@ Dupa mai bine de opt ore in sala de operatie, chirurgul Nicolae Danila reuseste cu riscuri enorme sa dea viata unor schelete @ Cancerul de esofag il transforma pe om intr-un schelet, numai piele si os @ Din momentul stabilirii diagnosticului si pana la interventia chirurgicala de extirpare a tumorii, bolnavul are nevoie de o pregatire speciala care poate dura si doua luni de zile @ Asta deoarece pacientul se afla intr-o faza avansata de denutritie, deshidratare, cu carente multiple
Daca in urma cu cativa ani medicii intalneau anual cam 25 de persoane diagnosticate cu cancer de esofag, acum lunar se inregistreaza atat de multe cazuri. Cancerul de esofag il transforma pe om intr-un schelet, numai piele si os. Asta pentru ca bolnavul vine la medic doar atunci cand nu mai poate inghiti nimic. Din momentul stabilirii diagnosticului si pana la interventia chirurgicala de extirpare a tumorii, bolnavul are nevoie de o pregatire speciala care poate dura si doua luni de zile. Asta, deoarece pacientul se afla intr-o faza avansata de denutritie, deshidratare, cu carente multiple. Dupa cum a precizat conf. dr. Nicolae Danila, chirurg specialist in cancer de esofag, o interventie chirurgicala la un astfel de pacient implica niste riscuri enorme. In primul rand, operatia dureaza mai bine de opt ore, iar in al doilea rand, bolnavul este intr-o faza avansata de denutritie. „Avem multi bolnavi diagnosticati cu cancer de esofag. Au fost si luni cu cate 20-25 de cazuri, iar inainte anual se inregistrau atatea cazuri. Bolnavii cu aceasta boala ajung numai piele si os pentru ca nu se pot alimenta. Se adreseaza doctorului doar atunci cand nu mai pot inghiti nimic, in stadii avansate ale bolii. Diagnosticarea nu este chiar atat de simpla. Se fac o serie de investigatii complexe pana se stabileste diagnosticul. Acesti pacienti necesita o pregatire deosebita pentru interventia chirurgicala, pregatire care poate ajunge pana la doua luni de zile, inclusiv tratamentul de radioterapie sau chimioterapie”, a declarat conf. dr. Nicolae Danila de la Clinica I chirurgie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Exista si situatii cand bolnavul nu mai ajunge la radioterapie sau chimioterapie din cauza listelor de asteptare destul de lungi. Atunci chirurgul trebuie sa intervina chirurgical, iar riscurile interventiei sunt foarte mari. „Sunt si situatii in care trebuie sa intervenim chirurgical, pentru ca este foarte aglomerat la radioterapie sau chimioterapie. In astfel de cazuri, riscurile sunt enorme. Bolnavul este denutrit si operatia este de durata, depasind uneori chiar si opt ore. Cu sprijinul colegilor anestezisti si oncologi, am reusit sa reducem semnificativ rata mortalitatii si a morbiditatii. Pacientul necesita o cura de chimioterapie si dupa interventia chirurgicala. Avem bolnavi de 4-5 ani in evidenta care merg bine”, a spus chirurgul Nicolae Danila.
Costuri enorme
Un bolnav operat de cancer esofagian necesita o perioada lunga de spitalizare si pleaca la domiciliu abia dupa ce medicul considera ca se poate sustine singur. Perioada de spitalizare ar putea fi redusa daca pacientul ar primi sprijin medical dupa externare, la domiciliu. „Suntem nevoiti, cu niste costuri enorme, sa tinem bolnavul in spital pana se poate sustine singur. Asta deoarece nu are cine sa-l urmareasca la domiciliu. Ar fi extraordinar daca s-ar implica aici si medicul de familie”, a spus chirurgul Danila. Unii bolnavi, in stadiu avansat, necesita proteza de esofag pentru a se putea hrani. Bolnavii sunt nevoiti sa cumpere proteza contra unei sume de 800 euro, deoarece Casa de Asigurari de Sanatate nu compenseaza achizitionarea acestei proteze. In cazul in care bolnavul nu dispune de bani, atunci chirurgul ii face gastrostomie, o operatie chirurgicala ce consta in deschiderea directa a stomacului printr-o sonda care permite alimentarea.