Prima pagină » Culinar » Christstollen sau prăjitura lui Crăciun
Christstollen sau prăjitura lui Crăciun

Christstollen sau prăjitura lui Crăciun

25 dec. 2019, 10:17,
în Culinar

Este un desert tradiţional german care este asemănător cozonacului românesc şi care se prepară în perioada sărbătorilor de Crăciun cu fricte confiate, nuci sau migdale.

Ingrediente:

  • 350 ml lapte cald
    2 plicuri drojdie uscată
    800 g făină albă
    350 g unt
    150 g zahăr pudră
    3 ouă
    ½ linguriţă sare
    coaja rasă de la 1 lămâie
    220 g stafide
    220 g fulgi de migdale
    80 g fructe confiate
    45 g unt topit

Pentru decor:

  • zahăr pudră

Mod de preparare:

Torni într-un vas laptele cu drojdia pe care o laşi 5 minute la înmuiat. Adaugi 120 g de făină şi amesteci, după care acoperi vasul cu un prosop curat şi ţii maiaua la crescut aproximativ 1 oră.

În alt vas, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până capătă consistenţa unei creme. Adaugi ouăle, unul câte unul, coajă de lămâie şi sărea. După ce s-au omogenizat, pui compoziţia de lapte cu drojdie şi făina rămasă. Frămânţi până când aluatul devine elastic şi nu se mai ţine de degete. Îl acoperi, lăsându-l să crească până îşi dublează
volumul. Aşezi hârtie de copt în tăvi.

Adaugi în aluat stafidele, migdalele şi fructele confiate şi mai frămânţi puţin. Împarţi aluatul în două şi-i dai o formă ovală. Pui cozonacul în tăvi şi-l ungi cu untul topit. Îl laşi la crescut 30 de minute, după care-l coci la foc mediu 30-40 de minute, până se rumeneşte. Când s-a răcit, îl pudrezi cu zahăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 noiembrie 2024
11 noiembrie 2024