Prima pagină » Culinar » Choux a la creme cu ciocolată. Un desert elegant ideal pentru un platou festiv!

Choux a la creme cu ciocolată. Un desert elegant ideal pentru un platou festiv!

13 dec. 2024, 12:33,
Redacția BZI în Culinar

Dacă ești în căutarea unor rețete de deserturi destinate platourilor festive, trece pe listă și rețeta de choux a la creme cu ciocolată. Este un desert care nu va trece neobservat, pentru că are o formă elegentă și este extrem de delicios.

Rețeta apariține bucătăriei franțuzești și este formată dintr-o gogoașă de aluat opărit, umplută după coacere cu diferite creme. Metoda de preparare nu este una complexă, însă necesită mai multe etape.

Rețeta pentru choux a la creme cu ciocolată

Aluatul opărit este același care se prepară și la rețeta de eclere. Diferența dintre choux și ecler constă în forma acestora. Eclerele au formă alungită, iar choux-urile au formă sferică. Iată și rețeta de eclere cu cremă de vanilie.

Pentru acest desert delicios și elegant vei prepara trei elemente și anume aluatul pentru coji, crema de ciocolată și glazura de ciocolată. Pentru aluat aveți nevoie de 200 ml apă, 100 gr unt cu 82% grăsime, un vârf de linguriță cu sare, 150 gr făină, 4 ouă medii și un praf de sare. Ingredientele pentru crema de ciocolată; 400 gr ciocolată cu lapte, 400 gr frișcă lichidă; 50 gr zahăr; 250 gr mascarpone și un praf de sare. Pentru glazura de ciocolată ai nevoie de 100 gr ciocolată amăruie, 100 ml frișcă lichidă și 25 gr unt.

Începe cu pregătirea aluatului opărit, care necesită mai multe etape de preparare. Pune apa, un praf de sare și untul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Amestecă ingredientele până când untul se topește și lichidul se omogenizează.

Lasă lichidul să atingă punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă făina. Adaug-o pe toată odată și amestecă intens până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, ca o budincă mai groasă.

Stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească. După răcirea completă, încorporează cele patru ouă în aluat, adăugându-le pe rând. Lasă aluatul la odihnit pentru 30 de minute, la frigider, apoi poți forma choux-urile.

Cum formezi cojile

Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește cea mai mare tavă a cuptorului și așază hârtie de copt în ea. Pune aluatul opărit într-un săculeț de decorat torturi, cu capăt stelat. Cu ajutorul acestuia formează gogoșelele pentru choux-uri, la distanță de 2 cm una față de alta.

Pune tava la cuptor și coace cojile pentru choux a la creme cu ciocolată timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade celsius și mai coace cojile pentru aproximativ 25 – 30 de minute. Pe tot parcursul coacerii, nu deschide ușa cuptorului pentru a nu se deforma cojile de choux.

Cât timp se coc cojile de aluat opărit, poți prepara crema. Pune frișca la încălzit, dar nu o lăsa să atingă punctul de fierbere. Adaugă ciocolata ruptă și untul și amestecă până când acestea se topesc. Omogenizează bine crema, apoi las-o la răcit.

După răcire, introdu mixerul în cremă și amestec-o pentru a deveni cremoasă. Adaugă mascarponele și un praf de sare și omogenizează bine crema. După răcirea cojilor de choux, secționează-le pe jumătate și umple-le cu crema de ciocolată.

Apoi, decorează-le cu glazură preparată prin topirea ciocolatei în frișca încălzită, ca la pasul anterior. Pune choux a la creme la rece până când se întărește glazura.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Trei zodii culeg roadele eforturilor depuse pe 8 iulie 2025
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025