Ateromul este chist sebaceu infectat. Se observă cel mai frecvent pe față, gât sau trunchi. Boala nu pune viața în pericol, dar fără tratament poate provoca inconveniente semnificative și disconfort estetic.
Un astfel de chist cutanat apare atunci când canalul excretor al glandei sebacee este blocat. În exterior, seamănă cu un nodul sau o elevație în formă de cupolă, care este deplasată împreună cu pielea. Formația are o culoare la fel ca și pielea, dar uneori capătă o nuanță deschisă sau gălbuie. Inflamația ateromului este însoțită de roșeața, durere și umflarea pielii din jur. Uneori se formează puroi lichid în el.
Chist sebaceu infectat. Cum se formează ateromul
Ateromul apare din glanda sebacee, care produce sebum. Dacă canalul glandei este deteriorat, conținutul său rămâne în grosimea pielii și se formează un wen. Principalele cauze ale ateromului sunt leziuni minore ale pielii, zgârieturi, acnee, intervenție chirurgicală, caracteristicile structurale ale ductului glandei sebacee, tortuozitatea sau deformarea acestuia.
Ateromul la un copil poate fi un semn al unei tulburări genetice, cum ar fi sindromul Gardner sau un nevus bazocelular. În conținutul chistului, microorganismele patogene de obicei nu se înmulțesc. Cu toate acestea, în acest caz, ele pot provoca complicații în eteronom. Printre acestea se numără un proces inflamator și supurație cu formarea unui abces, cicatrice aspră pe piele, intrarea microbilor în sânge cu dezvoltarea sepsisului. Atunci când un abces este localizat pe față, există pericolul infecției să intre în meninge cu dezvoltarea meningitei sau trombozei venoase.
Chisturile mici asemenea unei veruci sunt de obicei nedureroase. Cu o dimensiune mare, sunt observate astfel de simptome de aterom, cum ar fi durerea, o senzație de presiune și disconfort. Astfel de formațiuni conțin fulgi albi, formați din cheratina, cu un amestec de sebum. Sunt moi la atingere. Ateroamele sunt localizate pe cap, față, gât, spate. Este important să identificați în timp semnele care indică o formare malignă a pielii.
De obicei, aceasta are un diametru mai mare de 5 cm, este recidivă după îndepărtare. De asemenea, provoacă roșeață, durere severă, secreții purulente, sângerări. La fel ca și în cazul unui chist al colului uterin. În aceste cazuri, este necesar să contactați cât mai curând un dermatolog.
Diagnosticul și metodele de tratament pentru a scăpa de chist
Diagnosticul de aterom include examinare externă, ecografia țesuturilor moi pentru a determina dimensiunea formațiunii și biopsie cu ac pentru a exclude o malignitate.
Deși un chist necomplicat nu este însoțit de disconfort, tratamentul ateromului trebuie efectuat pentru a preveni inflamația acestuia. Pentru aceasta, sunt utilizate atât proceduri chirurgicale, cât și non-chirurgicale.
Intervenția chirurgicală pentru aterom implică îndepărtarea chistului cu un bisturiu sau cu laser, la fel ca și în cazul unui neg. Avantajul acestei intervenții este rata extrem de scăzută de recurență. Dezavantajul este că există o mică cicatrice pe piele.
Îndepărtarea ateromului cu laser se realizează în două etape. În primul rând, se deschide peretele chistului, se îndepărtează conținutul acestuia și, după câteva săptămâni, se îndepărtează și pereții exteriori ai chistului. Îndepărtarea undelor radio a ateromului constă în arderea întregului conținut al chistului și al pereților acestuia cu unde radio într-o singură ședință fără cicatrici.
Tratamentul unui chist sebaceu infectat fără intervenție chirurgicală cu ajutorul undelor radio este cea mai rapidă, eficientă și sigură metodă. Este posibil să se prevină dezvoltarea patologiei acționând asupra cauzelor acesteia. Util pentru asta este efectuarea unui duș igienic regulat, tratament pentru acnee, prudență la manipularea obiectelor tăiate, evitând rănile pielii. Cu o dimensiune mică a chistului și absența supurației, puteți începe tratarea ateromului acasă. Pentru aceasta, se folosesc comprese din ceapă coaptă, frunze de aloe și cartofi cruzi . Cu toate acestea, utilizarea rețetelor populare nu este întotdeauna eficientă.