Sunt rapoarte care arată că CIA ar fi încălcat legile internaţionale în momentul în care serviciul l-a spionat pe Julian Assange. Raportul mai arată că CIA ar fi înregistrat conversaţii cu avocații jurnalişti.
Julian Assange este fondatorul Wikileaks o platformă prin care au fost publicate milioane de documente clasificate care arătau multe nereguli comise de CIA sau de mari politicieni mondiali.
CIA a încălcat legile internaționale când l-a spionat pe Julian Assange
Supravegherea de către CIA a fondatorului Wikileaks , Julian Assange , în timp ce acesta se afla la adăpost în Ambasada Ecuadorului din Londra, a inclus înregistrarea conversațiilor sale cu avocați, jurnalişti și medici americani și copierea datelor private de pe telefoanele vizitatorilor și alte dispozitive, încălcând protecţiile constituționale, potrivit unui proces intentat, informează newsweek.com. Procesul – depus în numele a patru americani care l-au vizitat pe Assange – solicită despăgubiri personal din partea directorului CIA de atunci, Mike Pompeo, pentru încălcarea drepturilor reclamanților conform celui de-al patrulea amendament împotriva perchezițiilor și confiscării nerezonabile.
Procesul solicită, de asemenea, despăgubiri împotriva unei firme spaniole de securitate contractată pentru a proteja ambasadă și a directorului ei, susținând că au abuzat de poziția lor pentru a spiona ilegal vizitatorii și au transmis datele de supraveghere pe care le-au colectat către CIA, care este, de asemenea, numită inculpat în proces.
Experții juridici, inclusiv un fost oficial înalt al serviciilor de informații, au declarat pentru Newsweek că acuzațiile din proces, dacă sunt dovedite, arată că CIA a depășit liniile trasate pentru a proteja cetățenii americani de supravegherea de către agențiile de informații prea zeloase.
Assange, un australian care a publicat în mod repetat documente clasificate americane, a fost „o țintă legitimă de informații străine”, a declarat Tim Edgar, profesor la Universitatea Brown și fost ofițer adjunct pentru confidențialitate și libertăți civile pentru Biroul Director al Informației Naționale.
Julian Assange, urmărit pentru viol după dezvăluirile din Wikileaks
Julian Assange a ajuns în atenția publică în momentul în care, prin platforma Wikileaks a dezvăluit numeroase secrete americane și mai multe afaceri ilegale pe care personalități mondiale le desfășurau în mai multe zone de pe planetă. La un an de la înființarea sa în decembrie 2006, WikiLeaks declara că baza sa de date conținea peste 1,2 milioane de documente. În 28 noiembrie 2010, Wikileaks a început publicarea a 251 287 de documente reprezentând corespondența dintre Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și ambasade ale Statelor Unite din toată lumea. Ulterior, fondatorul a fost acuzat de viol dar și de divulgarea secretelor de stat.
În cele din urmă, Julien Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuador din Marea Britanie. Statul Ecuador nu avea mandat de extrădare cu SUA, dar în cele din urmă s-a ajuns la o înțelegere. Acesta urmează să fie anchetat pentru mai multe infracțiuni. Nu este prima oară când CIA este acuzată că încalcă prevederile internaționale. În trecut, agenția americană a fost acuzată că ar tortura persoanele bănuite de terorism în centre din Europa, inclusiv din România. Așadar, vom vedea dacă CIA va răspunde pentru faptul că Julian Assange a fost ascultat ilegal, iar avocații acestuia au fost înregistrați. Asta în condițiile în care înregistrarea unei conversații avocat-client este condamnabilă și interzisă în toate țările civilizate.