Este un desert tradiţional german care este asemănător cozonacului românesc şi care se prepară în perioada sărbătorilor de Crăciun cu fricte confiate, nuci sau migdale.
Ingrediente:
- 350 ml lapte cald
2 plicuri drojdie uscată
800 g făină albă
350 g unt
150 g zahăr pudră
3 ouă
½ linguriţă sare
coaja rasă de la 1 lămâie
220 g stafide
220 g fulgi de migdale
80 g fructe confiate
45 g unt topit
Pentru decor:
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Torni într-un vas laptele cu drojdia pe care o laşi 5 minute la înmuiat. Adaugi 120 g de făină şi amesteci, după care acoperi vasul cu un prosop curat şi ţii maiaua la crescut aproximativ 1 oră.
În alt vas, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până capătă consistenţa unei creme. Adaugi ouăle, unul câte unul, coajă de lămâie şi sărea. După ce s-au omogenizat, pui compoziţia de lapte cu drojdie şi făina rămasă. Frămânţi până când aluatul devine elastic şi nu se mai ţine de degete. Îl acoperi, lăsându-l să crească până îşi dublează
volumul. Aşezi hârtie de copt în tăvi.
Adaugi în aluat stafidele, migdalele şi fructele confiate şi mai frămânţi puţin. Împarţi aluatul în două şi-i dai o formă ovală. Pui cozonacul în tăvi şi-l ungi cu untul topit. Îl laşi la crescut 30 de minute, după care-l coci la foc mediu 30-40 de minute, până se rumeneşte. Când s-a răcit, îl pudrezi cu zahăr.