Prima pagină » Titlurile zilei » Chirurgii cu mâini de aur de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Medicii au realizat o intervenție complexă, unică, pentru a salva viața unei paciente (Exclusiv) – FOTO

Chirurgii cu mâini de aur de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Medicii au realizat o intervenție complexă, unică, pentru a salva viața unei paciente (Exclusiv) – FOTO

15 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

O echipă de medici chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași a salvat o pacientă cu o formă extrem de gravă de infarct miocardic acut. Chirurgii au abordat o tehnică chirurgicală unică în Iași și Moldova, folosită de puține ori în România. Pacienta în vârstă de 70 de ani are o evoluție bună post-operator și este în continuare monitorizată de medici

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași au efectuat o nouă premieră medicală. Este vorba despre o intervenție chirurgicală complexă, abordată pentru prima dată în Iași și Moldova. După cum au precizat medicii de la IBCV Iași, în România s-au realizat puține intervenții de acest gen. O pacientă în vârstă de 70 de ani s-a prezentat pe 20 februarie 2021 la unitatea medicală unde a fost diagnosticată cu o formă severă de infarct miocardic acut. O echipă de medici a pus cap la cap datele și a găsit o metodă terapeutică complexă, riscantă, dar cu șanse mari pentru salvarea vieții pacientei. Infarctul miocardic a provocat o gaură la inimă și ruptura unui perete cardiac.

„Pacienta nu avea patologii asociate. Imediat după sosirea în unitatea medicală s-a efectuat coronagrafia în urgență, însă complexitatea leziunilor coronariene a făcut imposibilă implantarea unui stent. Mai mult, momentul acut al infarctului a determinat un risc foarte crescut pentru o eventuală intervenție chirurgicală. Pacienta a fost monitorizată și tratată în Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), sub atenta grijă a medicilor specialiști alături de echipa de medici rezidenți și de cadrele medii, până când s-a luat decizia pentru efectuarea inervenției chirurgicale”, a declarat conf. dr. Cristian Stătescu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

În ce a constat intervenția chirurgicală?

Echipa de medici care a efectuat intervenția chirurgicală a fost compusă din dr. Igor Nedelciuc, dr. Dan Nastasă, dr. Radu Sascău. Operația a durat două ore și a fost un succes.

„Medicii care fac parte din cadrul HEART TEAM (dr. Igor Nedelciuc, dr. Dan Năstasă, dr. Mircea Balasanian, dr. Gabriela Omete, dr. Liviu Macovei, dr. Radu Sascău, dr. Lavinia Petrea, dr. Cristian Stătescu și Prof. Dr. Grigore Tinică – n.r.), cum ne place nouă să spunem «Împreună salvăm inimi», au decis abordarea terapeutică intervențională prin implantarea unui dispozitiv în formă de umbreluță, (Amplatzer) la nivelul septului interventricular pentru a închide ruptura de la nivelul peretelui ventricular.

Pacienta a venit cu o formă gravă de infarct miocardic acut, complicat cu ruptura unui perete cardiac (ruptură de sept interventricular). Intervenția a durat aproximativ două ore și a avut un grad de complexitate crescut, determinat de starea gravă a pacientei, precum și de poziția anatomică a defectului (ruptura din peretele inimii). În final s-a reușit închiderea peretelui ventricular fără incidente intra și post-operator, cu evoluție favorabilă imediat post-procedural. Cu ajutorul acestei intervenții s-a reușit salvarea vieții pacientei”, a precizat conf. dr. Cristian Stătescu.

Pacienta este în continuare sub monitorizarea strictă a medicilor de la IBCV Iași

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași s-au mai confruntat cu astfel de cazuri, dar, din păcate, unii nu au mai putut fi salvați. Echipa de medici care îngrijește pacienta în vârstă se 70 de ani spune, fără să exagereze, că este o minune că au reușit să îi salveze viața bolnavei venite la spital la limita dintre viață și moarte. Nu este prima data când medicii la IBCV Iași dau dovadă de un înalt profesionalism și realizează intervenții chirurgicale unice, chiar și la nivel național.

„În prezent, pacienta este stabilă și se află în continuare sub supravegherea echipei medicale din secția de Cardiologie. Este prematur să spunem acum când va fi externată”, a spus conf. dr. Cristian Stătescu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

Intervenția complicată a fost realizată cu succes în doar două ore

După o perioadă de două ore, complicația gravă apărută din cauza infarctului miocardic a fost înlăturată cu succes. Ruptura peretelui ventricular a fost închisă fără incidente atât în timpul intervenției, cât și post-operator. Medicii de la IBCV Iași au anunțat că pacienta este stabilă și că va fi monitorizată atent în cadrul secției de Cardiologie.

„Intervenția a durat aproximativ două ore și a avut un grad de complexitate crescut, determinat de starea gravă a pacientei, precum și de poziția anatomică a defectului (ruptura din peretele inimii). În final, s-a reușit închiderea rupturii peretelui ventricular, fără incidente intra sau post-operator, cu evoluție favorabilă imediat post-procedural. În prezent, pacienta este stabilă și se află în continuare sub supravegherea echipei medicale din secția de Cardiologie. Cu ajutorul acestei intervenții, s-a reușit salvarea vieții pacientei”, precizează conf. dr. Cristian Stătescu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

Primele ore de la debutul unui infarct miocardic sunt critice pentru un pacient

Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală, fiind vorba despre blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de către un cheag de sânge. Oprirea bruscă a fluxului arterial la nivelul mușchiului inimii duce la distrugerea acestuia și poate determina decesul pacientului. Recunoscut la timp, un pacient cu infarct miocardic are șanse de a fi salvat și recuperat, dacă se prezintă în primele 4 – 6 ore de la debut. Primele ore reprezintă perioada critică, din cauza riscului de deces prin tulburări de ritm și prin riscul de extindere progresivă a ariei de necroză. Simptomele infarctului miocardic sunt durerile la nivelul toracelui, brusc instalate, tip opresiune sau strângere, care pot iradia la nivelul mandibulei, în brațe sau în spate, lipsa bruscă de aer, senzație de slăbiciune sau amețeală, transpirații reci și paloare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`