Dacă şi tu ai o chiuvetă din inox în bucătărie, la fel ca mine sau ca mulţi alţii, vei găsi utile şi interesante informaţiile din acest articol. Vei vedea cum poţi să o cureţi rapid cu doar câteva dintre ingredientele pe care cu siguranţă le ai prin casă.
Deoarece inoxul este rezistent la coroziune şi uşor de întreţinut, toate echipamentele din bucătăriile industriale sau profesionale (din restaurante, hoteluri, cantine etc) sunt confecţionate anume din acest material. În reşedinţele private inoxul este prezent în special în formă chiuvetelor şi bateriilor de bucătărie, dar şi a vaselor şi ustensilelor de gătit. Deşi are o durată foarte lungă de viaţă, acest material prezintă un mic dezavataj: se pătează, căpătând un aspect mat. Însă, din fericire, această modificare a aspectului iniţial nu este permanenta, putând fi corectată cu uşurinţa cu ajutorul soluţiilor speciale pe care le găsim în comerţ sau chiar a unor produse pe care fiecare dintre noi le poate găsi în cămara de acasă.
Iată care sunt aceste produse şi cum le poţi folosi pentru a curăţa rapid şi eficient o chiuvetă din inox:
- bicarbonat de sodiu;
- un pulverizator cu oţet;
- o coajă de lămâie sau portocala;
- câteva picături de ulei;
- şerveţele de hârtie;
- un burete de vase.
Şi acum hai să vezi paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a reda chiuvetei din bucătăria ta luciul pierdut:
Începe prin a freca chiuvetă cu un burete umed înmuiat în bicarbonat de sodiu. Insistă pe porţiunile mai dificile: la baza bateriei, în jurul sifonului etc. Dacă nu reuşeşti să te descurci cu buretele în locurile înguste, te poţi ajuta cu o periuţă de dinţi veche.
Fără să clăteşti chiuveta, pulverizează oţet pe întreaga suprafaţă. Reacţia chimică care se va produce la combinarea oţetului cu bicarbonatul va înlătura şi ultimele urme de calcar sau săpun de pe suprafaţa chiuvetei.
Abia acum poţi clăti chiuvetă cu apă curată până la limpezirea completă.
Chiar dacă pare că nu mai e nimic de făcut, chiuveta recăpătându-şi luciul original, mai acordă-i câteva minute din timpul tău, şterge-o cu o cârpă uscată, iar apoi freacă-i bine suprafaţa cu o coajă de lămâie sau de portocală care îi va spori luciul.
Etapa finală este opţionala şi presupune ştergerea chiuvetei cu un şerveţel de hârtie pe care ai picurat în prealabil câteva picături de ulei.
Hai că nu e greu şi întreaga procedură nu durează mai mult de câteva minute.