Prima pagină » Culinar » Choux a la creme cu ciocolată. Un desert elegant ideal pentru un platou festiv!

Choux a la creme cu ciocolată. Un desert elegant ideal pentru un platou festiv!

13 dec. 2024, 12:33,
Redacția BZI în Culinar

Dacă ești în căutarea unor rețete de deserturi destinate platourilor festive, trece pe listă și rețeta de choux a la creme cu ciocolată. Este un desert care nu va trece neobservat, pentru că are o formă elegentă și este extrem de delicios.

Rețeta apariține bucătăriei franțuzești și este formată dintr-o gogoașă de aluat opărit, umplută după coacere cu diferite creme. Metoda de preparare nu este una complexă, însă necesită mai multe etape.

Rețeta pentru choux a la creme cu ciocolată

Aluatul opărit este același care se prepară și la rețeta de eclere. Diferența dintre choux și ecler constă în forma acestora. Eclerele au formă alungită, iar choux-urile au formă sferică. Iată și rețeta de eclere cu cremă de vanilie.

Pentru acest desert delicios și elegant vei prepara trei elemente și anume aluatul pentru coji, crema de ciocolată și glazura de ciocolată. Pentru aluat aveți nevoie de 200 ml apă, 100 gr unt cu 82% grăsime, un vârf de linguriță cu sare, 150 gr făină, 4 ouă medii și un praf de sare. Ingredientele pentru crema de ciocolată; 400 gr ciocolată cu lapte, 400 gr frișcă lichidă; 50 gr zahăr; 250 gr mascarpone și un praf de sare. Pentru glazura de ciocolată ai nevoie de 100 gr ciocolată amăruie, 100 ml frișcă lichidă și 25 gr unt.

Începe cu pregătirea aluatului opărit, care necesită mai multe etape de preparare. Pune apa, un praf de sare și untul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Amestecă ingredientele până când untul se topește și lichidul se omogenizează.

Lasă lichidul să atingă punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă făina. Adaug-o pe toată odată și amestecă intens până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, ca o budincă mai groasă.

Stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească. După răcirea completă, încorporează cele patru ouă în aluat, adăugându-le pe rând. Lasă aluatul la odihnit pentru 30 de minute, la frigider, apoi poți forma choux-urile.

Cum formezi cojile

Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește cea mai mare tavă a cuptorului și așază hârtie de copt în ea. Pune aluatul opărit într-un săculeț de decorat torturi, cu capăt stelat. Cu ajutorul acestuia formează gogoșelele pentru choux-uri, la distanță de 2 cm una față de alta.

Pune tava la cuptor și coace cojile pentru choux a la creme cu ciocolată timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade celsius și mai coace cojile pentru aproximativ 25 – 30 de minute. Pe tot parcursul coacerii, nu deschide ușa cuptorului pentru a nu se deforma cojile de choux.

Cât timp se coc cojile de aluat opărit, poți prepara crema. Pune frișca la încălzit, dar nu o lăsa să atingă punctul de fierbere. Adaugă ciocolata ruptă și untul și amestecă până când acestea se topesc. Omogenizează bine crema, apoi las-o la răcit.

După răcire, introdu mixerul în cremă și amestec-o pentru a deveni cremoasă. Adaugă mascarponele și un praf de sare și omogenizează bine crema. După răcirea cojilor de choux, secționează-le pe jumătate și umple-le cu crema de ciocolată.

Apoi, decorează-le cu glazură preparată prin topirea ciocolatei în frișca încălzită, ca la pasul anterior. Pune choux a la creme la rece până când se întărește glazura.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Dispar acești bani. Cine are bancnotele acasă, să se grăbească
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 martie 2025
31 martie 2025