judeţele Gorj, Argeș, Vâlcea, Dâmbovița dar şi în Prahova, Buzău și Vrancea (în zonele montane ale acestor 3 județe.)

În aceste zone vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40-60 l/mp.

În alte zone este atenţionare de cod galben de vreme rea

Așadar, în alte 35 de judeţe există o avertizare de cod galben:

În Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Mureș, Harghita, Covasna, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea, Constanța, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu și Brașov este în vigoare Codul galben.

În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Avertizarea este în vigoare luni, între orele 11.00 și 22.00.

Ciclonul a făcut mai multe victime în România

În ultima săptămână, în România au existat mai multe victime omenești ca urmare a ciclonului care s-a abătut asupra țării. Așadar, în Neamț un bărbat a fost luat de viituri. De Rusalii, patronii cublurilor de pe litoral plănuiau mai multe evenimente speciale. Totuşi, pe reţelele de socializare, cluburile au început deja să dea mesaje şi să anunţe anularea acestora. În judeţul Constanța plouă. Meteorologii emițând un cod galben de vreme rea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *