Prima pagină » Actualitate » Christine Lagarde, șefa FMI, declarații halucinante: „Bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc la adresa economiei globale”
Christine Lagarde, șefa FMI, declarații halucinante: „Bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc la adresa economiei globale”

Christine Lagarde, șefa FMI, declarații halucinante: „Bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc la adresa economiei globale”

01 iul. 2023, 14:15, 10 ,
în Actualitate

Christine Lagarde, director al Fondului Monetar Internațional, a făcut o serie de declarații halucinante în cadrul unui important eveniment. Aceasta a afirmat că bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc pentru economia globală. Șefa FMI este de părere că majoritatea țărilor se confruntă cu problema îmbătrânirii populației și sunt necesare măsuri radicale.

„Bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc la adresa economiei globale. Dacă longevitatea creşte cu trei ani peste ceea ce este prevăzut, până în 2050, costul îmbătrânirii – care deja este enorm pentru Guverne, întreprinderi, societăţi de asigurări şi particulari – va creşte cu 50% în economiile avansate luând ca referinţă PIB-ul din 2010. Pentru ţările emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. În termeni absoluţi, costul prevăzut va creşte cu zeci de miliarde de dolari la scară globală. Acest lucru pune în pericol viabilitatea finanţelor publice prin declanşarea nivelurilor datoriei publice într-o proporţie similară. În paralel, este un risc pentru solvabilitatea entităţilor private”, a transmis Christine Lagarde, președinte al Băncii Centrale Europene și director FMI.

Ce spune șefa FMI despre îmbătrânirea populațiilor: „A trăi mult este un risc financiar”

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, consideră că numărul mare a  în vârstă creează un dezechilibru economic național și internațional. Impozitele sunt plătite de tot mai puțini tineri care nu au cum să susțină tot mai multe pensii. Mai mult decât atât, în urma declarației sale controversate, Lagarde a ținut să rectifice că este nevoie să se pregătească de pe acum strategii pentru a contracara dezechilibrul.

Viņals, şeful Departamentului Pieţe de Capital, a transmis că longevitatea trebuie să îngrijoreze conducerile țărilor.

„A trăi mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporaţii şi guverne. De aceea, trebuie să ne îngrijorăm acum pentru riscurile longevităţii, astfel încât costurile să nu ne sufoce pe viitor. Companiile ar trebui să-şi multiplice contribuţiile de mai multe ori pentru a putea face faţă acestor datorii suplimentare. Recunoaşterea şi atenuarea acestui risc este un proces care ar trebui lansat acum”, spune Vinals.

Christine Lagarde cere Guvernelor să admită că îmbătrânirea este un risc economic

Christine Lagarde, directoarea FMI, a cerut tuturor guvernelor să recunoască că îmbătrânirea populației poate crea probleme serioase în viitor şi că este un risc. Pentru a rezolva această problemă, este recomandat să se combine creştererea vârstei de pensionare cu alte măsuri.

Economiştii FMI prevăd că proprii cetăţeni trebuie să-şi crească economiile prin planuri de pensii deoarece reformele „vor dura ani ca să dea roade”, iar orice întârziere va agrava situația.

„A acorda atenţie îmbătrânirii populaţiei şi riscului de longevitate suplimentară face parte din setul de reforme necesare pentru a restabili încrederea în viabilitatea bilanţurilor sectorului public şi privat”, a mai transmis directoarea FMI.

Potrivit statisticilor, în 1750, speranţa de viaţă în ţările Europei Occidentale nu ajungea la 40 de ani. Din 1900 a crescut ajungând la 80 de ani în 2010. La scala globală a trecut de la 48 în anii 1950 la 70 de ani în ultimul an de referinţă. Dar ceea ce schimba calculele, conform FMI, este speranţa de viaţă când au împlinit 60 de ani. Naţiunile Unite prevăd că pentru 2050 speranţa de viaţă, plecând de la această vârstă, 60 de ani, va creşte cu 26 de ani în economiile avansate şi cu 22 de ani în ţările în curs de dezvoltare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *