Prima pagină » Sanatate » Chist la sân – poze. Când reprezintă un motiv de îngrijorare

Chist la sân – poze. Când reprezintă un motiv de îngrijorare

17 ian. 2025, 11:42,
în Sanatate

Un chist la sân, vizibil în poze, este un sac umplut cu lichid care de obicei este necanceros. Uneori, îl poți simți, mai ales dacă devine dureros cu câteva zile înainte de ciclul menstrual. În cele mai multe cazuri, chisturile mamare nu necesită tratament.

Un chist mamar apare atunci când lichidul umple un duct mamar gol. Unele sunt prea mici pentru a fi simțite, în timp ce altele cresc până la câțiva centimetri, suficient de mari pentru a provoca disconfort. Grupuri de chisturi pot apărea într-un sân sau în amândouă.

Chist la sân – poze, simptome și cauze

Un chist la sân, vizibil în poze, nu crește riscul de a dezvolta cancer. De asemenea, nu se „transformă” în nimic mai grav. Este mai probabil să dezvolți chisturi mamare dacă ai între 35 și 50 de ani, încă ai ciclu menstrual sau ești la menopauză, dar urmezi terapie hormonală. Există trei tipuri de chisturi mamare. Umplute complet cu lichid, chisturile simple sunt întotdeauna necanceroase, nu au o zonă solidă, iar peretele chistului. Acestea reprezintă aproximativ 90 la sută din toate cazurile. Chistul mamar complex, care are un amestec de componente lichide și solide, poate fi cancer mamar în până la 20 la sută din cazuri. De obicei, un medic efectuează o biopsie a țesutului, ceea ce înseamnă că îndepărtează o parte din țesutul mamar și îl trimite către un laborator pentru analiză. Un chist complicat este plin cu lichid, dar poate avea o oarecare opacitate sau marginile pot fi oarecum neregulate. Uneori, acesta este aspirat cu o biopsie cu ac și apoi țesutul este trimis pentru analiză. Alteori, un medic poate recomanda o programare de urmărire în șase luni, deoarece există doar o mică șansă, mai puțin de 2 la sută, să fie canceros.

Unele chisturi sunt atât de mici încât nu le poți sesiza, însă în cazul în care are o dimensiune mai mare, s-ar putea să simți o umflătură care este moale sau fermă, deși majoritatea sunt moi, rotunde și netede, cu margini distincte. Altele sunt dureroase sau sensibile, mai ales înainte de ciclul menstrual, mai mari imediat înainte de începerea menstruației și mai mici după menstruație și ușor de mișcat sub piele. Chisturile mamare pot fi foarte mici, ca un bob de orez sau de mazăre, însă, de asemenea, pot fi la fel de mari ca o minge de golf. Multe persoane observă că se schimbă sau devine dureros chiar înainte de menstruație, când nivelurile hormonale se schimbă, în timp ce altele se confruntă cu secreții mamelonare sau dureri localizate.

Cauza exactă a chisturilor mamare este încă necunoscută. Experții cred că fluctuațiile hormonale naturale pot cauza formarea lor. Chisturile la sân nu se dezvoltă după menopauză, când nivelurile de estrogen scad, ci se crede că sunt o parte a ciclului normal de viață, când țesutul glandular care produce lapte se micșorează și fluidul este prins. Nu există complicații care să pună viața în pericol în cazul chisturilor mamare. Ele pot fi infectate, tensionate și dureroase și pot necesita aspirație. Dacă prezinți un risc crescut de cancer mamar, un medic poate recomanda monitorizarea frecventă sau teste suplimentare.

Măsuri de tratament

Medicii descoperă, în general, un chist la sân, vizibil în poze, în timpul mamografiilor de rutină care depistează cancerul. Pentru a diagnostica un chist mamar, un specialist poate efectua un examen fizic pentru a simți consistența umflăturii și a nota locația exactă a acesteia sau poate solicita o ecografie a sânului. Acest lucru va arăta dacă umflătura este solidă sau plină cu lichid. De asemenea, poți face o mamografie dacă ai peste 30 de ani sau dacă este timpul pentru una. În cazul în care prezinți un risc mai mare de cancer, medicul poate recomanda și o mamografie prin RMN (imagistică prin rezonanță magnetică). Acesta este cel mai sensibil test pentru a detecta cancerul de sân timpuriu la persoanele cu risc ridicat.

În cele mai multe cazuri, nu ai nevoie de tratament. Chisturile simple la sân nu cauzează niciun rău și uneori chiar dispar de la sine. Totuși, dacă este incomod, medicul poate drena lichidul din acesta cu un ac. Cu toate acestea, lichidul ar putea reveni. Dacă reapare și continuă să fie dureros, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. Pentru chisturile mamare complicate sau complexe, este posibil să îți fie recomandat să faci controale mai frecvente pentru a monitoriza orice schimbări.

Adesea, chisturile mamare dispar de la sine, însă este important să contactezi un specialist dacă observi orice schimbări la nivelul sânilor pentru a putea fi examinate. Efectuarea autoexaminărilor mamare și participarea la vizitele anuale de control sau la mamografii sunt foarte utile pentru a observa aceste modificări. Un chist mamar poate să nu necesite niciun tratament. Dacă este foarte mic și nu îți provoacă durere, medicul poate decide să îi acorde timp să dispară de la sine, însă în cazul în care te simți inconfortabil sau un chist la sân, vizibil în poze, continuă să crească, drenarea fluidului poate fi cea mai bună modalitate de a trata simptomele.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
Cum s-a făcut de râs George Simion în străinătate? Mesajul care a pus pe jar şi România
observatornews.ro
Călin Georgescu revine cu un nou mesaj video, al doilea în ultimele două zile: "Sistemul și ciocoii au rămas fără timp"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit cel mai sărac președinte din Lume. Cine a fost José Mujica
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Andrada și Alex Bodi n-au mai ținut cont de nimic. Gesturile lor aruncă în aer triunghiul amoros în care Dan Alexa e victima
Playtech.ro
Cum se împarte un apartament când nu ești căsătorit, dacă a fost cumpărat la comun. Detaliile legale din Codul Civil
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`