Prima pagină » Sanatate » Chist epidermoid. Cât de periculos este acesta și ce remedii există pentru a scăpa de el?

Chist epidermoid. Cât de periculos este acesta și ce remedii există pentru a scăpa de el?

30 oct. 2023, 16:00,
în Sanatate

Un chist epidermoid, cunoscut și sub numele de chist sebaceu, este o tumoare benignă comună a pielii. Aceste chisturi se formează atunci când celulele pielii se acumulează sub piele și formează un sac închis, umplut cu keratină, o proteină găsită în piele, păr și unghii. Chisturile epidermoide pot varia în dimensiune și pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe față, gât, spate și zona genitală.

Majoritatea chisturilor epidermoide sunt nedureroase și nu sunt periculoase. Cu toate acestea, ele pot deveni incomode dacă cresc în dimensiune sau se inflamează, caz în care pot fi necesare tratamente medicale.

Chist epidermoid. Simptome care anunță manifestarea acestuia

De obicei un chist arată ca o umflătură sub piele. Un chist epidermoid este ca o umflătură rotundă sau ovală sub piele, care se poate misca ușor la atingere. Pielea deasupra chistului poate fi normală sau ușor înroșită.

Chisturile epidermoide sunt, în general, nedureroase, dar pot deveni dureroase dacă se infectează sau se inflamează. Aceștia pot secreta un lichid uleios și să aibă un miros neplăcut dacă se infectează. Dacă chistul nu provoacă simptome și nu crește în dimensiune, medicul poate alege să îl observe periodic.

Dacă chistul este inflamat sau plin cu puroi, medicul poate decide să îl drenreze, ceea ce implică eliminarea conținutului chistului. Dacă chistul este mare, dureros sau se infectează frecvent, medicul poate recomanda excizia chirurgicală, adică îndepărtarea completă a chistului printr-o intervenție chirurgicală minoră.

Unele chisturi pot fi tratate cu laser pentru a le distruge și a reduce șansele de recidivă. În cazurile în care chistul este inflamat, medicul poate administra injecții cu steroizi pentru a reduce inflamația. Este important să vă consultați medicul dacă observați o umflătură pe piele sau orice modificare neobișnuită. Numai un medic poate face o evaluare adecvată și poate recomanda opțiunile de tratament potrivite în funcție de cazul dumneavoastră specific.

Din ce cauze apar aceste chisturi?

Aceste chisturi se dezvoltă dintr-un proces în care celulele pielii sau firele de păr încapsulate sub piele se acumulează într-un sac închis, umplut cu keratină, o proteină care face parte din structura pielii, a părului și a unghiilor.

Glandele sebacee produc ulei pentru a lubrifia pielea și părul. Dacă ductul unei glande sebacee se blochează sau devine înfundat, uleiul nu poate fi eliberat în mod normal, ceea ce poate duce la formarea unui chist. Aceste chisturi pot apărea și din cauza unor leziuni sau traumatisme minore ale pielii. Acesta pot determina acumularea de celule de piele sau de păr sub piele, ceea ce poate duce la formarea unui chist.

Unele persoane pot fi predispuse genetic să dezvolte chisturi epidermoide din cauza unei predispoziții ereditare la producția excesivă de keratină. Inflamațiile locale ale pielii, cum ar fi furunculele sau acnee, pot contribui la formarea chisturilor epidermoide.

Anumiți indivizi pot avea o predispoziție genetică la formarea chisturilor epidermoide. Chisturile epidermoide pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente în zonele cu multe glande sebacee, cum ar fi scalpul, fața, gâtul, spatele și zona genitală. Acestea sunt, în general, benigni și nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, cu excepția cazurilor în care se infectează sau se inflamează. În astfel de cazuri, consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
Electricitate la preț redus: Orele din zi în care curentul costă de 3 ori mai puțin și...
Evz.ro
Friptura, extrem de periculoasă. Avertismentul medicilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Reguli noi pentru înmatricularea mașinilor în România. Ce trebuie să faci ca să primești plăcuțele auto
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025